Tukihenkilötoiminta

Tukihenkilöksi ulkomaalaiselle vapaaehtoistyöntekijälle

"Olen katsonut omaa elinympäristöäni uusista näkökulmista, oppinut arvostamaan erilaisuutta yhä paremmin ja kokenut monia iloisia hetkiä!" iloitsee tukihenkilö Iina Yrttimaa. Klikkaa kuvaa ja lue lisää..."Olen katsonut omaa elinympäristöäni uusista näkökulmista, oppinut arvostamaan erilaisuutta yhä paremmin ja kokenut monia iloisia hetkiä!" iloitsee tukihenkilö Iina Yrttimaa. Klikkaa kuvaa ja lue lisää...

Haluaisitko kansainvälistyä kotikulmillasi? Hae nuoren ulkomaalaisen vapaaehtoistyöntekijän tukihenkilöksi tai -perheeksi!

Maailmanvaihdon tukihenkilöt ja -perheet auttavat järjestömme kautta vapaaehtoistyöhön Suomeen saapuvia ulkomaalaisia nuoria tutustumaan ja sopeutumaan Suomessa elämiseen. 

Suomi on harvalle tänne tulevalle vapaaehtoiselle ennestään tuttu paikka. Käytännön asiat hoidetaan usein toisin kuin tulijan kotimaassa, eikä vapaaehtoisella yleensä aluksi ole juuri sosiaalisia verkostoja.

Tukihenkilöt ja -perheet helpottavat vapaaehtoisen sopeutumista tapaamalla häntä ja perehdyttämällä tätä paikalliseen tapakulttuuriin ja elämäntapaan. Jokainen Suomeen tuleva vapaaehtoinen saa oman tukihenkilön.

Tukihenkilönä tai -perheenä pääset tutustumaan ulkomaalaisen vapaaehtoistyöntekijän kulttuuriin ja kieleen, kuten espanjaan, swahiliin tai venäjään. Ulkomaalaisen vapaaehtoisen kanssa voi myös tulla tehtyä asioita, joihin ei muutoin välttämättä ryhtyisi, kuten tutustuttua lähemmin omaan lähiseutuun.

Mitä tukihenkilöt ja -perheet tekevät?

Tukihenkilö antaa aikaansa vapaaehtoiselle. Hän voi esimerkiksi kutsua vapaaehtoisen kylään tai juhlapyhien viettoon ja avustaa harrastusten löytämisessä. Monesti tukihenkilö on paitsi opas uuteen ympäristöön myös vapaaehtoisen ystävä. Tukihenkilö on ihminen, johon vapaaehtoisella on matala kynnys ottaa yhteyttä. Tukihenkilöt ja vapaaehtoistyöntekijät voivat myös järjestää yhteistä toimintaa alueryhmittäin. 

Usein vapaaehtoinen ja tukihenkilö asuvat samalla paikkakunnalla ja heitä yhdistää ikä, kielitaito tai kiinnostuksen kohteet. Tukihenkilö on tärkeä osa sitä vapaaehtoisen tukiverkostoa, johon kuuluvat myös vapaaehtoistyöpaikka, mahdollinen isäntäperhe ja Maailmanvaihdon toimiston väki. Näitä tärkeitä henkilöitä tarvitsemme vuosittain noin 30 – ole yksi heistä!

Myös tukiperhe pitää yhteyttä vapaaehtoiseen ja tapaa tätä säännöllisesti. Tukiperhe majoittaa vapaaehtoista viikonloppuisin ja loma-aikoina, tilanteesta riippuen joko säännöllisesti tai toisinaan.

Kenelle?

Koska ulkomaalaiset nuoret työskentelevät vapaaehtoisena eri puolilla Suomea, etsimme tukihenkilöitä ja -perheitä vuosittain monilta eri paikkakunnilta. Englantia tai vapaaehtoisen äidinkieltä on hyvä osata vähintään kohtalaisesti. Henkilökohtainen kokemus toisessa kulttuurissa asumisesta on eduksi muttei välttämätöntä. 

Kuinka paljon edellyttää sitoutumista?

Tukihenkilöiltä ja -perheiltä edellytetään mahdollisuutta sitoutua tehtävään koko vapaaehtoistyöjakson ajaksi (6–12 kk, yleensä vuosi elokuusta alkaen). Toivomme, että tukihenkilöt ja -perheet pitävät säännöllisesti yhteyttä vapaaehtoistyöntekijään, alussa tiiviimmin ja jatkossa tarpeen mukaan, kuitenkin vähintään kerran kuussa. Ensimmäistä kertaa tukihenkilöksi ryhtyviltä edellytämme osallistumista tukihenkilöiden koulutukseen (ks. perehdytys).

Millainen perehdytys järjestetään?

Tukihenkilöille ja tukiperheille (1 hlö / perhe) järjestetään koulutus elokuussa ulkomaalaisten vapaaehtoistyöntekijöiden tulovalmennusleirin yhteydessä. Koulutuksessa osallistujat tutustuvat toisiinsa ja saavat evästystä tukihenkilönä ja -perheenä toimimiseen. Maailmanvaihto järjestää tukihenkilöille ja -perheille tarvittaessa vuoden mittaan tapaamisia, joissa nämä saavat toisiltaan vertaistukea.

Kuinka mukaan?

Lataa alta hakemus alta ja lähetä se meille sähköpostitse osoitteeseen hosting(at)maailmanvaihto.fi tai postitse osoitteeseen Maailmanvaihto ry – ICYE Finland, Oikokatu 3, 00170 Helsinki.

Voit esittää hakemuksessasi toiveita liittyen vapaaehtoisen kotimaahan tai yhteisiin kiinnostuksen kohteisiin. Parhaillaan etsimme tukihenkilöitä ja -perheitä näille ulkomaalaisille vapaaehtoistyöntekijöille.

Lisätiedot

Järjestösihteeri Mari Takalo
hosting(at)maailmanvaihto.fi
09 774 1101 ja 044 318 0888

LiiteKoko
Tukihenkilohakemus_ 2016-2017.doc44 Kt
Tukiperhehakemus_2016-2017.doc51.5 Kt

Kerro muillekin: