Tukihenkilötoiminta

Ulkomaalaisen vapaaehtoistyöntekijän tukihenkilöksi 

Haluaisitko kansainvälistyä kotikulmillasi? Hae tukihenkilöksi! Maailmanvaihdon tukihenkilöt auttavat järjestömme kautta vapaaehtoistyöhön Suomeen saapuvia ulkomaalaisia nuoria tutustumaan ja sopeutumaan Suomessa elämiseen. Jokainen Suomeen tuleva vapaaehtoinen saa oman tukihenkilön.

Suomi on harvalle tänne tulevalle vapaaehtoiselle ennestään tuttu paikka. Käytännön asiat hoidetaan usein toisin kuin tulijan kotimaassa, eikä vapaaehtoisella yleensä aluksi ole juuri sosiaalisia verkostoja. Tukihenkilö helpottaa vapaaehtoisen sopeutumista tapaamalla häntä ja perehdyttämällä tätä paikalliseen tapakulttuuriin ja elämäntapaan.

Tukihenkilönä voit kansainvälistyä kotikulmillasi, sillä pääset tutustumaan ulkomaalaisen vapaaehtoistyöntekijän kulttuuriin ja kieleen, kuten espanjaan, swahiliin tai venäjään. Ulkomaalaisen vapaaehtoisen kanssa voi myös tulla tehtyä asioita, joihin ei muutoin välttämättä ryhtyisi, kuten tutustuttua lähemmin omaan lähiseutuun.

Mitä tukihenkilö tekee?

Tukihenkilö antaa aikaansa vapaaehtoiselle. Hän voi esimerkiksi kutsua vapaaehtoisen kylään tai juhlapyhien viettoon ja avustaa harrastusten löytämisessä. Monesti tukihenkilö on paitsi opas uuteen ympäristöön myös vapaaehtoisen ystävä. Tukihenkilö on ihminen, johon vapaaehtoisella on matala kynnys ottaa yhteyttä. Tukihenkilöt ja vapaaehtoistyöntekijät voivat myös järjestää yhteistä toimintaa alueryhmittäin. 

Usein vapaaehtoinen ja tukihenkilö asuvat samalla paikkakunnalla ja heitä yhdistää ikä, kielitaito tai kiinnostuksen kohteet. Tukihenkilö on tärkeä osa sitä vapaaehtoisen tukiverkostoa, johon kuuluvat myös vapaaehtoistyöpaikka, mahdollinen isäntäperhe ja Maailmanvaihdon toimiston väki. Näitä tärkeitä henkilöitä tarvitsemme vuosittain noin 30 – ole yksi heistä!

Kenelle?

Koska ulkomaalaiset nuoret työskentelevät vapaaehtoisena eri puolilla Suomea, etsimme tukihenkilöitä vuosittain monilta eri paikkakunnilta. Myös pariskunta tai perhe voi mielellään ryhtyä vapaaehtoisen tukijaksi. Englantia tai vapaaehtoisen äidinkieltä on hyvä osata vähintään kohtalaisesti. Henkilökohtainen kokemus toisessa kulttuurissa asumisesta on eduksi muttei välttämätöntä. 

Kuinka paljon edellyttää sitoutumista?

"Olen katsonut omaa elinympäristöäni uusista näkökulmista, oppinut arvostamaan erilaisuutta yhä paremmin ja kokenut monia iloisia hetkiä!" iloitsee tukihenkilö Iina Yrttimaa."Olen katsonut omaa elinympäristöäni uusista näkökulmista, oppinut arvostamaan erilaisuutta yhä paremmin ja kokenut monia iloisia hetkiä!" iloitsee tukihenkilö Iina Yrttimaa.

Tukihenkilöiltä edellytetään mahdollisuutta sitoutua tehtävään koko vapaaehtoistyöjakson ajaksi (6–12 kk, yleensä vuosi elokuusta alkaen). Toivomme, että tukihenkilö pitää säännöllisesti yhteyttä vapaaehtoistyöntekijään, alussa tiiviimmin ja jatkossa tarpeen mukaan, kuitenkin vähintään kerran kuussa. Ensimmäistä kertaa tukihenkilöksi ryhtyviltä edellytämme osallistumista tukihenkilöiden koulutukseen (ks. perehdytys).

Millainen perehdytys järjestetään?

Tukihenkilöille järjestetään koulutus elokuussa ulkomaalaisten vapaaehtoistyöntekijöiden tulovalmennusleirin yhteydessä. Koulutuksessa osallistujat tutustuvat toisiinsa ja saavat evästystä tukihenkilönä toimimiseen. Myös tukiperheet ovat tervetulleita mukaan koulutukseen. Maailmanvaihto järjestää tukihenkilöille ja -perheille tarvittaessa vuoden mittaan tapaamisia, joissa nämä saavat toisiltaan vertaistukea.

Kuinka mukaan?

Lataa alta hakemus ja lähetä se meille sähköpostitse osoitteeseen hosting(at)maailmanvaihto.fi tai postitse osoitteeseen Maailmanvaihto ry – ICYE Finland, Oikokatu 3, 00170 Helsinki.

Voit esittää hakemuksessasi toiveita liittyen vapaaehtoisen kotimaahan tai yhteisiin kiinnostuksen kohteisiin. Elokuussa Suomeen saapuvien vapaaehtoistyöntekijöiden tukihenkilöt ja -perheet valitsemme viimeistään alkukesällä.

Lisätiedot

Järjestösihteeri Mari Takalo
hosting(at)maailmanvaihto.fi
09 774 1101 ja 044 318 0888

LiiteKoko
Tukihenkilohakemus_ 2015-2016.doc57 Kt
Tukiperhehakemus_2015-2016.doc51.5 Kt
Support person application 2015-2016.doc57 Kt

Kerro muillekin: