Euroopan solidaarisuusjoukot: pikahaku vapaaehtoiseksi nuorisotyöhön Viroon

Oletko kiinnostunut toiminnasta nuorten parissa? Haluaisitko tutustua Viron kulttuuriin ja kieleen? Ovatko syksyn suunnitelmasi avoinna? Tässä tilaisuutesi!

Virolainen järjestö NGO Valga County Youth Work Centre Tankla etsii nuoria vapaaehtoistyöhön lasten ja nuorten pariin koordinoimiinsa Euroopan solidaarisuusjoukkojen vapaaehtoispalvelujaksoihin! Vapaaehtoisjaksot ovat 18–30-vuotiaille tarkoitettuja ja ne alkavat syys–lokakuussa 2020.

 1. Valga Open Youth Centre – 11 kk
 2. Tõrva Open Youth Centre – 11 kk
 3. Taheva Open Youth Centre – 11 kk
 4. Tõlliste Open Youth Centre – 11 kk
 5. Karula Open Youth Centre – 11 kk
 6. Hargla School Kindergarten and Hargla School Gaia class – 11 kk
 7. Antsla Lusti Kindergarten – 6,5 kk

Tutustu vapaaehtoistyöpaikkoihin (pdf), jotka kaikki sijaitsevat Valgamaalla. Avoimet paikat vapaaehtoistyöhön sopivat nuorisotyöstä ja varhaiskasvatuksesta kiinnostuneille nuorille, jotka ovat innostuneita myös viestinnällisistä tehtävistä.

Maailmanvaihdon ja Tanklan yhteistyö alkoi viime vuonna, kun tehtäviin Karulan nuorisotaloon Valgaan matkasi kauttamme ensimmäisen kerran ESC-vapaaehtoistyöntekijä, Vili Siitonen, jonka kommentteja alla ja ilmoituksen lopussa.

Vilin kommentti vapaaehtoistyöstä, luettavissa tekstinä ilmoituksen lopussa

Miten ja milloin haetaan?

Hae mahdollisimman pian! Avoimet paikat täytetään hakujärjestyksessä sopivien hakijoiden löydyttyä, ja 31.8.2020 on viimeinen päivä, jolloin Tankla vastaanottaa hakemuksia. Näin se käy:

 1. Lataa ja täytä hakulomake (docx).
 2. Lähetä hakemuksesi Tanklalle osoitteeseen rasmus@tankla.net sekä kopiona Maailmanvaihtoon osoitteeseen maailmanvaihto@maailmanvaihto.fi.
 3. Jos kysyttävää ilmaantuu, ota yhteyttä Maailmanvaihtoon sähköpostitse tai puhelimitse: 050 452 5660.

Voit kertoa hakemuksessasi, että lähettävänä tukijärjestönäsi toimii Suomessa Maailmanvaihto – ICYE Finland (PIC‐numero 946737364 ja akkreditointikoodi 2016-1-FI101-KA110-026523, yhteyshenkilö pääsihteeri Anni Koskela).

Harkitsetko hakemista, mutta epäröit koronatilanteen vuoksi?

 • Euroopan solidaarisuusjoukkojen vapaaehtoispalvelujakso on mahdollista koronaepidemiatilanteen niin vaatiessa siirtää myöhempään ajankohtaan tai perua (ks. Opetushallituksen uutinen).
 • ESC-vapaaehtoisjaksoja voidaan lisäksi loppuvuonna 2020 aloittaa virtuaalisesti verkko-oppimisen kautta, jos niiden aloittaminen paikan päällä kohdemaassa ei poikkeusolojen vuoksi ole mahdollista.  Jaksoja jatketaan kohdemaassa, kun tilanne sen sallii. (ks. Opetushallituksen uutinen).

Euroopan solidaarisuusjoukkojen vapaaehtoispalvelu

Euroopan solidaarisuusjoukkojen (ESC) vapaaehtoispalvelu tarkoitettu 18–30-vuotiaille ja sen rahoituksesta vastaa Euroopan unioni. Vapaaehtoistyöntekijälle kustannetaan:

 • matkat kohdemaahan (osallistujan maksettavaksi voi jäädä pieni osa matkakustannuksista)
 • lähtömaan tukijärjestön (lähettävä järjestö) tuki ja yhteydenpito
 • kohdemassa tulovalmennuskoulutus ja puolivuotisleiri
 • ylläpito kohdemaassa
 • taskuraha
 • päivittäiset työmatkat vapaaehtoistyöpaikalle
 • kattava sairaus- ja tapaturmavakuutus sekä vastuuvakuutus
 • tukea paikallisen kielen opiskeluun

Lue lisää ESC-vapaaehtoistyöstä yleisesti

ESC-vapaaehtoistyöntekijä Vili kertoo:

”Tankla tukee nuorisotyötoimintaa Valgassa, ja yksi erityisen tärkeä osa-alue tätä tukea on vapaaehtoistyön mahdollistaminen. Tanklan kautta vapaaehtoisella on mahdollisuus kokea nuorisotyön arki monessa eri keskuksessa sen keskuksen lisäksi, johon hänet on pääasiallisesti sijoitettu. Tämä tarkoittaa mahdollisuutta tavata suuri määrä erilaisia nuoria ja osallistua heidän kanssaan moninaisiin aktiviteetteihin. Lisäksi Tankla antaa vapaaehtoiselle mahdollisuuden olla tiivisti mukana koko Valgassa.

Hyvä tukiverkosto ja liikkuvuus tukevat vapaaehtoista ja antavat mahdollisuuden kokea työn ohella erilaisia tapahtumia. Ne antavat myös työkalut oman jäljen jättämiseen. Jäljen, joka tarkoittaa, että vapaaehtoistyö ei ole ainoastaan hetki yhteisön elämässä, vaan tapahtuma, joka voi muuttaa asenteita ja avata ovia.

Omat tehtäväni Tanklan vapaaehtoisnuorisotyöntekijänä olivat paitsi nuorisotyötä, myös yhteisön kanssa työskentelemistä. Osana tätä puhuin kouluissa ja osallistuin koulutuksiin, jotka olivat paitsi ammatillisia, myös kulttuurillisia. Toiset vapaaehtoiset toimivat tukiryhmänäni. Nuorisotyö on itsensä haastamista, mutta myös omien voimavarojen käyttämistä parhaalla mahdollisella tavalla.

Omat kiinnostukset ja osaaminen voivat auttaa luomaan tapahtumia ja arjen aktiviteetteja nuorille, ja Tankla sekä nuorisokeskukset auttavat ohjaamaan tätä prosessia. Itselleni nämä aktiviteetit olivat ruuanlaittoon liittyviä, kun taas toiset vapaaehtoiset ohjasivat valokuvausta tai kädentaitoja. Itselleni tämä ihmisläheisyys oli erittäin tärkeää, sillä on mahdotonta toimia vapaaehtoisena, ellei ympäristö tue omaa toimintaa ja hyvinvointia. Vapaaehtoiseksi lähteminen on iso päätös, mutta yleensä se on oikea päätös.”