Koronavirustilanteen vaikutukset Maailmanvaihdon toimintaan

Julkaistu 17.3.2020, tietoja päivitetty 27.3.2020

Maailmanvaihto on tehnyt muutoksia toimintaansa ehkäistäkseen osaltaan koronavirustartuntoja. Seuraamme tilannetta ja THL:n ohjeistuksia.

Maailmanvaihdon maalis–huhtikuun tapahtumat on peruttu lukuunottamatta kevätkokousta, joka pidetään maanantaina 23.3.2020 Google Hangoutsin kautta. Lisäksi Maailmanvaihdon viikoittainen kielikahvila jatkaa nettitapaamisina Google Hangoutsissa.

Pääsihteeri Anni Koskela työskentelee Maailmanvaihdon toimistossa 23.–27.3.2020, muut toimistotyöntekijät etänä. Arvioimme tarvetta jatkaa etätyöskentelyä viikoittain. Maailmanvaihdon toimiston väen tavoittaa arkisin klo 10–16 sähköpostitse ja puhelimitse, ks. yhteystiedot.

Vapaaehtoistyöhön ulkomailla

Ulkoministeriö suosittelee välttämään matkustamista ulkomaille toistaiseksi. Pidempään ulkomailla parhaillaan oleskeleville ei ole pakkoa palata, mutta heidän täytyy päättää, haluavatko he jäädä kyseisen maan terveydenhuollon varaan. Seuraamme tilanteen kehittymistä ja olemme yhteydessä vapaaehtoistyöntekijöihimme.

Peruutusehdot koronavirustilanteessa / ICYE-vapaaehtoistyöohjelmaan lähtevät

  • Jos ulkoministeriö kehottaa välttämään matkustamista kohdemaahasi, voit lykätä lähtöäsi tai pyytää kohdemaan vaihtoa. Peruutuksesta ennen lähtövalmennusta pidätämme 350 € hallintokuluihin ja peruutuksesta sen jälkeen 500 € valmennus- ja hallinnointikuluihin. Jos perut osallistumisesi, mutta päätätkin lähteä matkaan myöhempänä ajankohtana, vähennämme maksamasi 350 € tai 500 € osallistumismaksustasi.
  • Jos tilanne kohdemaassasi on huolestuttava, mutta ulkoministeriö ei kehota välttämään matkustamista maahan, voit lykätä lähtöäsi myöhempään ajankohtaan, pyytää kohdemaan vaihtoa (ei voida etukäteen luvata) tai hakea osallistumismaksun osittaista palautusta Maailmanvaihdon hallitukselta.

ESC-vapaaehtoistyöhön lähtevät
Euroopan solidaarisuusjoukkojen vapaaehtoispalvelujakso on mahdollista koronaepidemiatilanteen niin vaatiessa siirtää myöhempään ajankohtaan tai perua (ks. Opetushallituksen uutinen).

Lisäksi kannattaa selvittää lentoyhtiöstä, millaisin kustannuksin lennot olisi tarvittaessa mahdollista siirtää tai peruuttaa.

Ulkomaalaiset vapaaehtoistyöntekijät Su0messa

Olemme suositelleet kaikkia Suomessa parhaillaan olevia vapaaehtoistyöntekijöitämme ottamaan yhteyttä kotimaansa suurlähetystöön ja seuraamaan heidän ohjeistuksiaan. Seuraamme tilannetta Suomessa ja lähetämme tietoa käytännöistä suoraan vapaaehoistyöntekijöillemme.

Jos kaipaat jostakin lisätietoa, otathan yhteyttä:

Anni Koskela +358 (0)50 4525 660, maailmanvaihto@maailmanvaihto.fi
vapaaehtoistyöhön ulkomaille lähtevät ja vapaaehtoistyössä ulkomailla olevat

Minna Räisänen +358 (0)50 346 0965, tiedottaja@maailmanvaihto.fi
ulkomaalaiset vapaaehtoiset Suomessa