Vapaaehtoistyöhön ulkomaille

Kiinnostaisiko sinua lähteä vapaaehtoistyöhön ulkomaille? Haluaisitko tutustua kohdemaahasi pintaa syvemmältä?

Lähde Maailmanvaihdon kautta maailmalle! Lähetämme nuoria aikuisia vapaaehtoistyöhön 6–12 kuukaudeksi. Pitkäkestoisten vapaaehtoistyöjaksojemme tarkoituksena on luoda ruohonjuuritason yhteyksiä ja ymmärrystä eri taustaisten ihmisten välille. Kun sukellat erilaiseen arkeen vapaaehtoistyöntekijänä, opit käytännön kontakteissa.

Tuettua oppimista

Lähetämme vapaaehtoistyöntekijöitä Eurooppaan ja etäämmälle. Vapaaehtoiset työskentelevät pääasiassa lasten ja nuorten parissa kasvatus- ja sosiaalialalla, voittoa tavoittelemattomissa yhteisöissä ja järjestöissä. Lisäksi vapaaehtoistyöntekijöitä vastaanottavat mm. ympäristö- ja rauhanliikkeet, naisjärjestöt ja kulttuurihankkeet.

”Vapaaehtoistyöjaksoni oli todella antoisa ja upea kokemus, joka kasvatti niin ammatillisia valmiuksiani kuin ymmärrystäni maailmasta ja sen kulttuureista.” – Anu Molarius, Proyecto Horizonte – Ushpa ushpa, Bolivia

Maailmalla vietetään vähintään puoli vuotta, jotta vapaaehtoinen ja hänet vastaanottava yhteisö ehtivät tutustua kunnolla toisiinsa ja rakentaa yhteistyötä. Kulttuurien välisen oppimisen tukemiseksi vapaaehtoistyöntekijät saavat valmennusta ja koulutusta niin Suomessa kuin kohdemaassa.

Lähetämme vapaaehtoisia Aasiaan, Afrikkaan, Latinalaiseen Amerikkaan ja Oseaniaan International Cultural Youth Exchange -ohjelman (ICYE) kautta ja Eurooppaan Eurooppalaisen vapaaehtoispalvelun (EVS) kautta.

Kuka voi lähteä vapaaehtoistyöhön ulkomaille?

Vapaaehtoistyöntekijöiltä edellytetään sopeutumiskykyä, joustavuutta, avoimuutta sekä kiinnostusta erilaisia kulttuureja ja elämäntapoja kohtaan. Kohdemaan kielen osaaminen ennen lähtöä on etu muttei edellytys. Myöskään koulutus- tai työtaustaa ei vaadita.

Vapaaehtoistyöntekijä vanhainkodissa Ecuadorissa

Osallistujien tulee olla vähintään 18-vuotiaita. Yläikäraja on  Eurooppalaisessa vapaaehtoispalvelussa 30 vuotta, kun taas ICYE-ohjelman moniin maihin voi lähteä vanhempanakin.

Miksi lähteä Maailmanvaihdon kautta?

Valmennus. Maailmanvaihto valmentaa lähtijöitä toimimaan vapaaehtoisena maailmalla. Valmennuksissa käsitellään ainakin uuteen kulttuuriympäristöön sopeutumista; vapaaehtoisen roolia, oikeuksia ja velvollisuuksia sekä terveys- ja turvallisuusasioita. Myös tukea ja tietoa ohjelmaan osallistuneilta on tarjolla.

Huolenpito. Pidämme sinusta huolta vapaaehtoisjaksosi aikana. Tukenasi on yhteyshenkilö niin vastaanottavan tahon luona kuin Maailmanvaihdossa. ICYE-ohjelman maissa vapaaehtoisia tukee paikallinen ICYE-järjestö.

Tuki paluun jälkeen. Paluusi jälkeen saat meiltä tukea paluusopeutumiseen ja olet lämpimästi tervetullut mukaan järjestömme toimintaan Suomessa.

Vastavuoroisuus. Toimintamme perustuu vastavuoroisuuden periaatteelle. Vapaaehtoistyöhön ulkomaille lähettämisen ohella vastaanotamme ulkomaalaisia vapaaehtoisia Suomeen, jotta niin suomalaiset kuin ulkomaalaiset vapaaehtoistyöntekijät ja työyhteisöt saavat oppimiskokemuksia.

Vankka kokemus. Maailmanvaihto on perustettu vuonna 1958 järjestö. Vuosien saatossa meille on rakentunut vankka kokemus kansainvälisten mahdollisuuksien järjestämisestä nuorille.