Vapaaehtoistyöhön ulkomaille

Kiinnostaako vapaaehtoistyö ulkomailla? Haluaisitko tutustua kohdemaahasi pintaa syvemmältä? Lähde Maailmanvaihdon kautta maailmalle!

Vapaaehtoistyöjaksojen tarkoituksena on luoda ruohonjuuritason yhteyksiä ja ymmärrystä ihmisten välille. Voit lähteä kauttamme vapaaehtoistyöhön ulkomaille 6–12 kuukaudeksi. Pitkäjänteinen yhteistyö tarjoaa vapaaehtoistyöpaikkasi väelle ja sinulle yhteisen kulttuurien välisen oppimismatkan.

Ohjelmissamme pääset vapaaehtoistehtäviin paikallisessa yleishyödyllisessä organisaatiossa. Me Maailmanvaihdossa valmennamme sinua ja olemme viestin tai soiton päässä tukenasi läpi kokemuksen. Maailmanvaihto on yli 60-vuotias nuorisovaihtojärjestö, jolla on kumppanijärjestöjä eri puolilla maailmaa.

Tuettua oppimista vapaaehtoistyössä

Vapaaehtoisena tuot oman panoksesi ja kansainvälisen tuulahduksen yleishyödylliseen organisaatioon. Voit tehdä vapaaehtoistyötä esimerkiksi lasten tai nuorten parissa kasvatus- tai sosiaalialalla. Vapaaehtoistyöntekijöitä vastaanottavat myös mm. ympäristö- ja rauhanliikkeet, naisjärjestöt ja kulttuurihankkeet.

Vapaaehtoistyöohjelmia on kaksi:

1) International Cultural Youth Exchange

 

2) Euroopan solidaarisuusjoukot

Euroopan solidaarisuusjoukkojen vapaaehtoiseksi voit lähteä eri puolille Eurooppaa.

 

”Vapaaehtoistyöjaksoni oli todella antoisa ja upea kokemus, joka kasvatti niin ammatillisia valmiuksiani kuin ymmärrystäni maailmasta ja sen kulttuureista.” – Anu Molarius, Bolivia

Kun tutustut vapaaehtoisena paikalliseen arkeen ja kulttuuriin, saat uusia kokemuksia ja näkökulmia ja solmit kansainvälisiä ystävyyksiä. Voit kehittää taitojasi monipuolisesti ja opit tuntemaan itsesi paremmin.

Kulttuurien välisen oppimisen tukemiseksi saat valmennusta ja koulutusta niin Suomessa kuin kohdemaassasi. Valmennuksissa käsitellään mm. uuteen kulttuuriympäristöön sopeutumista, vapaaehtoisen roolia, oikeuksia ja velvollisuuksia sekä terveys- ja turvallisuusasioita. Lisäksi tarkastelemme kansainvälistä vapaaehtoistyötä eettisyys- ja vastuullisuusnäkökulmista.

”Kaiken muun oppimisen ja uusien ihanien kokemusten lisäksi oli antoisaa opetella uutta kieltä, jossa lauseita rakennettiin hyvin eri tavalla kuin aiemmin opettelemissani kielissä. Asioiden ajattelu uuden kielen kautta avasi kokonaan uuden maailman.” – Alma Smolander, Vietnam

Kuka voi lähteä vapaaehtoistyöhön ulkomaille?

Kaksi henkilöä seisoo vierekkäin käytävälllä, molemmat katsovat kameraan, hymyilevät ja osoittavat kameraa etusormellaan.

Vapaaehtoisohjelmamme voivat sopia sinulle, jos olet motivoitunut kansainväliseen vapaaehtoistyöhön, sopeutumiskykyinen, joustava, avoin ja kiinnostunut erilaisista kulttuureista ja elämäntavoista. Lisäksi tarvitset käytännön englannin kielen taitoa. On eduksi muttei edellytys osata kohdemaan kieltä ennen lähtöä.

Sinulla ei tarvitse olla koulutus- tai työtaustaa osallistuksesi ohjelmiimme. Jos toisaalta olet esimerkiksi terveydenhoito-, sosiaali- ja opetusalan opiskelija tai ammattilainen, sinun voi olla mahdollista päästä oman alasi tehtäviin. Työtehtävissäsi huomioidaan osaamisesi, ja saat tukea paikalliskielen oppimiseen.

Voit lähteä vapaaehtoistyöhön, kun olet vähintään 18-vuotias. Euroopan solidaarisuusjoukoissa voit aloittaa vapaaehtoisjaksosi enintään 30-vuotiaana, kun taas ICYE-ohjelman moniin maihin voit lähteä vanhempanakin.

Jos sinulla liikunta- tai aistivamma, selvitämme mielellämme, olisiko meillä tarjota vapaaehtoismahdollisuuksia tarvitsevinesi järjestelyin. Ota yhteyttä!

Miksi lähteä Maailmanvaihdon kautta?

Valmennus. Valmennamme sinua toimimaan vapaaehtoisena maailmalla. Myös tukea ja tietoa ohjelmaan osallistuneilta on tarjolla.

Huolenpito. Pidämme sinusta huolta vapaaehtoisjaksosi aikana. Tukenasi on yhteyshenkilö kohdemaassasi kuin meillä Maailmanvaihdossa. International Cultural Youth Exchange -ohjelman maissa vapaaehtoisia tukee paikallinen ICYE-järjestö (icye.org).

Tuki paluun jälkeen. Paluusi jälkeen saat meiltä tukea paluusopeutumiseen. Olet myös lämpimästi tervetullut mukaan vapaaehtoistoimintaamme Suomessa.

Vastavuoroisuus. Toimintamme perustuu vastavuoroisuuden periaatteelle. Vapaaehtoistyöhön ulkomaille lähettämisen ohella vastaanotamme vapaaehtoisia ulkomailta Suomeen, jotta niin suomalaiset kuin ulkomaalaiset nuoret ja työyhteisöt saavat oppimiskokemuksia.

Vankka kokemus. Maailmanvaihto on vuonna 1958 perustettu järjestö. Vuosien saatossa meille on rakentunut vankka kokemus kansainvälisten mahdollisuuksien järjestämisestä nuorille.

Lisätietoja

Voit myös ottaa meihin yhteyttä, kerromme mielellämme lisää.

”Alpakkavillapaitojen lisäksi Ecuador näkyy arjessani lähinnä muuttuneena tapana katsella maailmaa: Meitä on moneksi ja siihen on hyvä tottua. Kaikkia ihmisiä voi ymmärtää, ja mitä enemmän vietämme aikaa mahdollisimman erilaisten ihmisten kanssa, sitä ymmärtäväisemmiksi tulemme toisiamme kohtaan.” – Karoliina Kupari, Ecuador