Vapaaehtoistyöhön ulkomaille

Kiinnostaako vapaaehtoistyö ulkomailla? Haluaisitko tutustua kohdemaahasi pintaa syvemmältä? Lähde Maailmanvaihdon kautta maailmalle!

Lähetämme nuoria aikuisia vapaaehtoistyöhön 6–12 kuukaudeksi. Vapaaehtoistyöjaksojen tarkoituksena on luoda ruohonjuuritason yhteyksiä ja ymmärrystä ihmisten välille. Kun sukellat erilaiseen arkeen vapaaehtoistyöntekijänä, opit käytännön kontakteissa.

Pitkäjänteisen vapaaehtoisyhteistyön kautta haluamme tarjota kulttuurien välisen oppimismatkan vapaaehtoistyöpaikan väelle ja vapaaehtoiselle. Kansainvälisen vapaaehtoistyön eettisyys ja vastuullisuus ovat meille tärkeitä toimintaperiaatteita.

Tuettua oppimista

Kauttamme voit lähteä Eurooppaan ja etäämmälle. Vapaaehtoisemme työskentelevät yleishyödyllisissä yhteisöissä ja järjestöissä, pääasiassa lasten ja nuorten parissa kasvatus- ja sosiaalialalla. Lisäksi vapaaehtoistyöntekijöitä vastaanottavat mm. ympäristö- ja rauhanliikkeet, naisjärjestöt ja kulttuurihankkeet.

”Vapaaehtoistyöjaksoni oli todella antoisa ja upea kokemus, joka kasvatti niin ammatillisia valmiuksiani kuin ymmärrystäni maailmasta ja sen kulttuureista.” – Anu Molarius, Bolivia

Voit lähteä:

Kun tutustut vapaaehtoisena paikalliseen arkeen ja kulttuuriin, saat uusia kokemuksia ja näkökulmia ja solmit kansainvälisiä ystävyyksiä. Vapaaehtoistyössä uudessa ympäristössä voit myös mm. kehittää kielitaitoasi ja oppia tuntemaan itsesi paremmin. Kulttuurien välisen oppimisen tukemiseksi saat valmennusta ja koulutusta niin Suomessa kuin kohdemaassasi.

”Kaiken muun oppimisen ja uusien ihanien kokemusten lisäksi oli antoisaa opetalla uutta kieltä, jossa lauseita rakennettiin hyvin eri tavalla kuin aiemmin opettelemissani kielissä. Asioiden ajattelu uuden kielen kautta avasi kokonaan uuden maailman.” – Alma Smolander, Vietnam

Kuka voi lähteä vapaaehtoistyöhön ulkomaille?

Vapaaehtoistyöntekijöiltä edellytetään motivaatiota kansainväliseen vapaaehtoistyöhön, sopeutumiskykyä, joustavuutta, avoimuutta sekä kiinnostusta erilaisia kulttuureja ja elämäntapoja kohtaan. Lisäksi käytännön englannin kielen taitoa vaaditaan. On etu muttei edellytys osata kohdemaan kieltä ennen lähtöä.

Koulutus- tai työtaustaa ei vaadita, mutta esimerkiksi terveydenhoito-, sosiaali- ja opetusalan opiskelijoiden ja ammattilaisten voi olla mahdollista päästä oman alansa tehtäviin. Työtehtävissä huomioidaan vapaaehtoisten osaaminen ja osallistujia tuetaan paikalliskielen oppimisessa.

Vapaaehtoistyöntekijä vanhainkodissa Ecuadorissa

Osallistujien tulee olla vähintään 18-vuotiaita. Yläikäraja on on Euroopan solidaarisuusjoukoissa kolmekymmentä vuotta, kun taas ICYE-ohjelman moniin maihin voi lähteä vanhempanakin.

Jos sinulla liikunta- tai aistivamma, selvitämme mielellämme, olisiko meillä tarjota vapaaehtoismahdollisuuksia tarvitsevinesi järjestelyin. Ota yhteyttä!

Miksi lähteä Maailmanvaihdon kautta?

Valmennus. Valmennamme toimimaan vapaaehtoisena maailmalla. Valmennuksissa käsitellään ainakin uuteen kulttuuriympäristöön sopeutumista; vapaaehtoisen roolia, oikeuksia ja velvollisuuksia sekä terveys- ja turvallisuusasioita. Myös tukea ja tietoa ohjelmaan osallistuneilta on tarjolla.

Huolenpito. Pidämme sinusta huolta vapaaehtoisjaksosi aikana. Tukenasi on yhteyshenkilö niin vastaanottavan tahon luona kuin Maailmanvaihdossa. ICYE-ohjelman maissa vapaaehtoisia tukee paikallinen ICYE-järjestö.

Tuki paluun jälkeen. Paluusi jälkeen saat meiltä tukea paluusopeutumiseen. Olet myös lämpimästi tervetullut mukaan vapaaehtoistoimintaamme Suomessa.

Vastavuoroisuus. Toimintamme perustuu vastavuoroisuuden periaatteelle. Vapaaehtoistyöhön ulkomaille lähettämisen ohella vastaanotamme ulkomaalaisia vapaaehtoisia Suomeen, jotta niin suomalaiset kuin ulkomaalaiset vapaaehtoistyöntekijät ja työyhteisöt saavat oppimiskokemuksia.

Vankka kokemus. Maailmanvaihto on perustettu vuonna 1958 perustettu järjestö. Vuosien saatossa meille on rakentunut vankka kokemus kansainvälisten mahdollisuuksien järjestämisestä nuorille.

Kaksi kilpikonnaa rannalla suuntaamassa mereen.

Lisätietoja

Voit myös ottaa meihin yhteyttä, kerromme mielellämme lisää.

”Alpakkavillapaitojen lisäksi Ecuador näkyy arjessani lähinnä muuttuneena tapana katsella maailmaa: Meitä on moneksi ja siihen on hyvä tottua. Kaikkia ihmisiä voi ymmärtää, ja mitä enemmän vietämme aikaa mahdollisimman erilaisten ihmisten kanssa, sitä ymmärtäväisemmiksi tulemme toisiamme kohtaan.” – Karoliina Kupari, Ecuador