MaailmanVaihtoa-lehden toimitus

MaailmanVaihtoa – Volunteers’ Voices on Maailmanvaihdon lehti järjestön toiminnasta ja vapaaehtoistyöntekijöiden kuulumisista Suomesta ja ulkomailta. Tule mukaan tekemään lehteä!

MaailmanVaihtoa-lehden tarkoituksena on toimia kanavana kulttuuristen kokemusten jakamisessa ja niistä oppimisessa. Lehden toimitustiimissä pääset ideoimaan yhdessä ja harjoittamaan esimerkiksi kirjoitus- ja valokuvaustaitoasi. Lehti ilmestyy kahdesti vuodesti. Se julkaistaan sähköisesti ja painettuna.

Lehdentekoon osallistuu vapaaehtoisia toimittajina sekä taittajana. Suurin vastuu toimitustyössä on vapaaehtoisella päätoimittajalla, joka koordinoi lehden valmistumista ja vastaa aineiston valmistelemisesta taittajalle valmiiseen muotoon.

 

Lehden parissa

Anna Lemström kertoo vapaaehtoistehtävästään MaailmanVaihtoa-lehden päätoimittajana. Miten päädyit mukaan MaailmanVaihtoa-lehden...

Toimittajaksi

Toimittajat tekevät juttuja lehteen. Juttu voi olla esimerkiksi haastattelu, omien kokemuksien kuvailu tai vaikka sarjakuva. Juttuaiheesta sovitaan yhdessä päätoimittajan kanssa.

Kenelle? Tehtävä soveltuu Maailmanvaihdon toiminnasta ja lehtityöstä kiinnostuneille, jotka haluavat sitoutua tekemään jutun vähintään kahteen numeroon. Toimittajilta vaaditaan suomen, ruotsin tai englannin kielen taitoa. Aiempi kokemus artikkeleiden kirjoittamisesta on hyödyksi muttei välttämättömyys.

Perehdytys? Toimittaja saa jutun kirjoittamiseen teknisen ohjeistuksen (merkkimäärä jne.). Tarvittaessa hän myös saa esimerkiksi apua haastateltavien tavoittamiseen.

Päätoimittajaksi

Kutakin lehteä varten päätoimittaja lähettää juttupyyntöjä ja työstää lehtiaineistoa. Aineiston työstämiseen (oikoluku ym.) kuluu useampi päivä, ja tehtävässä on jaksoittain kiireellisempää.

Kenelle? Tehtävä vaatii kiinnostusta Maailmanvaihdon toimintaa ja toimitustyötä kohtaan sekä kykyä pitää kiinni sovituista aikatauluista. Etsimme päätoimittajaksi vapaaehtoista, joka voi sitoutua tehtävään vähintään vuodeksi. Tärkeää on myös halu osallistua lehden kehittämiseen ja oikolukea suomen-, ruotsin- ja englanninkielisiä tekstejä.

Perehdytys? Edellinen päätoimittaja ja tiedottaja perehdyttävät uuden päätoimittajan tehtävään.

Taittajaksi

Taittaja luo kullekin lehdelle visuaalisen ilmeen. Yksittäisen numeron taittoon kuluu aikaa noin 25 tuntia, joskin ajankäyttö riippuu taittajasta. Lisäksi taittaja kokoustaa (suunnittelu- ja kommentointityö) lehden päätoimittajan ja tiedottajan kanssa.

Kenelle? Taittajan tulee osata käyttää InDesignia. Etsimme taittajaksi vapaaehtoista, joka voi sitoutua tehtävään vähintään vuodeksi. Aiempi kokemus lehden taittamisesta on eduksi muttei välttämättömyys.

Perehdytys? Edellinen taittaja, tiedottaja ja päätoimittaja perehdyttävät uuden taittajan tehtävään. Taittaja saa käyttöönsä Maailmanvaihdon graafisen ohjeistuksen.

Miten mukaan?

Toimittajia etsimme ympäri vuoden, muihin tehtäviin haetaan vapaaehtoisia paikan vapautuessa. Hauista ilmoitetaan kotisivujemme ajankohtaisosiossa ja uutiskirjeessä. Hae toimittajaksi lähettämällä osoitteeseen maailmanvaihtoalehti@maailmanvaihto.fi vapaamuotoinen kuvaus itsestäsi ja motivaatiostasi hakea mukaan lehden toimitustyöhön.

Lisätiedot

Kysyttävää? Ota yhteyttä! Tavoitat vastaavat toimittajat osoitteesta maailmanvaihtoalehti@maailmanvaihto.fi.