International Cultural Youth Exchange: vapaaehtoistyötä Euroopan ulkopuolella

Kiinnostaako vapaaehtoistyö Aasiassa, Afrikassa, Latinalaisessa Amerikassa tai Oseaniassa? Haluaisitko viettää vapaaehtoisena puoli vuotta tai vuoden?  Hae International Cultural Youth Exchange (ICYE) -ohjelmaan!

>> Hakuohje

ICYE-vapaaehtoisohjelmassa rakennetaan kulttuurien välistä ymmärrystä arjen yhteistyön kautta. 6 tai 12 kuukauden pitkäjänteinen yhteistyö tarjoaa vapaaehtoistyöpaikkasi väelle ja sinulle yhteisen oppimismatkan.

Mahdollisuuksia on monilla aloilla. Voit antaa panoksesi esimerkiksi ihmisoikeustyöhön Boliviassa, ympäristönsuojelutyöhön Costa Ricassa, kouluelämään Ghanassa, vanhustyöhön Marokossa, terveydenhoitotyöhön Argentiinassa tai päiväkodin arkeen ja juhlaan Japanissa. Ohjelmaan osallistuu lukuisia organisaatioita kasvatus- ja sosiaalialalta.

ICYE-vapaaehtoisena työskentelet avustavissa tehtävissä. Sinulla ei tarvitse olla koulutus- tai työtaustaa osallistuaksesi ohjelmaan. Jos toisaalta olet esimerkiksi terveydenhoito-, sosiaali- tai opetusalan opiskelija tai ammattilainen, sinun voi olla mahdollista päästä oman alasi tehtäviin.

Vapaaehtoistyössä pääset avartamaan maailmankuvaasi, oppimaan kulttuurien välisestä vuorovaikuksesta, kehittämään taitojasi sekä rakentamaan uusia yhteyksiä ja ystävyyksiä.

Kahden kuvan kollaasi: yhdessä kaksi henkilöä selätysten, yksi kiikaroi jat toinen katsoo lehtiötä, toisessa kuvassa lintu puun oksalla.

Ohjelman valmennusleireillä pääset valmentautumaan vapaaehtoiskokemukseesi ja reflektoimaan sitä.

Vapaaehtoiset majoittuvat yleensä joko isäntäperheessä tai vapaaehtoistyöpaikkansa yhteydessä.

”Vapaaehtoisvuoteni mahtavat ihmiset ja kokemukset opettivat ja antoivat perspektiiviä katsoa asioita eri kannoilta.” – Sanna Ojaniemi, ICYE-vapaaehtoistyössä lasten ja nuorten toimintakeskuksessa Brasiliassa

Minne?

Tutustu vapaaehtoistyömahdollisuuksiin eri puolilla maailmaa:

Aasia ja Oseania: Etelä-Korea | Filippiinit | Indonesia | Intia | Japani | Nepal | Taiwan | Uusi-Seelanti | Vietnam >> Kaikki

Afrikka: Etelä-Afrikka| Ghana | Kenia | Marokko | Mosambik | Nigeria| Tansania | Uganda >> Kaikki

Latinalainen Amerikka ja USA: Argentiina | Bolivia | Brasilia | Costa Rica | Ecuador | Honduras | KolumbiaMeksiko | Peru | Yhdysvallat >> Kaikki

Linkeistä yllä löydät lyhyen kuvauksen kunkin maan vapaaehtoistyöpaikoista.

Voit tutustua tarkemmin vapaaehtoistyöpaikkoihin ICYE-verkoston pitkäkestoisen vapaaehtoistyön hakukoneessa (icye.org). Hakukoneessa voit selata vapaaehtoistyöpaikkoja maittain ja työteemoittain (koulutus, ympäristö, terveys, ihmisoikeudet, toimistotyö, heikommassa asemassa olevat ryhmät, urheilu/kulttuuri).

Milloin?

Vapaaehtoisjaksot alkavat vuosittain elo–syyskuussa, jolloin kussakin maassa järjestetään vapaaehtoisjaksoon orientoiva tulovalmennusleiri. Tarkat alkamispäivämäärät vaihtelevat kohdemaittain. Useimpiin maihin voi lisäksi lähteä kuudeksi kuukaudeksi myös tammi–helmikuussa.

Viisi henkilöä istuu vierekkäin pomppulinnassa ja hymyilee kameralle.

Kuka voi lähteä?

Vapaaehtoistyöntekijöiltä edellytetään motivaatiota kansainväliseen vapaaehtoistyöhön, sopeutumiskykyä, joustavuutta, avoimuutta sekä kiinnostusta toisia kulttuureja ja elämäntapoja kohtaan. Lisäksi käytännön englannin kielen taitoa vaaditaan. On etu muttei edellytys osata kohdemaan kieltä ennen lähtöä. Jaksoihin sisältyy paikallisen kielen kielikurssi.

”Oli ehdottomasti parhaimpia päätöksiäni hakea ICYE-ohjelmaan. Vuodessa ehtii alkaa elää arkea ulkomailla, sinne ehtii asettautua. Ehtii oppia ymmärtämään, miksi ympäristössä toimitaan tietyin tavoin, pääsee tarpeeksi syvälle.” – Aura Lehikoinen, ICYE-vapaaehtoistyössä vammaisten lasten ja nuorten tukikeskuksessa Hanoissa Vietnamissa

Voit lähteä ICYE-vapaaehtoistyöhön, kun olet vähintään 18-vuotias. Yläikäraja on joustava monissa kohdemaissa. Kunkin maan ikärajat löydät maan kuvauksesta.

Lähetämme vapaaehtoistyöhön ulkomaille vain täyden koronarokotussarjan saaneita henkilöitä. Poikkeus on mahdollinen, jos et voi ottaa rokotetta terveyssyistä. Vaatimalla rokotuksen tahdomme varmistaa osallistujien sekä heidät vastaanottavien vapaaehtoistyöpaikkojen ja isäntäperheiden terveysturvallisuuden.

Milloin ja miten haetaan?

Vuosittain ensimmäinen haku ICYE-vapaaehtoistyöhön päättyy 31.10. ja toinen 31.1.

Lisähaku tammi–helmikuussa 2024 alkavaan ICYE-vapaaehtoistyöhön: paikkoja (6 tai 12 kk) on avoinna

Täytämme paikat sitä mukaa, kun sopivia hakijoita löytyy. Viimeinen päivä vastaanottaa hakemuksia on 1.9.2023. Haastattelemme hakijat.

Jos olet kiinnostunut aloittamaan vapaaehtoisjakson tammi–helmikuussa 2024 jossakin muussa ICYE-ohjelman maassa, olemme mielellämme yhteydessä kyseisen maan ICYE-järjestöön ja tiedustelemme heidän mahdollisuuksistaan vastaanottaa lisää vapaaehtoisia ensi vuoden alussa. Tämä ei koske Etelä-Koreaa ja Taiwania.

Hakuohje ja -lomake

Mikäli koronatilanteen vuoksi et voi lähteä kohdemaahan, voit vaihtaa kohdemaata, lykätä lähtöäsi tai peruuttaa osallistumisesi (peruutus ennen lähtövalmennusta kuluitta), ks. peruutusehdot tarkemmin.

Osallistumismaksu ja mitä siihen sisältyy?

Afrikan sekä Etelä- ja Kaakkois-Aasian maat:
6 kk 3 500 € ja 12 kk 4 500 €

Latinalaisen Amerikan maat, Etelä-Korea, Japani ja Taiwan:
6 kk 3 950 € ja 12 kk 4 950 €

Uusi-Seelanti ja Yhdysvallat:
6 kk 4 400 € ja 12 kk 5 500 €

Osallistumismaksu sisältää:

Huom! Maksettavaksesi tulevat lisäksi lennot ja viisumi kohdemaahan.

Jos koronatilanteesta aiheutuu lisäkuluja, kuten karanteenikuluja kohdemaahan saapumisen yhteydessä, nämä tulevat maksettavaksesi.

Maailmanvaihto myöntää enintään 500 euron suuruisia stipendejä vapaaehtoistyöohjelmaan osallistuville taloudellisin perustein.

Mihin osallistumismaksu käytetään? Milloin maksu tulee maksaa?

Osallistumismaksulla katetaan vapaaehtoisvuodesta ja sen järjestelystä koituvia kustannuksia, kuten vakuutuksia, leirejä ja kielikursseja. ICYE ei pidä yllä raskasta kansainvälistä hallintokoneistoa eikä kansalaisjärjestönä tavoittele taloudellista voittoa ohjelmasta. Katso lisää usein kysytyistä kysymyksistä.

Jos tulet valintahaastattelun jälkeen valituksi ohjelmaan, saat noin parin viikon kuluessa haastattelustasi osallistumis- ja maksusopimuksen allekirjoitettavaksesi sekä 350 euron varaumaksun maksettavaksi. Sopimuksessa määrittelet, maksatko lopun osallistumismaksusta yhdessä, kahdessa vai useammassa erässä. Osallistumismaksun tulee olla maksettuna kokonaisuudessaan ennen lähtöä.

”Voin ehdottomasti suositella vapaaehtoistyöhön lähtöä. Uskomattomia kokemuksia ja ihmisiä.” – Antti Soininen, ICYE-vapaaehtoistyössä lasten ja nuorten sirkus- ja teatteritoiminnassa Cochabambassa Boliviassa

Kahden kuvan kollaasissa vasemmalla kilpikonnia suuntaamassa rannalta veteen, oikealla jalkoja ja sanko hiekalla ylhäältä päin kuvattuina.

Lisätietoja

”Terveisinä kaikille kansainvälisestä vapaaehtoistyöstä kiinnostuneille haluan sanoa, että jos on pienikin mahdollisuus lähteä niin tee se! Matkalla tulet oppimaan uutta itsestäsi, muista ja koko maailmasta.” – Kalle Godenhjelm, ICYE-vapaaehtoistyössä lasten ja nuorten toimintakeskuksessa Porto Alegressa Brasiliassa