International Cultural Youth Exchange: vapaaehtoistyötä Euroopan ulkopuolella

Kiinnostaako vapaaehtoistyö Aasiassa, Afrikassa, Latinalaisessa Amerikassa tai Oseaniassa? Haluaisitko viettää vapaaehtoisena puoli vuotta tai vuoden?  Hae International Cultural Youth Exchange (ICYE) -ohjelmaan!

>> Hakuohje kaudelle 2022–23
>> Peruutusehdot koronavirustilanteessa

International Cultural Youth Exchange -vapaaehtoisohjelmassa rakennetaan kulttuurien välistä ymmärrystä arjen yhteistyön kautta. 6 tai 12 kuukauden pitkäjänteinen yhteistyö tarjoaa yhteisen oppimismatkan vapaaehtoiselle ja vapaaehtoistyöpaikan väelle.

Vapaehtoistyötä tehdään yleishyödyllisissä työyhteisöissä, etenkin lasten ja nuorten parissa kasvatus- ja sosiaalialalla, esimerkiksi kouluissa ja päiväkodeissa. Vapaaehtoisia vastaanotetaan myös mm. terveydenhoito- ja ympäristöalalle sekä kulttuuri- ja ihmisoikeusjärjestöihin.

Vapaaehtoiset työskentelevät avustavissa tehtävissä. Erityistä koulutus- tai työtaustaa ei vaadita, mutta esimerkiksi terveydenhoito-, sosiaali- ja opetusalan opiskelijoiden ja ammattilaisten voi olla mahdollista päästä hyödyntämään osaamistaan.

Suuntaa vapaaehtoistyöhön esim. musiikkipainotteiseen erityisoppilaitokseen Ecuadoriin, päiväkotiin Japaniin tai seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen aseman parantamiseksi työskentelevään järjestöön Boliviaan. Vapaaehtoisjaksollasi pääset oppimaan paljon – niin itsestäsi kuin ympäröivästä kulttuurista ja yhteiskunnasta.

Vapaaehtoiset majoittuvat yleensä joko isäntäperheessä tai vapaaehtoistyöpaikkansa yhteydessä.

Ohjelman valmennusleireillä pääset valmenteutumaan vapaaehtoiskokemukseesi ja reflektoimaan sitä.

”Vapaaehtoisvuoteni mahtavat ihmiset ja kokemukset opettivat ja antoivat perspektiiviä katsoa asioita eri kannoilta.” – Sanna Ojaniemi, ICYE-vapaaehtoistyössä lasten ja nuorten toimintakeskuksessa Brasiliassa

Minne?

Aasia ja Oseania: Etelä-Korea | Filippiinit | Indonesia | Intia | Japani | Nepal | Taiwan | Uusi-Seelanti | Vietnam

Afrikka: Etelä-Afrikka| Ghana | Kenia | Marokko | Mosambik | Nigeria| Tansania | Uganda

Latinalainen Amerikka ja USA: Argentiina | Bolivia | Brasilia | Costa Rica | Ecuador | Honduras | Kolumbia | Meksiko | Yhdysvallat

Tutustu maiden vapaaehtoistyöpaikkoihin ICYE-verkoston pitkäkestoisen vapaaehtoistyön hakukoneessa (icye.org). Hakukoneessa voit selata vapaaehtoistyöpaikkoja maittain ja työteemoittain.

Milloin?

Vapaaehtoisjaksot alkavat vuosittain elo–syyskuussa, jolloin kussakin maassa järjestetään vapaaehtoisjaksoon orientoiva tulovalmennusleiri. Tarkat alkamispäivämäärät vaihtelevat kohdemaittain. Useimpiin maihin voi lisäksi lähteä kuudeksi kuukaudeksi myös tammi–helmikuussa.

Kuka voi lähteä?

Vapaaehtoistyöntekijöiltä edellytetään motivaatiota kansainväliseen vapaaehtoistyöhön, sopeutumiskykyä, joustavuutta, avoimuutta sekä kiinnostusta toisia kulttuureja ja elämäntapoja kohtaan. Lisäksi käytännön englannin kielen taitoa vaaditaan. On etu muttei edellytys osata kohdemaan kieltä ennen lähtöä. Jaksoihin sisältyy paikallisen kielen kielikurssi.

”Oli ehdottomasti parhaimpia päätöksiäni hakea ICYE-ohjelmaan. Vuodessa ehtii alkaa elää arkea ulkomailla, sinne ehtii asettautua. Ehtii oppia ymmärtämään, miksi ympäristössä toimitaan tietyin tavoin, pääsee tarpeeksi syvälle.” – Aura Lehikoinen, ICYE-vapaaehtoistyössä vammaisten lasten ja nuorten tukikeskuksessa Hanoissa Vietnamissa

Ohjelma on suunnattu 18–30-vuotiaille, mutta yläikäraja on joustava monissa kohdemaissa. Kunkin maan ikärajan löydät maan kuvauksesta. Yli 30-vuotiaat vapaaehtoiset voivat lähteä pääasiassa Aasian ja Afrikan maihin.

Lähetämme vapaaehtoistyöhön ulkomaille vain täyden koronarokotussarjan saaneita henkilöitä. Poikkeus on mahdollinen, jos osallistuja ei voi ottaa rokotetta terveyssyistä. Vaatimalla rokotuksen tahdomme varmistaa osallistujien sekä heidät vastaanottavien vapaaehtoistyöpaikkojen ja isäntäperheiden terveysturvallisuuden.

Milloin ja miten haetaan?

Haku elo–syyskuussa 2022 alkavaan vapaaehtoistyöhön on käynnissä 31.1.2022 loppuun saakka.

Tammikuussa 2022 olemme toiveikkaita sen suhteen, että elo–syyskuussa 2022 ICYE-vapaaehtoisjakson voi aloittaa näissä kohteissa, joihin on jäljellä paikkoja: Argentiina, Bolivia, Brasilia, Costa Rica, Ecuador, Filippiinit, Ghana, Indonesia, Intia, Kenia, Marokko, Meksiko, Nepal, Taiwan, Uganda ja Vietnam. Näihin voi hakea 31.1.2021 päättyvässä haussa.

Koronatilanne muuttuu jatkuvasti. Seuraamme tilannetta ja päivitämme tarvittaessa tietoja (lista kohdemaista voi siis muuttua). Jos olet kiinnostunut vapaaehtoistyöstä muussa ICYE-ohjelman maassa kuin yllä, konsultoimme mielellämme kyseisen maan ICYE-järjestöä hakemuksesi vastaanotettuamme, pian hakuajan päättymisen jälkeen.

>> Hakuohje ja -lomake

Mikäli koronatilanteen vuoksi et voi lähteä kohdemaahan, voit vaihtaa kohdemaata, lykätä lähtöäsi tai peruuttaa osallistumisesi (peruutus ennen lähtövalmennusta kuluitta), ks. peruutusehdot tarkemmin.

Osallistumismaksu ja mitä siihen sisältyy?

Afrikan sekä Etelä- ja Kaakkois-Aasian maat:
6 kk 3 500 € ja 12 kk 4 500 €

Latinalaisen Amerikan maat, Etelä-Korea, Japani ja Taiwan:
6 kk 3 950 € ja 12 kk 4 950 €

Uusi-Seelanti ja Yhdysvallat:
6 kk 4 400 € ja 12 kk 5 500 €

Osallistumismaksu sisältää:

Huom! Osallistujan maksettavaksi tulevat lisäksi lennot ja viisumi kohdemaahan.

Jos koronatilanteesta aiheutuu lisäkuluja, kuten karanteenikuluja kohdemaahan saapumisen yhteydessä, nämä tulevat osallistujan maksettavaksi.

Maailmanvaihto myöntää enintään 500 euron suuruisia stipendejä vapaaehtoistyöohjelmaan osallistuville taloudellisin perustein.

Mihin osallistumismaksu käytetään?

Osallistumismaksulla katetaan vapaaehtoisvuodesta ja sen järjestelystä koituvia kustannuksia, kuten vakuutuksia, leirejä ja kielikursseja. ICYE ei pidä yllä raskasta kansainvälistä hallintokoneistoa eikä kansalaisjärjestönä tavoittele taloudellista voittoa ohjelmasta. Katso lisää usein kysytyistä kysymyksistä.

”Voin ehdottomasti suositella vapaaehtoistyöhön lähtöä. Uskomattomia kokemuksia ja ihmisiä.” – Antti Soininen, ICYE-vapaaehtoistyössä lasten ja nuorten sirkus- ja teatteritoiminnassa Cochabambassa Boliviassa

Lisätietoja

Peruutusehdot koronavirustilanteessa

Jos koronavirusepidemian vuoksi Maailmanvaihto ei voi järjestää sinulle suunniteltua ICYE-vapaaehtoistyöohjelmaa (esim. jos kohdemaa rajoittaa pääsyä maahan tai ulkoministeriö kehottaa välttämään matkustamista maahan):

Jos tilanne kohdemaassasi on huolestuttava, mutta pääsyä maahan ei rajoiteta eikä ulkoministeriö kehota välttämään matkustamista maahan, voit

Lisäksi kannattaa selvittää lentoyhtiöstä, millaisin kustannuksin lennot olisi tarvittaessa mahdollista siirtää tai peruuttaa.