International Cultural Youth Exchange: vapaaehtoistyötä Euroopan ulkopuolella

Kiinnostaako vapaaehtoistyö Aasiassa, Afrikassa, Latinalaisessa Amerikassa tai Oseaniassa? Haluaisitko viettää vapaaehtoisena puoli vuotta tai vuoden?  Hae International Cultural Youth Exchange (ICYE) -ohjelmaan!

>> Hakuohje

ICYE-vapaaehtoisohjelmassa rakennetaan kulttuurien välistä ymmärrystä arjen yhteistyön kautta. 6 tai 12 kuukauden pitkäjänteinen yhteistyö tarjoaa vapaaehtoistyöpaikkasi väelle ja sinulle yhteisen oppimismatkan.

Vapaaehtoistyötä monilla aloilla

Kahden kuvan kollaasi: yhdessä kaksi henkilöä selätysten, yksi kiikaroi jat toinen katsoo lehtiötä, toisessa kuvassa lintu puun oksalla.

Mahdollisuuksia on eri puolilla maailmaa mm.

ICYE-vapaaehtoisena työskentelet avustavissa tehtävissä. Sinulla ei tarvitse olla koulutus- tai työtaustaa osallistuaksesi ohjelmaan. Jos toisaalta olet esimerkiksi terveydenhoito-, sosiaali- tai opetusalan opiskelija tai ammattilainen, sinun voi olla mahdollista päästä hyödyntämään osaamistasi.

Saat tilaisuuden tehdä vapaaehtoistyötä paikallisen yhteisön hyväksi, syventyä arkielämään ulkomailla ja kehittää osaamistasi. Tavoitteena on yhteinen oppimiskokemus, jossa maailmankuvat avartuvat ja uusista kasvoista tulee ystäviä.

Ohjelman valmennusleireillä pääset valmentautumaan vapaaehtoiskokemukseesi ja reflektoimaan sitä.

Vapaaehtoiset majoittuvat yleensä joko isäntäperheessä tai vapaaehtoistyöpaikkansa yhteydessä.

”Vapaaehtoisvuoteni mahtavat ihmiset ja kokemukset opettivat ja antoivat perspektiiviä katsoa asioita eri kannoilta.” – Sanna Ojaniemi, vapaaehtoistyössä lasten ja nuorten toimintakeskuksessa Brasiliassa

Minne ja milloin?

Kahden kuvan kollaasissa vasemmalla kilpikonnia suuntaamassa rannalta veteen, oikealla jalkoja ja sanko hiekalla ylhäältä päin kuvattuina.

Aasia ja Oseania:
Etelä-Korea | Filippiinit | Indonesia | Intia | Japani | Nepal | Taiwan | Thaimaa | Uusi-Seelanti | Vietnam >> Kaikki

Afrikka:
Etelä-Afrikka | Ghana | Kenia | Marokko | Mosambik | Nigeria| Tansania | Uganda >> Kaikki

Latinalainen Amerikka ja USA:
Argentiina | Bolivia | Brasilia | Costa Rica | Ecuador | Honduras | KolumbiaMeksiko | Peru | Yhdysvallat >> Kaikki

Linkeistä yllä löydät lyhyen kuvauksen kunkin maan vapaaehtoistyöpaikoista. Tarkemmin voit tutustua vapaaehtoistyöpaikkoihin ICYE-verkoston pitkäkestoisen vapaaehtoistyön hakukoneesssa (icye.org). Hakukoneessa voit selata vapaaehtoistyöpaikkoja maittain ja työteemoittain:

Vapaaehtoisjaksot alkavat vuosittain elo–syyskuussa, jolloin kussakin maassa järjestetään vapaaehtoisjaksoon orientoiva tulovalmennusleiri. Tarkat alkamispäivämäärät vaihtelevat kohdemaittain. Useimpiin maihin voi lisäksi lähteä kuudeksi kuukaudeksi myös tammi–helmikuussa.

Kuka voi lähteä?

Hae ICYE-vapaaehtoistyöhön, jos olet motivoitunut kansainväliseen vapaaehtoistyöhön, kiinnostunut kulttuurien välisestä oppimisesta ja pärjäät englannilla käytännön tilanteista. Paikallista kieltä pääset opiskelemaan kohdemassa.  Jaksoihin sisältyy paikallisen kielen kielikurssi.

”Oli ehdottomasti parhaimpia päätöksiäni hakea ICYE-ohjelmaan. Vuodessa ehtii alkaa elää arkea ulkomailla, sinne ehtii asettautua. Ehtii oppia ymmärtämään, miksi ympäristössä toimitaan tietyin tavoin, pääsee tarpeeksi syvälle.” – Aura Lehikoinen, vapaaehtoistyössä vammaisten lasten ja nuorten tukikeskuksessa Vietnamissa

Voit lähteä ICYE-vapaaehtoistyöhön, kun olet vähintään 18-vuotias. Yläikäraja on joustava monissa kohdemaissa. Kunkin maan ikärajat löydät maan kuvauksesta.

Edellytämme täyttä koronarokotussarjaa vapaaehtoisilta, jotka tulevat työskentelemään haavoittuvassa asemassa olevien henkilöiden, kuten vanhusten tai vammaisten ihmisten, parissa. Lisäksi vapaaehtoisten tulee seurata kohdemaan ICYE-järjestön ja kohdemaan ohjeistusta rokotuksista. Poikkeus on mahdollinen, jos et voi ottaa rokotetta terveyssyistä.

Milloin ja miten haetaan?

Vuosittain ensimmäinen haku ICYE-vapaaehtoistyöhön päättyy 31.10. ja toinen 31.1.  Toisessa haussa voi hakea niihin kohteisiin, joihin jää avoimia paikkoja ensimmäisestä hausta.

Alkuvuonna 2025 alkavaan jaksoon voi vielä hakea näihin: Ecuador (vain 6 kk), Filippiinit, Ghana, Indonesia, Marokko, Meksiko, Peru (vain 6 kk), Tansania, Thaimaa ja Uusi-Seelanti. Täytämme paikkoja sitä mukaa, kun sopivia hakjoita löytyy. Viimeinen hakupäivä on 1.9.2024. Jos sinua kiinnostava ohjelmamaa ei ole listassa, ota yhteyttä toimistoomme. Selvitämme mielellämme mahdollisuutta saada paikka vapaaehtoistyöhön toivomassasi maassa.

 

Osallistumismaksu ja mitä siihen sisältyy?

Yhdessä kuvassa henkilöitä ryhmäkuvassa ulkona, toisessa henkilöitä istumassa ringissä ulkona.

ICYE-ohjelmaan on osallistumismaksu, jolla katetaan vapaaehtoisvuoden järjestelyjä, kuten vakuutuksia, leirejä ja kielikursseja. ICYE ei tavoittele taloudellista voittoa ohjelmasta. Katso lisää usein kysytyistä kysymyksistä.

Osallistumismaksut kaudelle 2024–25

Osallistumismaksu sisältää:

Huom! Maksettavaksesi tulevat lisäksi lennot ja viisumi kohdemaahan.

ICYEn ryhmävakuutus kattaa vain alle 40-vuotiaat osallistujat. 40-vuotta täyttäneiden osallistujien tulee maksaa noin 400–500 € ICYEn järjestämästä vakuutuksesta.

Jos koronatilanteesta aiheutuu lisäkuluja, kuten karanteenikuluja kohdemaahan saapumisen yhteydessä, nämä tulevat maksettavaksesi.

Maailmanvaihto myöntää enintään 500 euron suuruisia stipendejä vapaaehtoistyöohjelmaan osallistuville taloudellisin perustein.

Milloin osallistumismaksu tulee maksaa?

Jos tulet valintahaastattelun jälkeen valituksi ohjelmaan, saat noin parin viikon kuluessa haastattelustasi osallistumis- ja maksusopimuksen allekirjoitettavaksesi sekä 350 euron varaumaksun maksettavaksi. Sopimuksessa määrittelet, maksatko lopun osallistumismaksusta yhdessä, kahdessa vai useammassa erässä. Osallistumismaksun tulee olla maksettuna kokonaisuudessaan ennen lähtöä.

”Voin ehdottomasti suositella vapaaehtoistyöhön lähtöä. Uskomattomia kokemuksia ja ihmisiä.” – Antti Soininen, vapaaehtoistyössä lasten ja nuorten sirkus- ja teatteritoiminnassa Boliviassa

Lisätietoja

Henkilöitä istumassa tuoleilla ringissä ulkona, he katsovat kahta henkilöä, jotka seisovat, toinen seisovista henkilöistä pitää käsisään suurta paperia.

Jos sinulla on kysyttävää, ota yhteyttä! Tavoitat meidät osoitteesta maailmanvaihto@maailmanvaihto.fi ja numerosta +358 50 346 0965.

”Terveisinä kaikille kansainvälisestä vapaaehtoistyöstä kiinnostuneille haluan sanoa, että jos on pienikin mahdollisuus lähteä niin tee se! Matkalla tulet oppimaan uutta itsestäsi, muista ja koko maailmasta.” – Kalle Godenhjelm, vapaaehtoistyössä lasten ja nuorten toimintakeskuksessa Brasiliassa