International Cultural Youth Exchange: vapaaehtoistyötä Euroopan ulkopuolella

Kiinnostaako vapaaehtoistyö Aasiassa, Afrikassa, Latinalaisessa Amerikassa tai Oseaniassa? Haluaisitko viettää vapaaehtoisena puoli vuotta tai vuoden?  Hae International Cultural Youth Exchange (ICYE) -ohjelmaan!

>> Hakuohje kaudelle 2022–23
>> Peruutusehdot koronavirustilanteessa

ICYE-vapaaehtoisohjelmassa rakennetaan kulttuurien välistä ymmärrystä arjen yhteistyön kautta. 6 tai 12 kuukauden pitkäjänteinen yhteistyö tarjoaa vapaaehtoistyöpaikkasi väelle ja sinulle yhteisen oppimismatkan.

Vapaehtoistyötä tehdään yleishyödyllisissä työyhteisöissä, etenkin lasten ja nuorten parissa kasvatus- ja sosiaalialalla, esimerkiksi kouluissa ja päiväkodeissa. Vapaaehtoisia vastaanotetaan myös mm. terveydenhoito- ja ympäristöalalle sekä kulttuuri- ja ihmisoikeusjärjestöihin.

Suuntaa vapaaehtoistyöhön esim. musiikkipainotteiseen erityisoppilaitokseen Ecuadoriin, päiväkotiin Japaniin tai Boliviaan järjestöön, joka edistää ihmisten yhdednvertaisuutta riippumatta heidän seksuaalisesta suuntautumisestaan tai sukupuolestaan.

Vapaaehtoiset työskentelevät avustavissa tehtävissä. Sinulla ei tarvitse olla koulutus- tai työtaustaa osallistuaksesi ohjelmaan. Jos toisaalta olet esimerkiksi terveydenhoito-, sosiaali- tai opetusalan opiskelija tai ammattilainen, sinun voi olla mahdollista päästä oman alasi tehtäviin.

Vapaaehtoisena saat tilaisuuden haastaa ennakkokäsityksiäsi, oppia kulttuurien välisestä vuorovaikuksesta, kehittää taitojasi ja muodostaa uusia yhteyksiä ja ystävyyksiä.

Viisi henkilöä istuu vierekkäin pomppulinnassa ja hymyilee kameralle.

Ohjelman valmennusleireillä pääset valmentautumaan vapaaehtoiskokemukseesi ja reflektoimaan sitä.

Vapaaehtoiset majoittuvat yleensä joko isäntäperheessä tai vapaaehtoistyöpaikkansa yhteydessä.

”Vapaaehtoisvuoteni mahtavat ihmiset ja kokemukset opettivat ja antoivat perspektiiviä katsoa asioita eri kannoilta.” – Sanna Ojaniemi, ICYE-vapaaehtoistyössä lasten ja nuorten toimintakeskuksessa Brasiliassa

Minne?

Tutustu vapaaehtoistyömahdollisuuksiin eri puolilla maailmaa:

Aasia ja Oseania: Etelä-Korea | Filippiinit | Indonesia | Intia | Japani | Nepal | Taiwan | Uusi-Seelanti | Vietnam >> Kaikki

Afrikka: Etelä-Afrikka| Ghana | Kenia | Marokko | Mosambik | Nigeria| Tansania | Uganda >> Kaikki

Latinalainen Amerikka ja USA: Argentiina | Bolivia | Brasilia | Costa Rica | Ecuador | Honduras | Meksiko | Yhdysvallat >> Kaikki

Tutustu vapaaehtoistyöpaikkoihin tarkemmmin ICYE-verkoston pitkäkestoisen vapaaehtoistyön hakukoneessa (icye.org). Hakukoneessa voit selata vapaaehtoistyöpaikkoja maittain ja työteemoittain.

Milloin?

Vapaaehtoisjaksot alkavat vuosittain elo–syyskuussa, jolloin kussakin maassa järjestetään vapaaehtoisjaksoon orientoiva tulovalmennusleiri. Tarkat alkamispäivämäärät vaihtelevat kohdemaittain. Useimpiin maihin voi lisäksi lähteä kuudeksi kuukaudeksi myös tammi–helmikuussa.

Kahden kuvan kollaasissa vasemmalla kilpikonnia suuntaamassa rannalta veteen, oikealla jalkoja ja sanko hiekalla ylhäältä päin kuvattuina.

Kuka voi lähteä?

Vapaaehtoistyöntekijöiltä edellytetään motivaatiota kansainväliseen vapaaehtoistyöhön, sopeutumiskykyä, joustavuutta, avoimuutta sekä kiinnostusta toisia kulttuureja ja elämäntapoja kohtaan. Lisäksi käytännön englannin kielen taitoa vaaditaan. On etu muttei edellytys osata kohdemaan kieltä ennen lähtöä. Jaksoihin sisältyy paikallisen kielen kielikurssi.

”Oli ehdottomasti parhaimpia päätöksiäni hakea ICYE-ohjelmaan. Vuodessa ehtii alkaa elää arkea ulkomailla, sinne ehtii asettautua. Ehtii oppia ymmärtämään, miksi ympäristössä toimitaan tietyin tavoin, pääsee tarpeeksi syvälle.” – Aura Lehikoinen, ICYE-vapaaehtoistyössä vammaisten lasten ja nuorten tukikeskuksessa Hanoissa Vietnamissa

Voit lähteä ICYE-vapaaehtoistyöhön, kun olet vähintään 18-vuotias. Yläikäraja on joustava monissa kohdemaissa. Kunkin maan ikärajat löydät maan kuvauksesta. Yli 30-vuotiaat vapaaehtoiset voivat lähteä pääasiassa Aasian ja Afrikan maihin.

Lähetämme vapaaehtoistyöhön ulkomaille vain täyden koronarokotussarjan saaneita henkilöitä. Poikkeus on mahdollinen, jos osallistuja ei voi ottaa rokotetta terveyssyistä. Vaatimalla rokotuksen tahdomme varmistaa osallistujien sekä heidät vastaanottavien vapaaehtoistyöpaikkojen ja isäntäperheiden terveysturvallisuuden.

Milloin ja miten haetaan?

Ensimmäinen haku elo–syyskuussa 2023 alkavaan vapaaehtoistyöhön päättyy 31.10.2022 ja toinen haku 31.1.2023. Ensimmäisessä haussa voit hakea Argentiinaan, Boliviaan, Brasiliaan, Costa Rciaan, Ecuadoriin, Etelä-Afrikkaan, Etelä-Koreaan, Filippiineille, Ghanaan, Hondurasiin, Indonesiaan, Intiaan, Japaniin, Keniaan, Marokkoon, Meksikoon, Mosambikiin, Nepaliin, Nigeriaan, Taiwaniin, Tansaniaan, Ugandaan, Uuteen-Seelantiin, Vietnamiin ja Yhdysvaltoihin. Toisessa voit hakea maihin, joihin on jäljellä paikkoja ensimmäisen haun jälkeen.

>> Hakuohje ja -lomake

Mikäli koronatilanteen vuoksi et voi lähteä kohdemaahan, voit vaihtaa kohdemaata, lykätä lähtöäsi tai peruuttaa osallistumisesi (peruutus ennen lähtövalmennusta kuluitta), ks. peruutusehdot tarkemmin.

Osallistumismaksu ja mitä siihen sisältyy?

Afrikan sekä Etelä- ja Kaakkois-Aasian maat:
6 kk 3 500 € ja 12 kk 4 500 €

Latinalaisen Amerikan maat, Etelä-Korea, Japani ja Taiwan:
6 kk 3 950 € ja 12 kk 4 950 €

Uusi-Seelanti ja Yhdysvallat:
6 kk 4 400 € ja 12 kk 5 500 €

Osallistumismaksu sisältää:

Huom! Maksettavaksesi tulevat lisäksi lennot ja viisumi kohdemaahan.

Jos koronatilanteesta aiheutuu lisäkuluja, kuten karanteenikuluja kohdemaahan saapumisen yhteydessä, nämä tulevat maksettavaksesi.

Maailmanvaihto myöntää enintään 500 euron suuruisia stipendejä vapaaehtoistyöohjelmaan osallistuville taloudellisin perustein.

Mihin osallistumismaksu käytetään?

Osallistumismaksulla katetaan vapaaehtoisvuodesta ja sen järjestelystä koituvia kustannuksia, kuten vakuutuksia, leirejä ja kielikursseja. ICYE ei pidä yllä raskasta kansainvälistä hallintokoneistoa eikä kansalaisjärjestönä tavoittele taloudellista voittoa ohjelmasta. Katso lisää usein kysytyistä kysymyksistä.

”Voin ehdottomasti suositella vapaaehtoistyöhön lähtöä. Uskomattomia kokemuksia ja ihmisiä.” – Antti Soininen, ICYE-vapaaehtoistyössä lasten ja nuorten sirkus- ja teatteritoiminnassa Cochabambassa Boliviassa

Lisätietoja

Peruutusehdot koronavirustilanteessa

Jos koronavirusepidemian vuoksi Maailmanvaihto ei voi järjestää sinulle suunniteltua ICYE-vapaaehtoistyöohjelmaa (esim. jos kohdemaa rajoittaa pääsyä maahan tai ulkoministeriö kehottaa välttämään matkustamista maahan):

Jos tilanne kohdemaassasi on huolestuttava, mutta pääsyä maahan ei rajoiteta eikä ulkoministeriö kehota välttämään matkustamista maahan, voit

Lisäksi kannattaa selvittää lentoyhtiöstä, millaisin kustannuksin lennot olisi tarvittaessa mahdollista siirtää tai peruuttaa.

”Terveisinä kaikille kansainvälisestä vapaaehtoistyöstä kiinnostuneille haluan sanoa, että jos on pienikin mahdollisuus lähteä niin tee se! Matkalla tulet oppimaan uutta itsestäsi, muista ja koko maailmasta.” – Kalle Godenhjelm, ICYE-vapaaehtoistyössä lasten ja nuorten toimintakeskuksessa Porto Alegressa Brasiliassa