Euroopan solidaarisuusjoukot: vapaaehtoistyöhön Eurooppaan

Kiinnostaako vapaaehtoistyö Euroopassa? Oletko 18–30-vuotias? Hae vapaaehtoistyöhön Euroopan solidaarisuusjoukkoihin 6–12 kuukaudeksi!

 

Euroopan solidaarisuusjoukot on Euroopan unionin ohjelma, jonka kautta voit tehdä vapaaehtoistyötä ulkomailla, lähinnä Euroopassa, EU-tuetusti.

Euroopan solidaarisuusjoukoissa nuoret rakentavat osallistavampaa yhteiskuntaa ja tukevat heikommassa asemassa olevia. Vapaaehtoistyötä tehdään paikallisen yhteisön hyväksi.

Vapaaehtoistehtäviä on tarjolla esimerkiksi nuoriso-, vammais-, kulttuuri- ja ympäristötyön parissa. Tutustu mahdollisuuksiin ja hae mukaan!

Liitupiirroksia asfaltilla, keskellä kaksi sydäntä, joissa yhdessä Suomen lipun ja toisessa Puolan lipun kuviointia.

”Kun ympärillä kaikki oli uutta ja monin tavoin erilaista, oppi tuntemaan itseäänkin paremmin. Uusiin ihmisiin ja uuteen kulttuuriympäristöön tutustuminen oli antoisa kokemus, joka jää varmasti vaikuttamaan loppuelämäksi. Matkalta mukaan tarttui ystäviä sekä paikka, joka tuntuu toiselta kodilta.” – Venla Ristolainen, vapaaehtoistyössä päiväkodissa Puolassa

Vapaaehtoistyö Euroopan solidaarisuusjoukoissa tarjoaa sinulle tilaisuuden tutustua uuteen ympäristöön kulttuureineen sekä kehittää taitojasi monipuolisesti.

Lukuisat nuoret ovat osallistuneet kauttamme EU-tuettuun vapaaehtoistyöhön. Vapaaehtoisiamme on työskennellyt mm. turvapaikanhakijoiden ja pakolaisten vastaanottokeskuksessa Belgiassa, vammaisten nuorten oppilaitoksessa Britanniassa, nuorisovaihtojärjestössä Itävallassa ja nuorisokeskuksessa Virosssa.

Euroopan solidaarisuusjoukoissa vapaaehtoisjaksoon osallistuu vapaaehtoisen ja hänet vastaanottavan tahon ohella lähettävä tukijärjestö vapaaehtoisen asuinmaassa. Maailmanvaihto on yksi niistä järjestöistä, jotka lähettävät nuoria Euroopan solidaarisuusjoukkoihin Suomesta. Kauttamme voit lähteä vapaaehtoistyöhön 6–12 kuukaudeksi.

Osallistujille järjestetään majoitus, vapaaehtoistyöpaikasta riippuen esim. asuntolassa, soluasunnossa tai paikallisessa isäntäperheessä.

Vapaaehtoisena eläinsuojelutyön parissa

Lähdin Euroopan solidaarisuusjoukkojen kautta puoleksi vuodeksi Espanjaan lokakuussa 2018. Olin...

Vapaaehtoistyö Euroopassa – Minne?

Voit lähteä Maailmanvaihdon kautta vapaaehtoistyöhön Euroopan solidaarisuusjoukkojen ohjelmamaihin: Alankomaat, Belgia, Bulgaria, Espanja, Irlanti, Islanti, Italia, Itävalta, Kreikka, Kroatia, Kypros, Latvia, Liechtenstein, Liettua, Luxemburg, Malta, Pohjois-Makedonia, Portugali, Puola, Ranska, Romania, Ruotsi, Saksa, Slovakia, Slovenia, Suomi, Tanska, Tšekki, Turkki, Unkari ja Viro.

Euroopan solidaarisuusjoukkojen vapaaehtoistyötä koordinoivat International Cultural Youth Exchange (ICYE) -federaatiossa, johon Maailmanvaihto kuuluu jäsenenä, ICYE-järjestöt Espanjassa, Islannissa, Italiassa, Itävallassa, Puolassa, Saksassa, Tanskassa ja Turkissa. Ilmoitamme ICYE-yhteistyökumppaniemme avoimista paikoista kotisivuillamme.

”Vajaaseen vuoteen vapaaehtoistyössä Saksassa mahtui lukemattomia mahtavia ja jännittäviä muistoja, joita muistelen yhä jatkuvasti.” – Vilma-Riikka Tiittanen, vapaaehtoistyössä kansanopistossa Saksassa

Kuka voi lähteä?

Voit lähteä vapaaehtoistyöhön Euroopan solidaarisuusjoukkoihin 18–30-vuotiaana. Mukaan Euroopan solidaarisuusjoukkoihin voit kuitenkin rekisteröityä jo 17-vuotiaana.

Sinulla ei tarvitse olla koulutus- tai työtaustaa osallistuksesi eikä sinun tarvitse osata kohdemaan kieltä etukäteen. Vapaaehtoisjakso tarjoaa upean tilaisuuden tutustua vapaaehtoistyöpaikkasi alaan ja oppia paikallista kieltä.

Kaikki 18–30-vuotiaat nuoret ovat tervetulleita Euroopan solidaarisuusjoukkoihin. Etusijalla ovat nuoret, joilla on esimerkiksi työttömyyden takia toisia nuoria heikommat mahdollisuudet saada kansainvälistä kokemusta.

Liikunta- ja aistivammaisille sekä pitkäaikaissairaille vapaaehtoisille voidaan järjestää tukea, kuten avustaja. Koska jokaisen vapaaehtoisen tuen tarve on ainulaatuinen, ota meihin rohkeasti yhteyttä, niin tarkastellaan yhdessä, löytyisikö ohjelmasta sinulle sopivia mahdollisuuksia. Kauttamme on aiemmin lähtenyt maailmalle näkövammainen nuori sekä liikuntavammainen nuori. Lisää tietoa ja inspiraatiota saat videoista Beyond Borders – vammaiset nuoret vapaaehtoistyössä ulkomailla.

Esimerkkinä esteettömämmistä vapaaehtoistyöpaikoista, itävaltalainen nuorisovaihtojärjestö Grenzelos (joka on Itävallan ICYE-järjestö) etsii vuosittain vammaista nuorta vapaaehtoistyöhön Grenzenlos without Barrriers -hankkeseensa. >> Tutustu Grenzenlos without Barriers -hankkeeseen

Edellytämme täyttä koronarokotussarjaa vapaaehtoisilta, jotka tulevat työskentelemään haavoittuvassa asemassa olevien henkilöiden, kuten vanhusten tai vammaisten ihmisten, parissa. Lisäksi vapaaehtoisten tulee seurata mahdollisen koordinoivan järjestön ja kohdemaan ohjeistusta rokotuksista. Poikkeus on mahdollinen, jos et voi ottaa rokotetta terveyssyistä.

Mitä EU-tuki vapaaehtoisjaksolle kattaa?

Kuusi hymyilevää henkilöä seisoo vierekkäin sisätiloissa.

Euroopan solidaarisuusjoukkojen vapaaehtoistyön rahoituksesta vastaa Euroopan unioni. Vapaaehtoistyöjaksoon sisältyy:

 

Kulttuuria, urheilua ja musiikkia vapaaehtoistyössä lasten parissa Ranskassa

Helmi Taipale lähti Euroopan solidaarisuusjoukkojen vapaaehtoistyöhön Ranskaan välivuotta viettämään. 1....

Milloin ja miten hakea?

Voit hakea vapaaehtoistyöhön Euroopan solidaarisuusjoukkoihin ympäri vuoden.

Suosittelemme hakemaan vähintään puolta vuotta ennen suunnittelemaasi aloitusajankohtaa.

Voit hakea Maailmanvaihdon yhteistyötahojen avoimiin paikkoihin tai avoimiin paikkoihin Euroopan nuorisoportaalissa.

Haastattelemme kaikki Euroopan solidaarisuusjoukkoihin hakevat nuoret. Useimmiten haastattelu tehdään, kun hakija on saanut vapaaehtoistyöpaikalta tiedon, että vapaaehtoistyöpaikka haluaisi vastaanottaa hänet vapaaehtoijaksolle.

Vapaaehtoisjakson toteutuminen varmistuu, kun Euroopan unioni on tehnyt myönteisen rahoituspäätöksen.

 

“Vapaaehtoistyöntekijänä nuorisovaihtojärjestö ICJAssa Saksassa paransin huimasti kielitaitoani, kartutin kokemusta kansainvälisen järjestötyön arjesta ja olin mukana toteuttamassa globaalikasvatuksellisia valmennuksia. Opin paljon uutta kansainvälisestä vapaaehtoistyöstä, myös globaalien valtarakenteiden näkökulmasta.” – Anna Mäkinen

Lisätietoja

 

”Parasta antia vapaaehtoisjaksossani Slovakiassa oli avustaa englanninopettajia kahdessa koulussa ja vetää yhdessä toisen vapaaehtoisen kanssa englannin tunteja nuorisovaihtojärjestö KERICin toimistolla. Kun valmistelin kouluun ja kielikursseille pelejä, leikkejä, tietovisoja ja kilpailuja, pääsin käyttämään luovuuttani ja oma kielitaitoni kehittyi huimasti.” – Salla Hallankorpi

 

Logo, jossa Euroopan unionin lippu ja teksti "Euroopan unionin osarahoittama".

Euroopan komissio ei vastaa sivuston sisällöstä.