Euroopan solidaarisuusjoukot: vapaaehtoistyöhön Eurooppaan

Kiinnostaako vapaaehtoistyö Euroopassa? Oletko 18–30-vuotias? Hae vapaaehtoistyöhön Euroopan solidaarisuusjoukkoihin 6–12 kuukaudeksi!

>> Katso yhteistyötahojemme avoimet paikat
>> Yleinen hakuohje Euroopan solidaarisuusjoukkoihin

Euroopan solidaarisuusjoukot on Euroopan unionin ohjelma, jonka kautta voit tehdä vapaaehtoistyötä ulkomailla, lähinnä Euroopassa, EU-tuetusti.

Euroopan solidaarisuusjoukoissa nuoret rakentavat osallistavampaa yhteiskuntaa ja tukevat heikommassa asemassa olevia. Vapaaehtoistyötä tehdään paikallisen yhteisön hyväksi.

Vapaaehtoistehtäviä on tarjolla esimerkiksi nuoriso-, vammais-, kulttuuri- ja ympäristötyön parissa. Tutustu mahdollisuuksiin ja hae mukaan!

Liitupiirroksia asfaltilla, keskellä kaksi sydäntä, joissa yhdessä Suomen lipun ja toisessa Puolan lipun kuviointia.

”Kun ympärillä kaikki oli uutta ja monin tavoin erilaista, oppi tuntemaan itseäänkin paremmin. Uusiin ihmisiin ja uuteen kulttuuriympäristöön tutustuminen oli antoisa kokemus, joka jää varmasti vaikuttamaan loppuelämäksi. Matkalta mukaan tarttui ystäviä sekä paikka, joka tuntuu toiselta kodilta.” – Venla Ristolainen, vapaaehtoistyössä päiväkodissa Puolassa

Vapaaehtoistyö Euroopan solidaarisuusjoukoissa tarjoaa sinulle tilaisuuden tutustua uuteen ympäristöön kulttuureineen sekä kehittää taitojasi monipuolisesti.

Lukuisat nuoret ovat osallistuneet kauttamme EU-tuettuun vapaaehtoistyöhön. Vapaaehtoisiamme on työskennellyt mm. turvapaikanhakijoiden ja pakolaisten vastaanottokeskuksessa Belgiassa, vammaisten nuorten oppilaitoksessa Britanniassa, nuorisovaihtojärjestössä Itävallassa ja nuorisokeskuksessa Virosssa.

Euroopan solidaarisuusjoukoissa vapaaehtoisjaksoon osallistuu vapaaehtoisen ja hänet vastaanottavan tahon ohella lähettävä tukijärjestö vapaaehtoisen asuinmaassa. Maailmanvaihto on yksi niistä järjestöistä, jotka lähettävät nuoria Euroopan solidaarisuusjoukkoihin Suomesta. Kauttamme voit lähteä vapaaehtoistyöhön 6–12 kuukaudeksi.

Osallistujille järjestetään majoitus, vapaaehtoistyöpaikasta riippuen esim. asuntolassa, soluasunnossa tai paikallisessa isäntäperheessä.

Vapaaehtoisena eläinsuojelutyön parissa

Lähdin Euroopan solidaarisuusjoukkojen kautta puoleksi vuodeksi Espanjaan lokakuussa 2018. Olin...

Vapaaehtoistyö Euroopassa – Minne?

Maavaihtoehtoja ovat Belgia, Bulgaria, Espanja, Hollanti, Irlanti, Islanti, Iso-Britannia, Italia, Itävalta, Kreikka, Kroatia, Kypros, Latvia, Liechtenstein, Liettua, Luxemburg, Makedonia, Malta, Norja, Portugali, Puola, Ranska, Romania, Ruotsi, Saksa, Slovakia, Slovenia, Tanska, Tsekin tasavalta, Turkki, Unkari ja Viro. Lisäksi EU-tuettuja vapaaehtoistyöhankkeita voidaan järjestää Itä-Euroopan, Kaukasuksen, Länsi-Balkanin ja Välimeren eteläpuolisissa maissa.

ICYE-federaatiossa Euroopan solidaarisuusjoukkojen vapaaehtoistyötä koordinoivat ICYE-järjestöt Islannissa, Italiassa, Itävallassa, Puolassa, Saksassa, Tanskassa, Turkissa ja Venäjällä.

”Vajaaseen vuoteen vapaaehtoistyössä Saksassa mahtui lukemattomia mahtavia ja jännittäviä muistoja, joita muistelen yhä jatkuvasti.” – Vilma-Riikka Tiittanen, vapaaehtoistyössä kansanopistossa Saksassa

Kuka voi lähteä?

Voit lähteä vapaaehtoistyöhön Euroopan solidaarisuusjoukkoihin 18–30-vuotiaana. Mukaan Euroopan solidaarisuusjoukkoihin voit kuitenkin rekisteröityä jo 17-vuotiaana.

Sinulla ei tarvitse olla koulutus- tai työtaustaa osallistuksesi eikä sinun tarvitse osata kohdemaan kieltä etukäteen. Vapaaehtoisjakso tarjoaa upean tilaisuuden tutustua vapaaehtoistyöpaikkasi alaan ja oppia paikallista kieltä.

Osallistujiksi toivotaan ensisijaisesti nuoria, joilla on esimerkiksi työttömyyden takia toisia nuoria heikommat mahdollisuudet saada kansainvälistä kokemusta.

Liikunta- ja aistivammaisille sekä pitkäaikaissairaille vapaaehtoisille voidaan järjestää tukea, kuten avustaja. Koska jokaisen vapaaehtoisen tuen tarve on ainulaatuinen, ota meihin rohkeasti yhteyttä, niin jutellaan ja tarkastellaan yhdessä, löytyisikö ohjelmasta sinulle sopivia mahdollisuuksia. Kauttamme on aiemmin lähtenyt maailmalle näkövammainen nuori sekä liikuntavammainen nuori.

Esimerkkinä esteettömämmistä vapaaehtoistyöpaikoista, itävaltalainen nuorisovaihtojärjestö Grenzelos etsii vuosittain vammaista nuorta vapaaehtoistyöhön Grenzenlos without Barrriers -hankkeseensa. Tutustu Grenzenlos without Barriers -hankkeeseen >>

Lähetämme vapaaehtoistyöhön ulkomaille vain täyden koronarokotussarjan saaneita henkilöitä. Poikkeus on mahdollinen, jos et voi ottaa rokotetta terveyssyistä. Vaatimalla rokotuksen tahdomme varmistaa osallistujien sekä heidät vastaanottavien vapaaehtoistyöpaikkojen ja isäntäperheiden terveysturvallisuuden.

EVS-vapaaehtoistyöntekijöitä CEEDCVssä Espanjassa

Mitä EU-tuki vapaaehtoisjaksolle kattaa?

Euroopan solidaarisuusjoukkojen vapaaehtoispalvelun rahoituksesta vastaa Euroopan unioni. Vapaaehtoistyöjaksoon sisältyy:

 

Kulttuuria, urheilua ja musiikkia vapaaehtoistyössä lasten parissa Ranskassa

Helmi Taipale lähti Euroopan solidaarisuusjoukkojen vapaaehtoistyöhön Ranskaan välivuotta viettämään. 1....

Milloin ja miten hakea?

Voit hakea vapaaehtoistyöhön Euroopan solidaarisuusjoukkoihin ympäri vuoden. Suosittelemme laittamaan hakemuksia matkaan vähintään puolta vuotta ennen suunnittelemaasi aloitusajankohtaa.

Katso yhteistyötahojemme avoimet paikat vapaaehtoistyöhön. Löydät hakuohjeet kunkin paikan sivulta.

Voit myös hakea Euroopan nuorisoportaalissa avoinna oleviin paikkoihin. Ohjeet tähän löydät yleisistä hakuohjeistamme.

“Vapaaehtoistyöntekijänä nuorisovaihtojärjestö ICJAssa Saksassa paransin huimasti kielitaitoani, kartutin kokemusta kansainvälisen järjestötyön arjesta ja olin mukana toteuttamassa globaalikasvatuksellisia valmennuksia. Opin paljon uutta kansainvälisestä vapaaehtoistyöstä, myös globaalien valtarakenteiden näkökulmasta.” – Anna Mäkinen

Lisätietoja

 

”Parasta antia vapaaehtoisjaksossani Slovakiassa oli avustaa englanninopettajia kahdessa koulussa ja vetää yhdessä toisen vapaaehtoisen kanssa englannin tunteja nuorisovaihtojärjestö KERICin toimistolla. Kun valmistelin kouluun ja kielikursseille pelejä, leikkejä, tietovisoja ja kilpailuja, pääsin käyttämään luovuuttani ja oma kielitaitoni kehittyi huimasti.” – Salla Sihvola