Euroopan solidaarisuusjoukot: vapaaehtoistyöhön Eurooppaan

Kiinnostaako vapaaehtoistyö Euroopassa? Oletko 18–30-vuotias? Hae Euroopan solidaarisuusjoukkojen vapaaehtoispalveluun 6–12 kuukaudeksi!

>> Katso yhteistyötahojemme avoimet vapaaehtoistyöpaikat
>> Yleinen hakuohje
>> Koronatilanteessa hakemisesta

Euroopan solidaarisuusjoukot (European Solidarity Corps) on Euroopan unionin ohjelma, jonka kautta nuoret voivat tehdä EU-tuetusti vapaaehtoistöitä ulkomailla, lähinnä Euroopassa.

Euroopan solidaarisuusjoukoissa nuoret rakentavat osallistavampaa yhteiskuntaa ja tukevat heikommassa asemassa olevia. Vapaaehtoistyötä tehdään paikallisen yhteisön hyväksi. Vapaaehtoistehtäviä on tarjolla esimerkiksi nuoriso-, vammais-, kulttuuri- ja ympäristötyön parissa. Tutustu mahdollisuuksiin ja hae mukaan! Vapaaehtoistyöjaksot tarjoavat tilaisuuden tutustua uuteen ympäristöön ja oppia uusia taitoja.

Osallistujille järjestetään majoitus, vapaaehtoistyöpaikasta riippuen esim. asuntolassa, soluasunnossa tai paikallisessa isäntäperheessä.

”Kun ympärillä kaikki oli uutta ja monin tavoin erilaista, oppi tuntemaan itseäänkin paremmin. Uusiin ihmisiin ja kulttuuriympäristöön tutustuminen oli antoisa kokemus, joka jää varmasti vaikuttamaan loppuelämäksi. Matkalta mukaan tarttui ystäviä sekä paikka, joka tuntuu toiselta kodilta.” – Venla Ristolainen, EVS-vapaaehtoistyössä (ESC-vapaaehtoistyön edeltäjä) päiväkodissa Puolassa

Lukuisat nuoret ovat vuosien varrella osallistuneet kauttamme EU-tuettuun vapaaehtoistyöhön – mm. turvapaikanhakijoiden ja pakolaisten vastaanottokeskuksessa Belgiassa, vammaisten nuorten oppilaitoksessa Britanniassa, nuorisovaihtojärjestössä Itävallassa ja nuorisokeskuksessa Virosssa.

Vapaaehtoisjaksoon osallistuu aina nuori, tämän vastaanottavan taho sekä lähettävä tukijärjestö osallistujan kotimaassa. Maailmanvaihto on yksi niistä järjestöistä, jotka lähettävät osallistujia Suomesta. Kauttamme ESC-vapaaehtoistyöhön voi lähteä 6–12 kuukaudeksi.

Vapaaehtoistyö Euroopassa – Minne?

Maavaihtoehtoja ovat Belgia, Bulgaria, Espanja, Hollanti, Irlanti, Islanti, Iso-Britannia, Italia, Itävalta, Kreikka, Kroatia, Kypros, Latvia, Liechtenstein, Liettua, Luxemburg, Makedonia, Malta, Norja, Portugali, Puola, Ranska, Romania, Ruotsi, Saksa, Slovakia, Slovenia, Sveitsi, Tanska, Tsekin tasavalta, Turkki, Unkari ja Viro. Lisäksi EU-tuettuja vapaaehtoistyöhankkeita voidaan järjestää Itä-Euroopan, Kaukasuksen, Länsi-Balkanin ja Välimeren eteläpuolisissa maissa.

ICYE-federaatiossa ESC-vapaaehtoistyötä koordinoivat ICYE-järjestöt Islannissa, Iso-Britanniassa, Italiassa, Itävallassa, Saksassa, Slovakiassa, Sveitsissä, Tanskassa ja Venäjällä.

”Vajaaseen vuoteen EVS-vapaaehtoistyössä Saksassa mahtui lukemattomia mahtavia ja jännittäviä muistoja, joita muistelen yhä jatkuvasti.” – Vilma-Riikka Tiittanen, EVS-vapaaehtoistyössä kansanopistossa Saksassa

Kuka voi lähteä?

Euroopan solidaarisuusjoukkojen vapaaehtoispalvelu on tarkoitettu 18–30-vuotiaille. Mukaan Euroopan solidaarisuusjoukkoihin voi kuitenkin rekisteröityä jo 17-vuotiaana.

Osallistujilta ei edellytetä koulutus- tai työtaustaa, eikä kohdemaan kieltä tarvitse osata etukäteen. Vapaaehtoisjaksot sen sijaan tarjoavat upean tilaisuuden tutustua vapaaehtoistyöpaikan alaan ja oppia paikallista kieltä. Osallistujiksi toivotaan ensisijaisesti nuoria, joilla on esimerkiksi työttömyyden takia toisia nuoria heikommat mahdollisuudet saada kansainvälistä kokemusta.

Jos sinulla liikunta- tai aistivamma tai pitkäaikaissairaus, selvitämme mielellämme, olisiko meillä ja yhteistyökumppaneillamme tarjota vapaaehtoismahdollisuuksia tarvitsevinesi järjestelyin. Ota yhteyttä!

EVS-vapaaehtoistyöntekijöitä CEEDCVssä Espanjassa

Mitä EU-tuki vapaaehtoisjaksolle kattaa?

Euroopan solidaarisuusjoukkojen vapaaehtoispalvelun rahoituksesta vastaa Euroopan unioni. Osallistujan maksettavaksi voi jäädä pieni osa matkakustannuksista. Vapaaehtoistyöjaksoon sisältyy:

Milloin ja miten hakea?

ESC-vapaaehtoistyöhön voi hakea ympäri vuoden, kuitenkin mielellään vähintään kuusi kuukautta ennen suunniteltua vapaaehtoistyöjakson alkamista. Katso hakuohjeet.

Koronatilanteessa hakemisesta

Lisätietoja

 

”Parasta antia oli avustaa englanninopettajia kahdessa koulussa ja vetää yhdessä toisen vapaaehtoisen kanssa englannin tunteja nuorisovaihtojärjestö KERICin toimistolla. Kouluun ja kielikursseille pelejä, leikkejä, tietovisoja ja kilpailuja valmistellessani pääsin käyttämään luovuuttani ja oma kielitaitoni kehittyi huimasti. Viikoittaisena toimistopäiväni ylläpidin KERICin nettisivuja, mikä oli minulle uutta mutta antoisaa puuhaa. Uskon, että kokemuksesta on hyötyä tulevaisuudessa. Slovakiasta jäi mukaan myös hieman slovian kielen taitoa. Oppimillani virkkeillä pärjännee maassa matkustellessa jo melko hyvin.” – Salla Sihvola, ESC-vapaaehtoistyösssä KERICissä Slovakiassa