International Cultural Youth Exchange

Lähde ICYE-vapaaehtoistyöhön Aasiaan, Afrikkaan, Latinalaiseen Amerikkaan tai Oseaniaan!

Miten arkea eletään eri puolilla maailmaa? Lähde ICYE-vapaaehtoistyöhön tutustumaan paikalliselämään! Vapaaehtoistyöjaksojen tarkoituksena on luoda ruohonjuuritason yhteyksiä ja ymmärtämystä eritaustaisten ihmisten.

”Vapaaehtoistyöni kautta pääsin näkemään yhteiskunnan monet kasvot ja opin elämään vieraassa kulttuurissa.” – Iina Hiironen, ICYE-vapaaehtoisytössä Nigerian Punaisessa Ristissä ja järjestössä nimeltä Action Health Incorporated

ICYE-vapaaehtoistyötä tehdään useimmiten lasten tai nuorten parissa kasvatus- tai sosiaalialalla – esimerkiksi päiväkodissa, koulussa tai katulasten tukikeskuksessa. Vapaaehtoistyöntekijöitä vastaanotetaan kuitenkin myös mm. ympäristö- ja terveydenhoitoalalle. Vapaaehtoiset majoittuvat paikallisessa isäntäperheessä tai vapaaehtoistyöpaikkansa yhteydessä.

Pitkäaikaisessa (6 tai 12 kk) ICYE-vapaaehtoistyössä tutustut ympäröivään kulttuuriin pintaa syvemmältä, saat tilaisuuden oppia ymmärtämään toisenlaista arkea. Kussakin kohdemaassa osallistujia tukee ja kouluttaa paikallinen ICYE-järjestö, ja Suomessa lähtijöitä valmentaa ja tukee Maailmanvaihto. Valmennuksissa käsitellään mm. vapaaehtoisen roolia, oikeuksia ja velvollisuuksia sekä terveys- ja turvallisuusasioita.

Kuva ICYE-vapaaehtoisytöstä Ghanasta

Valmennusleireillä tapaat vapaaehtoisia ympäri maailmaa: lähtövalmennuksessa tutustut toisiin suomalaisiin ICYE-vapaaehtoisiin ja tulo-, puolivuotis- ja loppuarviointileirillä ICYE-vapaaehtoisiin muualta maailmasta. Paluusi jälkeen kohtaat kanssasi samaan aikaan matkaan lähteneet suomalaiset ICYE-vapaaehtoiset palanneiden tapaamisessa.

Minne?

Aasia ja Oseania: Etelä-Korea, Filippiinit, Indonesia, Intia, Japani, Nepal, Taiwan, Uusi-Seelanti, Vietnam

Afrikka: Etelä-Afrikka, Ghana, Kenia, Marokko, Mosambik, Nigeria, Tansania, Togo, Uganda

Latinalainen Amerikka ja USA: Argentiina, Bolivia, Brasilia, Costa Rica, Ecuador, Honduras, Kolumbia, Meksiko, Yhdysvallat

Milloin?

Vapaaehtoisjaksot alkavat vuosittain elo–syyskuussa, jolloin kussakin maassa järjestetään vapaaehtoisjaksoon orientoiva tulovalmennusleiri. Tarkat alkamispäivämäärät vaihtelevat kohdemaittain. Useimpiin maihin voi lisäksi lähteä kuudeksi kuukaudeksi myös tammi–helmikuussa.

Kuka voi lähteä?

Vapaaehtoistyöntekijöiltä edellytetään sopeutumiskykyä, joustavuutta, avoimuutta sekä kiinnostusta toisia kulttuureja ja elämäntapoja kohtaan. On hyödyksi osata kohdemaan kieltä jo ennen lähtöä, mutta tämä ei ole edellytys. Myöskään aiempaa koulutus- tai työtaustaa ei vaadita.

”Vapaaehtoisena opin paikallisesta kulttuurista aivan valtavasti.” – Jenni Valtere, ICYE-vapaaehtoistyössä päiväkodissa ja ala-asteella Indonesiassa

Ohjelma on suunnattu 18–30-vuotiaille, mutta yläikäraja vaihtelee kohdemaittain. Kunkin maan ikärajan löydät maan kuvauksesta. Yli 30-vuotiaat vapaaehtoiset voivat lähteä pääasiassa Aasian ja Afrikan maihin.

Osallistumismaksu ja mitä siihen sisältyy?

Afrikan sekä Etelä- ja Kaakkois-Aasian maat:
12 kk 4 500 € ja 6 kk 3 500 €

Latinalaisen Amerikan maat, Etelä-Korea, Japani ja Taiwan:
12 kk 4 950 € ja 6 kk 3 950 €

Uusi-Seelanti ja Yhdysvallat:
12 kk 5 500 € ja 6 kk 4 400 €

Osallistumismaksu sisältää:

Huom! Osallistujan maksettavaksi tulevat lisäksi lennot ja viisumi kohdemaahan.

Mihin osallistumismaksu käytetään?

Osallistumismaksulla katetaan vapaaehtoisvuodesta ja sen järjestelystä koituvia kustannuksia, kuten vakuutuksia, leirejä ja kielikursseja. ICYE ei pidä yllä raskasta kansainvälistä hallintokoneistoa eikä kansalaisjärjestönä tavoittele taloudellista voittoa ohjelmasta.

Milloin ja miten haetaan?

Ensimmäinen hakuaika elo–syyskuun lähtöihin päättyy 1.11. (edeltävänä vuonna) ja toinen 1.2. Ensiaskel on täyttää hakulomake, jonka löydät hakuohjeista.

Paikkoja alkuvuonna 2018 alkavaan vapaaehtoistyöhön on seuraaviin maihin:
– haun DL 30.9.2017: Taiwan (vain 6 kk)
– haun DL 6.10.2017: Brasilia, Indonesia (vain 6 kk), Intia, Meksiko, Uganda
– haun DL 20.10.2017: Bolivia

Lisätietoja

Tutustu kokemuksiin ICYE-vapaaehtoistyöstä ja katso usein kysytyt kysymykset vapaaehtoistyöstä ulkomailla sekä laatukriteerimme.