International Cultural Youth Exchange

Lähde ICYE-vapaaehtoistyöhön Aasiaan, Afrikkaan, Latinalaiseen Amerikkaan tai Oseaniaan!

Miten arkea eletään eri puolilla palloa? Lähde tutustumaan ICYE-vapaaehtoisena! Ohjelmassa työskennellään vapaaehtoisena puoli vuotta tai vuosi. Vapaaehtoisjaksojen tarkoituksena on luoda ruohonjuuritason yhteyksiä ja ymmärtämystä eri taustaisten ihmisten.

”Vapaaehtoistyöni kautta pääsin näkemään yhteiskunnan monet kasvot ja opin elämään vieraassa kulttuurissa.” – Iina Hiironen, ICYE-vapaaehtoisytössä Nigerian Punaisessa Ristissä ja järjestössä nimeltä Action Health Incorporated

Kun jaat arkesi paikallisten kanssa, tutustut ympäröivään kulttuuriin pintaa syvemmältä. Saat tilaisuuden oppia ymmärtämään toisenlaista arkea sekä muutoinkin kartuttaa uusia näkökulmia.

ICYE-vapaaehtoistyötä tehdään useimmiten lasten tai nuorten parissa kasvatus- tai sosiaalialalla – esimerkiksi päiväkodissa, koulussa tai katulasten tukikeskuksessa. Vapaaehtoistyöntekijöitä vastaanotetaan kuitenkin myös muille aloille, kuten ympäristö- ja terveydenhoitoalalle. Vapaaehtoiset majoittuvat paikallisessa isäntäperheessä tai vapaaehtoistyöpaikkansa yhteydessä.

Kussakin kohdemaassa osallistujia tukee ja kouluttaa paikallinen International Cultural Youth Exchange (ICYE) -järjestö, ja Suomessa lähtijöitä valmentaa ja tukee Maailmanvaihto. Valmennuksissa käsitellään mm. vapaaehtoisen roolia, oikeuksia ja velvollisuuksia sekä terveys- ja turvallisuusasioita.

Kuva ICYE-vapaaehtoisytöstä Ghanasta

Valmennusleireillä tapaat vapaaehtoisia ympäri maailmaa: lähtövalmennusleirillä tutustut toisiin suomalaisiin ICYE-vapaaehtoisiin ja tulo-, puolivuotis- ja loppuarviointileirillä ICYE-vapaaehtoisiin muualta maailmasta. Paluusi jälkeen kohtaat kanssasi samaan aikaan matkaan lähteneet suomalaiset ICYE-vapaaehtoiset palanneiden tapaamisessa.

Minne?

Aasia ja Oseania: Etelä-Korea, Filippiinit, Indonesia, Intia, Japani, Nepal, Taiwan, Uusi-Seelanti, Vietnam

Afrikka: Etelä-Afrikka, Ghana, Kenia, Marokko, Mosambik, Nigeria, Tansania, Togo, Uganda

Latinalainen Amerikka ja USA: Argentiina, Bolivia, Brasilia, Costa Rica, Ecuador, Honduras, Kolumbia, Meksiko, Yhdysvallat

Milloin?

Vapaaehtoisjaksot alkavat vuosittain elo–syyskuussa, jolloin kussakin maassa järjestetään vapaaehtoisjaksoon orientoiva tulovalmennusleiri. Tarkat alkamispäivämäärät vaihtelevat kohdemaittain. Useimpiin maihin voi lisäksi lähteä kuudeksi kuukaudeksi myös tammi–helmikuussa.

Kuka voi lähteä?

Vapaaehtoistyöntekijöiltä edellytetään sopeutumiskykyä, joustavuutta, avoimuutta sekä kiinnostusta toisia kulttuureja ja elämäntapoja kohtaan. On hyödyksi osata kohdemaan kieltä jo ennen lähtöä, mutta tämä ei ole edellytys. Myöskään aiempaa koulutus- tai työtaustaa ei vaadita.

”Vapaaehtoisena opin paikallisesta kulttuurista aivan valtavasti.” – Jenni Valtere, ICYE-vapaaehtoistyössä päiväkodissa ja ala-asteella Indonesiassa

Ohjelma on suunnattu 18–30-vuotiaille, mutta yläikäraja vaihtelee hieman kohdemaittain. Kunkin maan ikärajan löydät maan kuvauksesta. Yli 30-vuotiaat vapaaehtoiset voivat lähteä pääasiassa Aasian ja Afrikan maihin.

Osallistumismaksu ja mitä siihen sisältyy?

Afrikan sekä Etelä- ja Kaakkois-Aasian maat:
12 kk 4 500 € ja 6 kk 3 500 €

Latinalaisen Amerikan maat, Etelä-Korea, Japani ja Taiwan:
12 kk 4 950 € ja 6 kk 3 950 €

Uusi-Seelanti ja Yhdysvallat:
12 kk 5 500 € ja 6 kk 4 400 €

Osallistumismaksu sisältää:

Huom! Osallistujan maksettavaksi tulevat lisäksi lennot ja viisumi kohdemaahan.

Mihin osallistumismaksu käytetään?

Osallistumismaksulla katetaan vapaaehtoisvuodesta ja sen järjestelystä koituvia kustannuksia, kuten vakuutuksia, leirejä ja kielikursseja. ICYE ei pidä yllä raskasta kansainvälistä hallintokoneistoa eikä kansalaisjärjestönä tavoittele taloudellista voittoa ohjelmasta.

Milloin ja miten haetaan?

Ensimmäinen hakuaika elo–syyskuun lähtöihin päättyy 1.11. (edeltävänä vuonna) ja toinen 1.2. Ensiaskel on täyttää hakulomake, jonka löydät hakuohjeista.

Huom! Tammi–maaliskuussa 2018 alkaviin jaksoihin on jäljellä paikkoja seuraaviin maihin: Argentiina, Bolivia, Brasilia, Ghana, Indonesia, Intia, Kenia (vain 6 kk), Meksiko, Nigeria, Uganda, Uusi-Seelanti ja Vietnam. Paikat täytetään hakujärjestyksessä, ja hakemuksia voidaan vastaanottaa 1.9.2017 saakka.