ESC-vapaaehtoistyö Maailmanvaihdossa: oppimista yhdessä

Tänä vuonna Maailmanvaihdon toimistotiimiin tuli ensimmäistä kertaa mukaan Euroopan solidaarisuusjoukkojen vapaaehtoinen. Jakso oli antoisa niin vapaaehtoistyöntekijä Isa Hernandezille kuin toimiston väelle, vaikka korona-aika pistikin yhteiset suunnitelmat uusiksi.

Maailmanvaihto on toiminut kansainvälisen nuorisovaihdon parissa vuodesta 1958, mutta tavallisesti vapaaehtoiset työskentelevät muualla kuin Maailmanvaihdon toimistolla. Tämä muuttui vuoden 2020 alussa, kun järjestö vastaanotti nuoren toimistotiimiinsä Euroopan solidaarisuusjoukkojen (European Solidarity Corps) vapaaehtoispalveluun, ohjelma-avustajan rooliin. Maailmanvaihdon toimiston ensimmäinen vapaaehtoinen oli costaricalaistaustainen Isaura Hernandez, joka tuli Suomeen ICYE-vapaaehtoisena ja opiskeli vapaaehtoistyövuotensa jälkeen Suomessa medianomiksi.

Tavoitteena nuorten vastaanottamisessa ESC-vapaaehtoistyöhön Maailmanvaihdon toimistoon on tarjota osallistujille mahdollisuus kulttuurien väliseen oppimiseen sekä oppia nuorisovaihtojärjestön toiminnasta sekä viestintä- ja tiedotustyöstä. ESC-vapaaehtoistyöntekijät rikastuttavat järjestön organisaatiokulttuuria tuomalla mukanaan osaamisensa, ideansa ja nuoren näkökulmansa.

ESC-vapaaehtoistyöntekijä Isa Hernanzed ja tiedottaja Minna Räisänen pöydän ääressä Maailmanvaihdon toimistolla.
ESC-vapaaehtoinen Isa ja tiedottaja Minna Maailmanvaihdon toimistolla. Kuvassa yllä Isa järjestösihteeri Marin seurassa.

Toimiston ensimmäisen ESC-vapaaehtoisen vapaaehtoisjakso päättyi syyskuussa. Isauralle ESC-vapaaehtoistyö Maailmanvaihdossa oli antoisaa: “Pääsin käyttämään monia taitojani ja oppimaan uutta. Pidin siitä, miten dynaamista työ oli. Työtaakka vaihteli vuodenajan mukaan. Suosittelen vapaaehtoistöitä Maailmanvaihdossa niille, jotka haluavat oppia vapaaehtoistyön maailmasta ja järjestötoiminnasta.” Vapaaehtoisjaksonsa aikana Isa aloitti Maailmanvaihdon kielikahvilatoiminnan. “Oli hyvin palkitsevaa luoda tila, jossa yhteisön jäsenet voivat oppia toinen toisiltaan.”

Alkuvuodesta tehdyt yhteistyösuunnitelmat muuttuivat koronatilanteen myötä. Esimerkiksi Isalle kaavaillut videokuvauskeikat vapaaehtoistyöpaikkoihin peruuntuivat ja kielikahvila siirtyi verkkoon pian ensimmäisten tapaamisen jälkeen. Muutoksista huolimatta yhteistyö oli Maailmanvaihdolle inspiroivaa. “Isan panos Maailmanvaihdon tiedotustyöhön oli tärkeää ensimmäisten Instagramin live-lähetysten vetämisestä isäntäperhetiedotteiden ulkoasun uudistamiseen. Hän oli myös toimiston väelle suureksi avuksi etätaitojen oppimisessa aikana, jona Maailmanvaihdon toimintaa ryhdyttiin toteuttamaan aiempaa enemmän verkossa”, kertoo tiedottaja Minna Räisänen.

Maailmanvaihto koordinoi ESC-vapaaehtoistyötä Suomessa ja toivottaa uudet vapaaehtoistyöpaikat tervetulleiksi mukaan oppimaan yhdessä. “Oma yhteistyömme Isan kanssa vahvisti näkemystämme siitä, että ESC-yhteistyö tarjoaa arvokkaita oppimiskokemuksia ja uusia näkökulmia niin vapaaehtoistyöntekijälle kuin vapaaehtoistyöpaikallekin”, sanoo järjestösihteeri Mari Takalo. Maailmanvaihdon kautta työpaikat voivat vastaanottaa 18-30-vuotiaita nuoria aikuisia ESC-vapaaehtoistyöhön 6–12 kuukaudeksi. Yhteistyöstä kiinnostuneet työpaikat voivat löytää lisätietoja kotisivuiltamme.

Vapaaehtoistyöntekijä Roos Freije parvekkeella pöydän ja kannettavan tietokoneen edessä.
ESC-vapaaehtoistyöntekijä Roos Freije vietti ensimmäiset viikkonsa Suomessa karanteenissa. Onneksi vapaaehtoistyöt onnistuivat myös karanteenista käsin.

Maailmanvaihto kiittää Isaa tämän arvokkaasta tuesta ja toivottaa hänelle kaikkea hyvää tulevaan, erityisesti maisteriopintoihin, jotka hän juuri aloitti. Samalla järjestö toivottaa tervetulleeksi uuden ESC-vapaaehtoisensa, Roos Freijen, joka matkasi lokakuun alussa Suomeen Hollannista. Myös Roos tulee tukemaan toimistotiimiä. Karanteenissa jo ensimmäisiä vapaaehtoistehtäviään hoitanut Roos odottaa innolla tulevia kuukausiaan Maailmanvaihdossa. “Olen innokas auttamaan Maailmanvaihdon tavoitteiden saavuttamisessa, oppimaan työstä suomalaisessa järjestössä ja varmistamaan, että nykyiset ja tulevat vapaaehtoiset voivat saada elämää muuttavan kokemuksen, jota he vaalivat ikuisesti.”

Lue myös:
Nuori, hae ESC-vapaaehtoistyöhön Suomeen (englanniksi)
Ryhdy vapaaehtoistyöpaikaisi nuorelle vapaaehtoistyöntekijälle ulkomailta

Lue myös