Hakijoiden haastattelija

Millaista on osallistua Maailmanvaihdon vapaaehtoistoimintaan? Aino Itkonen kertoo kokemuksistaan vapaaehtoistyöhön ulkomaille hakevien nuorten haastattelelijana.

Miksi ryhdyit vapaaehtoistyöhön ulkomaille hakevien haastattelijaksi?

Työskentelin itse Maailmanvaihdon vapaaehtoistyöntekijänä Boliviassa. Suomeen paluun jälkeen tämä vapaaehtoistehtävä tuntui helpolta tavalta jatkaa vapaaehtoistyöaiheen parissa.

Miten valmistaudut kuhunkin haastatteluun?

Muutamia päiviä ennen haastattelua luen hakijan hakulomakkeen ajatuksella läpi ja mietin, millaiset kysymykset ovat tärkeitä juuri tämän hakijan kohdalla.

Millaisia taitoja tehtävässä vaaditaan?

Kykyä kuunnella. Kaikista tärkeintä on, että on aidosti kiinnostunut kuulemaan toista. Hyvät sosiaaliset taidot auttavat rentouttamaan haastattelutilannetta, mikä puolestaan edistää mahdollisuuksia saada haastattelusta paljon irti. Omasta ulkomaankokemuksesta on hyötyä, mutta on myös tärkeää osata erottaa, etteivät hakijat ole menossa juuri samanlaiseen vapaaehtoisjaksoon ja -kokemukseen.

Mikä haastattelemisessa on haasteellisinta? Entä antoisinta?

Usein hakijat mieltävät haastattelun tilanteeksi, jossa tulisi antaa itsestä mahdollisimman hyvä kuva. Haaste piilee siinä, miten herättää hakija itsekin pohtimaan ja arvioimaan soveltuvuuttaan vapaaehtoistyöohjelmaan mahdollisimman realistisesti.

Terveisesi mukaan haastattelutyöhön tulemista harkitseville?

Kannattaa tulla kokeilemaan! Haastattelut ovat helppo tapa liittyä mukaan Maailmanvaihdon toimintaan, vaikka alkuun vaaditaankin koulutus. Ensikertalaista ei jätetä haastattelutilanteeseen yksin, vaan hän tekee haastattelunsa yhdessä toisen kanssa. Haastattelut tehdään yleensäkin pareittain, ja vastuu vapaaehtoisten valinnasta on pääsihteerillä.

Teksti on ilmestynyt MaailmanVaihtoa 4/2014 -lehdessä, kuva on otettu myöhemmin.

Maailmanvaihdon valintatyöryhmä vastaa vapaaehtoistyöhön ulkomaille hakevien haastatteluista. Olisisitko kiinnostunut osallistumaan? Lue lisää.

Lue myös

Harjoittele kieliä Maailmanvaihdon kielikahvilassa

  Haluaisitko harjoitella puhumista espanjaksi tai suomeksi rennossa ilmapiirissä? Oletko...

Kumppanuus kukoistaa Kotkassa: palvelutalo Koskenrinteen ICYE-yhteistyölle tunnustusta

Kotka. Täällä palvelutaloyhdistys Koskenrinne ry (https://koskenrinne.fi) ryhtyi kuusi vuotta sitten...

Kamu-toiminta: Ystävyyttä, apua ja läsnäoloa

Oman vapaaehtoistyöjaksonsa jälkeen Marco Koivumäki on toiminut Maailmanvaihdon Kamuna. Kamuna...

Syyskuussa Sunnahofiin Itävaltaan – hae viim. 28.4.!

Kiinnostaako puutarhanhoito, maanviljely tai puutyö? Haluaisitko työskennellä näissä tehtävissä yhdessä...