Harva ihminen tyytyy viettämään elämänsä vain omilla kotikonnuillaan. Tutustuminen vieraisiin maihin ja kulttuureihin on niin tärkeää, ettei sen merkitystä tarvitse erikseen perustella. On kuitenkin ihmisryhmiä, joilla ei ole samanlaisia mahdollisuuksia reissata ja solmia ystävyyssuhteita ulkomaalaisiin kuin valtaväestöllä. Esimerkiksi kehitysvammaisten ihmisten elämänkokemus jää usein tältä osin turhan kapeaksi. Kosketus vieraisiin kulttuureihin rajoittuu lomamatkoihin perheen kanssa.
Käsityöpaja Kisälli on ollut mukana jo reilun vuosikymmenen ajan eurooppalaisen vapaaehtoistyön projekteissa. Voi hyvällä syyllä sanoa, että tämä on avannut ikkunat maailmaan. Vapaaehtoisten kautta olemme päässeet kokemaan sellaista, mitä kotiympäristössämme emme muuten kohtaisi. Olemme tutustuneet vieraiden maiden tapoihin, oppineet valmistamaan ruokia monista maista ja tottuneet ilmaisemaan itseämme muutenkin kuin suomen kielellä. Tärkeintä kuitenkin on se, että olemme tutustuneet ihmisiin ympäri Eurooppaa.
”Voi hyvällä syyllä sanoa, että tämä on avannut ikkunat maailmaan.”
Vapaaehtoisten perheet ja ystävät ovat tulleet kyläilemään luonamme ja lähes kaikki entiset vaihtarimme ovat palanneet myöhemmin takaisin, joko lomanviettoon tai kesätöihin Kisälliin. Toisaalta olemme käyneet vastavierailuilla. Viime syksynä koko Kisällin käsityöläisporukka matkusti entisen vapaaehtoisemme Giulian luokse Italiaan. Vietimme todellisen kulttuuriloman hänen kotikaupungissaan Sienassa. Hänen opastuksellaan pääsimme sellaisiin paikkoihin, joihin perusturisti ei keksisi mennä: Sienan kaupunginjohtajan sihteeri piti meille esitelmän kaupungin historiasta. Illastimme viihtyisässä puistoravintolassa, jonka henkilökunta koostui pääasiassa asunnottomista ja ex-vangeista – ja kuten Italiassa on tapana, tunnelma ja maut olivat kohdallaan!
Kisällille vapaaehtoistyön projektit ovat paljon enemmän kuin vain työtä. Olemme saaneet uusia ystäviä ja tulleet osaksi toistemme elämää.
Kirjoittaja Mauri Pajunen on toimitusjohtaja käsityöpaja Kisällissä, joka toimii työpaikkana kehitysvammaisille ja osatyökykyisille käsityöosaajille. Maailmanvaihdon kautta Suomeen tulleita EVS-vapaaehtoisia on työskennellyt Kisällissä jo yli kymmenen vuoden ajan.
Juttu on ilmestynyt MaailmanVaihtoa 1/2018 -lehdessä.
Lue myös Kulttuurivaihtoa kansaspuiden lomassa. Millaista on vastaanottaa nuori ulkomaalainen vapaaehtoistyöntekijä mukaan käsityöpajan arkeen? Aleksander Kämärä ja Sini Grönroos Kisälli-Harjulanmäestä kertovat.
Maailmanvaihdon kautta Suomeen saapuu vuosittain vapaaehtoistyöhön 6–12 kuukaudeksi kolmisenkymmentä nuorta eri puolilta maailmaa. Vapaaehtoisjaksojen tavoitteena on yhteinen kulttuurien välinen oppimiskokemus. Vapaaehtoistyöntekijöitä ovat tervetulleita vastaanottamaan yleishyödylliset tahot ympäri Suomea. Lue lisää ja hae vapaaehtoistyöpaikaksi!