MaailmanVaihtoa 3/2015: vapaaehtoistyöpaikat

Pääkirjoitus: Vaikuttavuutta ja lehtityötä

Päädyin mukaan Maailmanvaihdon aktiiviksi sitä tuttua reittiä: lähdin itse vapaaehtoiseksi ulkomaille. Reilu vuosi sitten suuntasin Ghanaan kuudeksi kuukaudeksi työskentelemään kouluun. Reissu oli mieleenpainuva. Puolessa vuodessa ehdin kokea tähänastisen elämäni huonoimmat ja parhaimmat hetket. Lopulta jäätiin kai plussan puolelle, sillä palattuani oli kova into lähteä mukaan Maailmanvaihdon toimintaan täällä kotimaassa. Päädyin lopulta järjestön hallitukseen, tiedotustiimiin ja nyt tämän lehden päätoimittajaksi.

Yksi syy, jonka takia aikoinani päätin lähteä vapaaehtoiseksi juuri Maailmanvaihdon kautta, oli järjestön vastavuoroisuusperiaate. Koen, että vapaaehtoistyö on merkityksellistä kansainvälisesti, eikä sen siksi tulisi rajoittua vain yhdensuuntaiseen vaihtoon. Vapaaehtoistyö inspiroi, opettaa ja on yksinkertaisesti hauskaa. Eikö tämän tulisi olla kaikkien tavoitettavissa?

Vapaaehtoisten lisäksi työstä hyötyvät myös vapaaehtoistyöpaikat, jotka ovat tämän lehden keskiössä. Toissavuonna Maailmanvaihto järjesti ryhmähaastatteluja kolmen suomalaisen vapaaehtoistyöpaikan työntekijöille siitä, mitä ulkomaalaisten nuorten vapaaehtoistyöjaksot merkitsevät nimenomaan työpaikoille. Haastatteluissa esiin nousivat erityisesti kansainvälisyyskasvatus, rasisminvastaisuudenedistäminen ja sen sosiaalinen vahvistaminen. Juuri tämän vuoksi tahdon olla mukana Maailmanvaihdon toiminnassa. Uskon, että laadukkaalla ja eettisellä vapaaehtoistyöllä on suuri rooli kansainvälisemmän ja tasa-arvoisemman maailman luomisessa.

Ensimmäinen päätoimittamani lehti on ollut haastava, mutta hauska urakka. Syksyyni on mahtunut monta uutta asiaa, kuten uudet opinnot valtiotieteellisessä tiedekunnassa, ja siksi aikataulussani on ollut järjestelemistä. Onneksi olen saanut paljon hyviä vinkkejä ja apua lehtitiimiltä. Lisähaasteen toi lehden teema: vapaaehtoistyöpaikat. Melko uutena toiminnassa mukana olevana eivät kotimaan vapaaehtoistyöpaikat olleet ennen lehden tekoa minulle kovinkaan tuttuja. Tämän lehden sivuilta voit toivottavasti oppia jotain uutta kotimaan toiminnastamme – minä ainakin opin. Ja mahtuipa mukaan vielähaastattelu entisen vapaaehtoistyöpaikkani rehtorilta Ghanastakin.

Rattoisia lukuhetkiä toivottaen

Anna Lemström

Päätoimittaja Anna Lemström

Lehdessä

2 Editorial: Making it Matter
5 Kutsu Maailmanvaihdon syyskokoukseen
6 Ajankohtaista
Teema: Vapaaehtoistyöpaikat / Theme: Voluntary workplaces
– 11 Volunteering in Vaalijala
– 15 Kansainvälisyyttä kouluun / Internatinality into schools
– Sharing in Ghana
– Vapaaehtoistyöpaikaksi sattumalta
– 21 A day in my life
– 23 Teatterityössä Boliviassa
24 ICYE around the world: Costa Rica
26 Kulttuurien välistä oppimista parhaimmillaan
30 Kylään kouluun
31 Column: Heading on with a bag full of experiences
32 Tule mukaan toimintaan
33 Vapaaehtoistyötä hallituspaikoilla
34 Maailmanvaihdon toiminnan lähtökohtia
35 Tapahtumakalenteri

ISSN 2342-2629 (Painettu)
ISSN 2342-2637 (Verkkojulkaisu)

Lue myös

MaailmanVaihtoa 2/2023: kansainvälisen vapaaehtoistyön dekolonisaatio

Lue lehden pdf-versio Tässä lehdessä 4 Pääkirjoitus / Editorial 6...

MaailmanVaihtoa 1/2023: kieli ja kommunikaatio

 Tässä lehdessä Lue lehden pdf-versio. 4 Pääkirjoitus / Editorial...

MaailmanVaihtoa 2/2022: Kestävä vapaaehtoistyö

 Tässä lehdessä Lue lehden pdf-versio. 4 Pääkirjoitus 6 Kutsu...