Onko organisaatiossanne toimintaa, johon kaipaisitte apukäsiä? Haluaisitteko saada arkeenne kansainvälisyyttä ja nuorten näkökulmia ja tarjota samalla nuorelle mahdollisuuden kehittää osaamistaan? Kansainvälinen vapaaehtoisyhteistyö on oiva tapa rikastuttaa yhteisönne toimintaa!
Yhteistyön lähtökohtia
Vapaaehtoistyötä eri aloilla
Vapaaehtoisia ICYE-ohjelman tai Euroopan solidaarisuusjoukkojen kautta
Millloin ja miten vapaaehtoistyöpaikaksi haetaan?
Maailmanvaihdon kautta yleishyödylliset järjestöt ja laitokset voivat vastaanottaa nuoria ulkoamailta vapaaehtoistyöhön. Yleensä vapaaehtoiset työskentelevät kasvatus- tai sosiaalialalla, mutta kaikenlaiset yleishyödylliset organisaatiot voivat hakea vapaaehtoistyöpaikaksi.
Vapaaehtoistyö on tuo mukanaan innostavaa yhteistyötä, uusia kokemuksia ja kulttuurien välistä oppimista. Vapaaehtoisvoimin tehtävä työ on arvokasta työtä, joka ehkä muutoin jäisi tekemättä.
”Tämä yhteistyö on antanut jopa enemmän kuin osasimme odottaa. On kuin olisimme avanneet ikkunan ulkomaailmaan.” – Kirkonseudun koulun rehtori Timo Kotiranta
Vapaaehtoiset viipyvät Suomessa 6–12 kuukautta, jotta he ehtivät kunnolla tutustua yhteisöönne ja tehtäviinsä. Tarjoamme vapaaehtoistyöpaikoille kattavan perehdytyksen ja tuen koko vapaaehtoisjakson ajan. Jos työpaikkanne ei voi tarjota majoitusta, Maailmanvaihto etsiä vapaaehtoiselle kotimajoitusta.
Yhteistyölle on tärkeää, että:
Vapaaehtoiset voivat antaa panoksensa monenlaisissa organisaatioissa ja tehtävissä. Esimerkiksi:
Päiväkodeissa vapaaehtoistyöntekijät voivat mm. leikkiä ja pelata lasten kanssa sekä auttaa heitä ruokailussa ja pukeutumisessa. Kykyjensä puitteissa he voivat myös suunnitella lapsille erilaisia toimintoja, kuten pelejä ja leikkejä. Vapaaehtoisten myötä lapset saavat luontevan ja läheisen kontaktin toiseen kulttuuriin.
Kouluissa vapaaehtoiset voivat työskennellä opettajien apuna luokissa ja avustaa henkilökuntaa myös muissa tehtävissä, kuten juhlien ja muiden tapahtumien järjestämisessä. Vapaaehtoiset tarjoavat oppilaille mahdollisuuden oppia kulttuurien välisestä vuorovaikutuksesta ja harjoittaa vierasta kieltä.
Kansanopistoissa vapaaehtoiset voivat tukea opiskelijoita kursseilla ja järjestää heille vapaa-ajantoimintaa sekä auttaa opistoa arkiaskareissa, kuten puutarha-, keittiö-, ja huoltotöissä sekä yhteistyössä lähiyhteisön kanssa.
Vammaistyöalalla vapaaehtoiset voivat työskennellä esim. vammaisten toimintakeskuksissa, työpajoilla, yhteisöissä sekä erityiskouluissa. Työ on yleensä käytännönläheistä, esimerkiksi avustamista ruokailussa ja muissa päivittäisissä toiminnoissa sekä terapioissa, taidetunneilla, käsityöpajoissa ja puutarhatöissä. Vapaaehtoiset voivat myös järjestää vapaa-ajanohjelmaa.
Nuorisotyön kentällä vapaaehtoiset voivat työskennellä esimerkiksi nuorisokeskuksissa, joissa he voivat etenkin avustaa henkilökuntaa suunnittelemaan ja toteuttamaan nuorille vapaa-ajantoimintoja, kerhoja ja kursseja.
Vanhustyössä vapaaehtoiset voivat työskennellä esim. vanhusten yhteisöissä ja hoitokodeissa. Tehtävät ovat yleensä käytännönläheisiä: vapaaehtoiset voivat esimerkiksi auttaa vanhuksia arkisissa askareissa, kuten ruokailussa ja ulkoilussa, sekä pitää heille seuraa.
Myös muiden alojen organisaatiot ovat tervetulleita hakemaan vapaaehtoistyöpaikaksi!
>> Tutustu vapaaehtoistyöpaikkojen kokemuksiin
Nuoria saapuu vapaaehtoistyöhön Suomeen Euroopasta ja etäämmältä. Vapaaehtoiset ovat täysi-ikäisiä ja he osallistuvat pääsääntöisesti joko International Cultural Youth Exchange (ICYE) -ohjelmaan tai Euroopan solidaarisuusjoukkojen vapaaehtoistyöhön.
Vapaaehtoisten panos tuo työpaikalle paitsi lisäkäsiä myös uusia näkökulmia ja mahdollisuuksia kieliharjoitteluun. Esimerkiksi monille vammaisille nuorille ja aikuisille Maailmanvaihdon vapaaehtoiset ovat tarjonneet ainutlaatuisen tilaisuuden kansainväliseen vuorovaikutukseen.
Vapaaehtoiset asuvat joko työpaikkansa yhteydessä, esimerkiksi asuntolassa, tai paikallisessa kotimajoituksessa. Jos vapaaehtoinen asuu työpaikan tiloissa, työpaikka tarjoaa hänelle ateriat (myös viikonloppuisin ja loma-aikoina). Kotimajoituksessa asuvalle vapaaehtoiselle työpaikka puolestaan tarjoaa päivittäisen lounaan, ja muut ateriat tarjoaa kotimajoittaja.
ICYE-ohjelman kautta Suomeen saapuu 18–30-vuotiaita vapaaehtoisia Euroopan ulkopuolelta, mm. Boliviasta, Costa Ricasta, Japanista, Keniasta ja Taiwanista.
Vapaaehtoiset maksavat ohjelmamaksun, joka kattaa vakuutuksen, suomen kielen opetuksen, valmennuksen vapaaehtoistyöhön ja suomalaiseen kulttuuriin sekä muita kuluja. Vapaaehtoistyöpaikka maksaa vapaaehtoiselle taskurahaa 125 € / kk. ICYE-vapaaehtoistyöpaikkana voivat toimia yleishyödyllisten järjestöjen ja laitosten lisäksi myös yritykset, joiden toimintaperiaatteet ovat Maailmanvaihdon arvojen mukaisia.
Lisäksi Saksasta saapuu vapaaehtoisia Saksan valtion tukeman, monin tavoin ICYE-ohjelman kaltaisen vapaaehtoistyöohjelman kautta.
Euroopan solidaarisuusjoukkojen vapaaehtoistyö on tarkoitettu 18–30-vuotiaille nuorille pääasiassa Euroopan unionin maista ja lähialueilta.
Euroopan unioni kattaa vapaaehtoiselle kohtuulliset matkakustannukset Suomeen ja takaisin kotimaahan, työmatkakulut, kielenopetuksen sekä pienen taskurahan (6 € / päivä). Kotimajoittaja ja/tai työpaikka järjestää vapaaehtoiselle asumisen ja ateriat.
Vastaanottaakseen vapaaehtoisia työpaikan tulee hakea Euroopan solidaarisuusjoukkojen laatumerkkiä. Lisätietoa on saatavilla Maailmanvaihdosta.
Suurin osa vapaaehtoisista saapuu elo-syyskuussa, ja vapaaehtoistyöpaikaksi kannattaa hakea alkuvuodesta. Voitte kuitenkin hakea ympäri vuoden – muutamia vapaaehtoisia saapuu myös vuoden muina ajankohtina.