Banco de Tiempo Costa Rica on aikapankki, joka edistää palvelusten vaihtamista ilman rahaa. Pankkia tehtävässä avustavat ICYE-vapaaehtoistyöntekijät. Yhteistyöstä kertovat nyt pankin käyttäjät Daniel ja Marina sekä vapaaehtoistyöntekijä Silja.
Jo seitsemän kuukauden ajan olen kävellyt pitkin San Josén katuja toimistolle vapaaehtoistyöpaikkaani nimeltä Banco de Tiempo Costa Rica, joka suomennettuna on Ajan pankki Costa Rica. Projektin perusti kolme ICYE-vapaaehtoista vuonna 2014 ja se pohjautuu jo olemassa olevaan konseptiin. Ajan pankkeja on yli 300 yli 20 eri maassa. Projektin ideana on toimia alustana yhteisölle, jonka jäsenet voivat vastavuoroisesti tarjota ja vastaanottaa aktiviteetteja ja palveluksia ilman rahallisia maksuja. Vain aika toimii maksuvälineenä.
Erilaisten aktiviteettien ja palvelusten kirjo on laaja käsittäen muun muassa oppitunteja musiikin, urheilun, gastronomian ja kielten parissa sekä seuranpitoa ja kasvien tai eläimien huolenpitoa. Projektin missiona on tarjota kaikille yhtäläiset mahdollisuudet oppia, tulla autetuksi ja verkostoitua ja näin ehkäistä syrjäytymistä. Projektissa on tällä hetkellä noin viisikymmentä 18–60-vuotiasta jäsentä, ja toiminta-alue on San José ja sen ympäristö.
On ollut hienoa mahdollistaa tätä toimintaa kaikille jäsenille, ja olen tutustunut moniin uusiin ihmisiin sekä kehittänyt kielitaitoani.
Koordinoin kokonaisvaltaisesti projektin toimintaa yhden tai kahden muun ICYE-vapaaehtoisen kanssa esimerkiksi hoitamalla viestintää, rekisteröimällä uusia jäseniä ja järjestämällä kuukausittaisia kokoontumisia. Kokoonnumme joka kuukausi, jolloin yksi jäsen tarjoaa muille jäsenille jonkin aktiviteetin, joita ovat olleet muun muassa improvisointi, kaupunkikiertue ja ruoanlaitto. On ollut hienoa mahdollistaa tätä toimintaa kaikille jäsenille, ja olen tutustunut moniin uusiin ihmisiin sekä kehittänyt kielitaitoani.
”Ajan pankin parhaita puolia on se, että voi sekä kehittää itseään että opettaa muille omia taitojaan”, sanoo Daniel.
Yksi jäsenistä, Daniel, 21, kertoi kokemuksistaan seuraavasti: “Yksi Banco de Tiempon parhaista puolista on se, että siinä voi sekä kehittää itseään että opettaa muille omia taitojaan. Projektin ICYE-vapaaehtoisten avulla olen oppinut eri kulttuureista ja saanut erilaista näkemystä maailmasta. Yksi hauskimpia muistojani on, kun Silja suoritti erästä improvisaatioharjoitusta johtamallani improvisointiaktiviteetilla.”
Myös toinen jäsen, Mariana, 25, koki ICYE-vapaaehtoisten vaikuttaneen häneen positiivisesti nimenomaan uuden opettamisen myötä: ”On tärkeää, että vapaaehtoiset voivat vaikuttaa projektissaan ja sen myötä opettaa muunlaisia uusia asioita kielen ja kulttuurin lisäksi.” Oppimisen ohella hän näkee Banco de Tiempon sosiaalisen puolen 21, kertoi kokemuksistaan suurena etuna: ”Tiedon jakamisen lisäksi jäsenverkosto tarjoaa mahdollisuuden luoda yhteisö, joka perustuu toveruuteen ja suvaitsevaisuuteen. On ollut mukavaa osallistua aktiviteetteihin yhdessä jäsenten ja ICYEvapaaehtoisten kanssa, ja samalla on ollut hauskaa kuulla erilaisia vapaaehtoisten aksentteja.”
Teksti: Silja Lehtonen, kuvat: Silja Lehtosen albumista
Ylemmässä kuvassa: Yhteiskuva Banco de Tiempo Costa Rican reunionista eli kuukausittaisesta kokoontumisesta.
Juttu on ilmestynyt MaailmanVaihtoa 2/2016 -lehdessä. MaailmanVaihtoa – Volunteers’ Voices on Maailmanvaihto ry:n kahdesti vuodessa ilmestyvä lehti, jossa julkaistaan järjestön toimintaan osallistuvien kirjoituksia. Artikkelit edustavat kirjoittajiensa kantaa.