Anni Koskela: Kulttuurien välistä oppimista vapaaehtoisten aktiivien tuella

Pääsihteeri Anni Koskelan juhlapuhe Maailmanvaihdon 60-vuotisjuhlassa 25.8.2018 Mustasaaressa Helsingissä:

Ihana nähdä teitä kaikkia. Mieltä lämmittää, että vuosien ja vuosikymmenten jälkeen tahdotte tulla juhlistamaan Suomen ICYEn merkkivuotta. Lämpimästi tervetuloa.

Ajattelin kertoa teille lyhyesti mitä Suomen ICYElle kuuluu nyt. Meille kuuluu pääasiassa hyvää. Sanon niin, koska olemme saaneet todistaa vaikuttavia kasvutarinoita. Itselleni työni antoisimpia hetkiä ovat palanneiden leirit. Palanneiden kommentit ovat vakuuttaneet, että teemme arvojemme mukaista työtä. Useimmat kertovat rohkeuden, itseluottamuksen ja avoimuuden kasvaneen sekä oppineensa ymmärtämään paremmin erilaisia näkemyksiä. Miia Nuikka, joka on täällä kanssamme tänään, kertoi ennen juhlia, että ICYE-vuosi oli hänelle monessa mielessä elämän käännekohta. Tahdotko Miia lyhyesti kertoa lyhyesti Hondurasin vuoden merkityksestä? (Miia kertoi ICYE-vuoden vaikuttaneen siihen, että hänestä tuli maailmanparantaja.) Aavistelen, että Miia ei ole täällä tänään ainoa, jolle vaihtokoskemus ulkomailla on ollut erityisen merkittävä.

Uskomme, että kuulemme näitä kasvutarinoita, koska olemme keskittyneet nimenomaan pitkäkestoisten vaihto-ohjelmien järjestämiseen. Tim kertoo myöhemmin, mitä vapaaehtoistyökokemus ulkomailla on hänelle antanut.

”Itselleni työni antoisimpia hetkiä ovat palanneiden leirit. Palanneiden kommentit ovat vakuuttaneet, että teemme arvojemme mukaista työtä. Useimmat kertovat rohkeuden, itseluottamuksen ja avoimuuden kasvaneen sekä oppineensa ymmärtämään paremmin erilaisia näkemyksiä.”

Ulkomaille lähtevien määrissä on viime vuosina ollut vaihtelua. Viisi vuotta sitten lähetimme vapaaehtoistyöhön ulkomaille lähes viisikymmentä osallistujaa, kun puolestaan viime syksynä maailmalle lähti alle kaksikymmentä nuorta. Nyt lähtijöiden määrä on jälleen kipuamassa ylöspäin.

Nyt kauttamme lähdetään Eurooppaa etäämmälle.  EU:n tukemaan vapaaehtoistyöhön lähtee vain 3–5 osallistujaa vuodessa. Kohdemaiden suosion vaihtelussa on ollut yllättäviäkin piirteitä. Etelä-Korea on nyt yllättäen yksi suosituimmista kohdemaistamme, kun vuosikausiin kukaan ei ollut kiinnostunut lähtemään sinne. Kohdemaiden kestosuosikki on Costa Rica.

Ulkomaalaisten osallistujien ohjelmassa vapaaehtoisten kansallisuuksien kirjo on moninaistunut EU:n tukeman vapaaehtoistyön myötä. Otamme vastaan eniten vapaaehtoisia Euroopasta – Länsi-Euroopan maiden lisäksi laajasti myös Itä- ja Etelä-Euroopasta, kuten Armeniasta ja Turkista. Euroopan ulkopuolelta tällä hetkellä maassa on eniten aasialaisia vapaaehtoisia. Taiwan on vahvimmin edustettuna kolmella vapaaehtoisella.

Vapaaehtoiset työskentelevät edelleen pääasiassa vammaisten ja lasten parissa sekä kansanopistoissa. Monet vapaaehtoistyöpaikat ovat tehneet kanssamme yhteistyötä jo vuosien tai jopa vuosikymmenten ajan. Aire kertoo myöhemmin hyvin pitkäaikaisesta yhteistyöstä Lehtimäen opiston kanssa.

Isoimmat haasteet ovat pysyneet samoina. Kuulostaako tutulta: ”Maailmanvaihto etsii vielä isäntäperhettä…” Vaikka isäntäperheitä on toisinaan vaikea löytää, ovat isäntäperhekokemukset niin antoisia ja mukavia tai vähintäänkin opettavaisia, että tahdomme edelleen sijoittaa vapaaehtoisia perheisiin. Petri kertoo myöhemmin Vainikan perheen moninaisista kokemuksista isäntäperheenä.

”Se, että 60-vuotiaalla Suomen ICYEllä menee hyvin, on ennen kaikkea nyt ja aiemmin toiminnassa mukana olleiden aktiivien, isäntäperheiden ja vapaaehtoistyöpaikkojen ansiota. Kiitos lämmin kaikille teille.”

Yksi asia, josta olemme tällä hetkellä kiitollisia, on työntekijöiden pysyvyys. Mari Takalo on ollut järjestösihteerinä jo kahdeksan vuoden ajan. Vuonna 2011 teimme ison päätöksen ja päätimme palkata tiedottajan. Tuolloin tiedottajana aloittanut Minna Räisänen on edelleen samassa tehtävässä. Minnallakin työhistoriaa Maailmanvaihdossa on jo seitsemän vuotta. Työntekijöiden pysyvyys on antanut hyvät eväät kehittää järjestön toimintaa.

Se, että 60-vuotiaalla Suomen ICYEllä menee hyvin, on ennen kaikkea nyt ja aiemmin toiminnassa mukana olleiden aktiivien, isäntäperheiden ja vapaaehtoistyöpaikkojen ansiota. Kiitos lämmin kaikille teille. Tahdon erityisesti kiittää entisiä ja nykyisiä hallituksen jäseniä. Teillä on ollut suuri merkitys siinä, mitä järjestömme on saavuttanut. Kiitos panoksestanne ja innostavuudestanne. Tahdon samalla esitellä nykyisen puheenjohtamamme Roosa Kontiokarin ja varapuheenjohtajamme Anna Lemströmin sekä paikalla olevat hallituksen jäsenet.

Olen luottavainen, että nykyisten ja tulevien vapaaehtoisten aktiivien innostuneisuuden ja osaamisen ansiosta voimme tulevaisuudessakin mahdollistaa antoisia kulttuurien välisiä oppimiskokemuksia. Työllemme on tarvetta.

Kuvassa: Anni Koskela (oik.) ja Maailmanvaihdon hallituksen 60-vuotisjuhlavastaava Anna Lemström.

Lue myös

Ari Vainikka: 25 vuoden retki

Ari Vainikka on perheineen majoittanut useita Maailmanvaihdon vapaaehtoistyöntekijöitä. Alla Arin...

Tim Dieltiens: EVS as a lifeline

The speech of EVS volunteer Tim Dielties at the 60th...

Kohtaamisia maailmalla -valokuvanäyttely

Tilaa valokuvanäyttely Kohtaamisia maailmalla toisen asteen oppilaitokseen! ”Vuoden aikana kävi...