Kamu-toiminta: Ystävyyttä, apua ja läsnäoloa

Oman vapaaehtoistyöjaksonsa jälkeen Marco Koivumäki on toiminut Maailmanvaihdon Kamuna. Kamuna hän tarjoaa apua ja ystävyyttä ulkomailta saapuville vapaaehtoisille Suomessa. Marco korostaa, kuinka Kamu-toiminta avartaa maailmankuvaa ja tarjoaa mahdollisuuden tutustua eri kulttuureista tuleviin ihmisiin sekä jakaa ainutlaatuisia kokemuksia.

Moikka! Kuka olet? Miten päädyit mukaan Maailmanvaihdon toimintaan?

Moi! Olen Marco, 28 vuotta. Olin Maailmanvaihdon kautta ICYE-vapaaehtoisena Boliviassa Etelä-Amerikassa vuonna 2020. Kuuden kuukauden vapaaehtoisjakson aikana toimin osana liikkuvaa koulua, joka opetti lapsille käytännön asioita kuten rahankäyttöä, tarjosi perheille ruokaa ja vettä sekä opetti heille maataloutta.

Mikä sai sinut ryhtymään Kamuksi?

Ollessani vapaaehtoisena Boliviassa sain paljon tärkeää apua paikallisilta vapaaehtoistyöpaikkani ulkopuolelta. Minun täytyi itse etsiä kontaktit, mikä oli haastavaa, joten mielestäni on mahtavaa, että Maailmanvaihto tarjoaa vapaaehtoisille Kamuja.

Mitä Kamuna toimimiseen kuuluu? Mitä teette yhdessä?

Toimin tällä hetkellä Kamuna kahdelle henkilölle. Viestittelemme usein: ihan vain jutellaksemme tai he kysyvät esimerkiksi tapahtuma- tai matkavinkkejä. Olen tarjoutunut avuksi moneen: olen esimerkiksi auttanut SIM-kortin hankinnassa, antanut heille kyydin juna-asemalta kotiin ja joskus majoittanut heitä luonani.
Toisinaan käymme kahvilla tai vietämme päivän muuten yhdessä. Lokakuussa kutsuin heidät minun ja ystävieni järjestämiin Halloween-juhliin.
Olen yhtälailla heille henkilö, jolta saa apua vieraassa maassa, kuin ystävä, jonka kanssa viettää aikaa ja jutella.

Mikä on antoisinta Kamu-toiminnassa?

Antoisinta on ollut tutustua moneen uuteen ihmiseen sekä se, että voi itse olla mukana mahdollistamassa vapaaehtoisille mukavan kokemuksen Suomessa. On myös mielenkiintoista kuulla, miksi ihmiset ovat lähteneet vapaaehtoisiksi sekä mitä he vapaaehtoistyössä oppivat. Useat vapaaehtoiset, joiden Kamu olen ollut, ovat minua nuorempia, joten on ollut myös hienoa nähdä, miten he ovat kasvaneet kokemuksen aikana.

Mitä sanoisit henkilölle, jota voisi kiinnostaa Kamuksi ryhtyminen?

Rohkeasti mukaan vaan! Suomeen tulevia vapaaehtoisia jännittää varmasti enemmän kuin sinua. Kamuna olo on erinomainen tapa tutustua uusiin ihmisiin, nähdä erilaisia näkökulmia sekä avartaa maailmankuvaansa, kun uudet ystävät ovat eri puolilta maailmaa. Jos vähänkään kiinnostaa, mukaan vaan!

Teksti: Minni Rönngberg

Kamuna lähellä tai kauempana

Maailmanvaihdon vapaaehtoistyöntekijät työskentelevät eri puolilla Suomea Tammisaaresta Pälkäneeseen. Kamuja Maailmanvaihto hakee vapaaehtoisille heidän asuinpaikkakunniltaan ja lähistöltä. Kauempana asuvat voivat ryhtyä etä-Kamuksi – kaveriksi, joka kyselee kuulumisia ja johon on helppoa ottaa yhteyttä.
Ajankohtaiset Kamu-haut löytyvät osoitteesta https://maailmanvaihto.fi/osallistu/kamuksi.

Juttu on ilmestynyt MaailmanVaihtoa – Volunteers’ Voices 1/2024 -lehdessä, jossa teemana on kumppanuus kansainvälisessä vapaaehtoistyössä.

Lue myös

Harjoittele kieliä Maailmanvaihdon kielikahvilassa

  Haluaisitko harjoitella puhumista espanjaksi tai suomeksi rennossa ilmapiirissä? Oletko...

Syksyllä Euroopan solidaarisuusjoukkoihin Itävaltaan! Hae viim. 16.6.2024

Itävaltaan! Vapaaehtoisia etsii yhdeksän organisaatiota. Jaksot kestävät jaksot alkavat syys–lokakuussa...

Tule mukaan tulovalmennusleirin tiimiin 22.–28.8.2024

Etsitkö vapaaehtoistoimintaa kesään? Oletko innostunut leirielämästä sekä ryhmätoiminnan ohjaamisesta tai...

Elokuussa Euroopan solidaaarisuusjoukkoihin Islantiin – hae viimeistään 20.5.!

Tänä vuonna vapaaehtoistyöhön Islantiin? Vapaaehtoista hakee Samtökin ‘78, joka työskentelee...