Tässä lehdessä
4 Pääkirjoitus / Editorial
6 Kutsu syyskokoukseen / Invitation to autumn meeting
7 Kuulumisten vaihtoa
10 Tule mukaan toimintaan
11 Haastattelijana pääsee peilaamaan omia vapaaehtoiskokemuksia
12 Join our activities
13 Terveisiä maailmalta! Greetings from abroad!
16 “Let the world walk into our school”
18 Uusia näkymiä Boliviasta
33 26 maailmanvaihtolaisen kausi
35 Tapahtumakalenteri
Teema
21 Kotiinpaluun kulttuurishokki – voimaa vertaistuesta
24 From Turkey to Finland
26 Pitkä matka kotiin – erään vapaaehtoisen tarina
28 The conflict of emotions in the aid work industry
30 After volunteering
Ikimuistoinen vuosi
Vuosi 2020 tullaan muistamaan yhdestä isosta globaalista teemasta: maailmanlaajuisesta koronapandemiasta. COVID-19, eli tuttavallisemmin korona, ja sen seuraukset ovat koskettaneet ihmisten arkea käytännössä kaikilla ihmisten asuttamilla mantereilla. Se on näkynyt debattina maskisuosituksista, asetettuina matkustusrajoituksina, etätyösuosituksina, sosiaalisena eristäytymisenä ja karanteeneina.
Näin suuret yhteiskuntavaikutukset eivät ole jättäneet koskematta Maailmanvaihtoakaan. Olemme saaneet jännittää niin Suomessa kuin maailmalla olevien vapaaehtoistemme matkamuutoksia, mahdollisia ohjelmakeskeytyksiä ja suunniteltua aiempia kotiinpaluita. Kaiken hämmingin keskellä kuitenkin pilkottaa valoa: olemme päässeet kokeilemaan, minkälaisia kriisinkorjausliikkeitä pystymme järjestönä tekemään ja täytyy sanoa, että olen maailmanvaihtolaisista ylpeä. Niin perustoiminta kuin hallituksemme toiminta on edennyt koronan edellyttämin luovin menetelmin: tapahtumia on siirretty verkkoon ja katse on siirretty määrällisistä tavoitteista yhä vahvemmin laadun tarkkailemiseen ja takaamiseen. Kaikki ei todellakaan ole pysähdyksissä, toiminta pyörii edelleen.
Iso osa Maailmanvaihdon toimintaa on vapaaehtoistensa valmentaminen niin ennen vapaaehtoistyöjaksoa kuin siltä paluun jälkeenkin. Tämä teemanumero käsittelee näistä jälkimmäistä: vapaaehtoisten paluuta. Sivulla 22 kotiinpaluuprosessin hiljattain läpikäynyt Liisi Vakkila kertoo, minkälaista oli palata Tainanin miljoonakaupungista kotimaisemiin Etelä-Karjalaan. Sivulla 28 Punaisen Ristin pakolaisvastaanottokeskuksessa työskennellyt Joy Martins Branco Correia Lopes pui vapaaehtoiskokemuksesta jääneitä ristiriitaisia tuntemuksiaan. Lisäksi kuulemme minkälaisia korona-ajan vapaaehtoistyökokemuksia oli suomalaisella Anssi Häkkisellä Argentiinassa sekä Portugalista Suomeen Sippolan koulukotiin vapaaehtoistyöhön tulleella Ana Costa Machadolla.
Käsissänne onkin erityisen koskettava teemanumero. Paluun hetki tarjoaa mahdollisuuden katsoa taaksepäin elettyä ja koettua sekä arvostaa kertyneitä kokemuksia – ehkä myös niistä kertyneitä oppeja. Oli paluusta sitten vuosi, vuosikymmen tai useampi, tekee välillä hyvää kerrata, mitä kantoi mukaansa maailmalta ja miten se kokemus on elänyt mukana tähän päivään.
Antoisia lukuhetkiä paluu-teemanumeromme kanssa!
Mia-Elina Aintila
Hallituksen jäsen, kotimaisten vapaaehtoisten tiimi
(ICYE-vapaaehtoisena Kolumbiassa v. 2010–11)