Terveisiä maailmalta: Suomesta Sveitsiin, Saksasta Suomeen

Maailmanvaihto lähettää ja vastaanottaa vuosittain nuoria pitkäkestoiseen vapaaehtoistyöhön. Minja von Holten ja Paula Eschenburg jakavat kokemuksiaan vapaaehtoistyöstä Euroopan Solidaarisuusjoukkojen kautta.

Haastattelut/interviews: Fabienne Zogg & Emma Niemi

Minja: Suomesta Sveitsiin

 

Innostuin lähtemään vapaaehtoiseksi Sveitsiin, koska isäni suku on Sveitsistä. Olen itse kaksoiskansalainen ja olen pienestä lähtien haaveillut asumisesta Sveitsissä edes hetken aikaa. Aiemmin en kuitenkaan uskaltanut lähteä sinne siksi, etten osannut saksaa, ranskaa tai italiaa. Vapaaehtoistyö vaikutti helpolta ja turvalliselta tavalta tutustua toiseen kotimaahani. Sveitsi tuntui ainoalta kohdemaalta, johon oikeasti halusin lähteä, ja jättää elämäni Suomessa vuoden tauolle. Päädyin vapaaehtoiseksi sattumalta. Äitini kuuluu Sveitsin Ystävät Suomessa -yhdistykseen, joka oli tiedustellut sähköpostitse, tuntisiko joku henkilön, joka haluaisi lähteä vapaaehtoistyöhön lasten ja nuorten iltapäiväkerhoon Sveitsiin. Äitini välitti viestin minulle, ja asiaa hetken mietittyäni sateisena, pimeänä ja kylmänä lokakuisena iltana päätin jättää hakemuksen.

Tavoitteena oppia puhumaan saksaa ja tutustua paikalliseen arkeen

Suurin tavoitteeni ennen lähtöä oli oppia saksan kieltä ja tutustua sveitsiläiseen arkielämään. Vapaaehtoistyössä toivoin pääseväni näkemään, millaista sveitsiläisen lapsen arki on. Minulla on pitkä kokemus iltapäiväkerhon- ja koulunkäynninohjaajan tehtävistä Suomessa, joten osasin ennakoida, millaista työ olisi. Aloitin vapaaehtoisjaksoni neljä kuukautta sitten ja päivä päivältä ymmärrän saksaa paremmin. Pikkuhiljaa olen myös yrittänyt puhua kieltä. Vapaaehtoisvuoteeni kuuluu kuukauden kuluttua alkava kielikurssi, ja toivon, että siihen mennessä kielikorvani on hieman tottunut saksan kieleen ja opiskelu on helpompaa.

Vapaaehtoisena iltapäiväkerhossa

Vapaaehtoistyöpaikkani on Jugendland, joka on avoin iltapäiväkerho, joka järjestää 7–18- vuotiaille lapsille ja nuorille ilmaista toimintaa. Se on mielestäni sekoitus nuorisotaloa ja iltapäiväkerhoa. Tarjoamme joka päivä Zvierin (kello neljän ruoan eli välipalan) ja perjantai-iltaisin teemme päivällisen ja syömme lasten kanssa. Jugendlandissa järjestetään myös vuosittain noin kolme muutaman päivän leiriä. Leirit ovat maksullisia ja ne sisältävät erilaisia leikkejä, pelejä ja työpajoja. Leireillä on tietty teema, ja nukumme teltoissa Jugendlandin isolla pihalla. Työtehtäviini kuuluu yleisen siisteyden ylläpito, lasten kanssa leikkiminen ja askartelu sekä Zvierin valmistus.

Muutaman viikon työskenneltyäni huomasin, että lapsilla on samankaltaisia haasteita niin Sveitsissä kuin Suomessa, mikä oli mielestäni hyvin mielenkiintoista. Vaikka Sveitsin koulujärjestelmä ja kulttuuri ovat hyvin erilaiset Suomeen verrattuna, ovat haasteet ja tuen tarve kuitenkin samanlaisia.

Kommunikointia yli kielimuurien

En osannut odottaa, että kotiutuisin Sveitsiin näin nopeasti. Isäntäperheeni tuntuu kuin omalta perheeltä, ja olen saanut kavereita sekä nähnyt kauniita paikkoja. Vapaaehtoistyöni on tuntunut kiinnostavalta ja mukavalta. Rajallinen kielitaito on tuonut mukanaan haasteita – välillä on todella turhauttavaa, kun ei pysty puhumaan lapsille ja luomaan heihin samanlaista luottamussuhdetta kuin Suomessa pystyisi. Hämmentäviä tilanteita on myös tullut eteen, kun en ole ihan täysin ymmärtänyt, mitä lapset kysyvät tai sanovat.

Antoisinta vapaaehtoistyössäni on ollut viettää aikaa lasten kanssa ja se, että yritämme kommunikoida ilman yhteistä kieltä. Olen myös saanut paljon uusia askarteluideoita sekä oppinut uusia lautapelejä. On ollut todella mielenkiintoista nähdä, millaista on sveitsiläisen lapsen elämä.

Terveiseni kansainvälisestä vapaaehtoistyöstä kiinnostuneille

Uskaltakaa lähteä, ja valitkaa sellainen kohdemaa, joka kiinnostaa teitä aidosti. Vapaaehtoisvuosi on paljon muutakin kuin vain vapaaehtoistyötä, joten ota mukaan hyvät kävelykengät ja avara mieli, kun lähdet maailmalle.

Paula: Saksasta Suomeen

Paula Eschenburg kertoo kokemuksistaan vapaaehtoistyöstä kansanopistossa Suomessa englanninkielisellä sivustollamme. >> Lue Paulan haastattelu

 

Juttu on ilmestynyt MaailmanVaihtoa 2/2021 -lehdessä.

Lue myös

Arjen auringonsäteet – kohtaamisia ja kumppanuutta vanhustyössä

Vierailuilla vanhusten kodeissa Ranskassa kasvoi myötätunto vanhuksia kohtaan ja halu...

Vapaaehtoiseksi nuorisotyöhön Viroon

1. Moikka Vili Siitonen! Miten löysit Euroopan solidaarisuusjoukot? Entä Maailmanvaihdon?...

Minusta tuli berliiniläinen

Erittäin tapahtumarikas ja ikimuistoinen vuosi Euroopan solidaarisuusjoukkojen vapaaehtoistyössä ICYE-federaation kansainvälisessä...