Terveisiä maailmalta: Suomesta Keniaan ja Intiasta Suomeen

 

Mitä kuuluu Maailmanvaihdon vapaaehtoistyöntekijöille? Kaksi heistä jakaa terveisiään. Laura Korhonen matkasi Suomesta vapaaehtoistyöhön ala-asteelle Keniaan ja Manali Vasanth Intiasta kansanopistoon Suomeen.

Haastattelut: Tuuli-Maria Mäki
Kuva: Laura Korhosen albumista

Laura: Suomesta Keniaan

Hakeuduin kansainväliseen vapaaehtoistyöhön, koska… halusin poistua mukavuusalueeltani ja tehdä jotain erilaista. Valmistuin juuri ennen lähtöäni liikunnanopettajaksi, joten myös elämäntilanteeni antoi minulle mahdollisuuden lähteä. Vapaaehtoistyön tekeminen oli pyörinyt pitkään mielessäni ja löydettyäni Maailmanvaihdon sivut tiesin, että tämä on minun juttuni. Ennen lähtöäni ajattelin, että lähden ensisijaisesti saadakseni tehdä jotain hyvää toisille. Vapaaehtoistyöjakson aikana ja etenkin sen jälkeen tajusin, että tein hyvää ennen kaikkea itselleni, sillä opin valtavasti lisää itsestäni ja siitä miten suhtaudun eri asioihin ja tilanteisiin.

Päädyin vapaaehtoistyöpaikkaani Keniaan, koska… halusin laajentaa näkemyksiäni ja oppia itsestäni. Ajattelin, että tämä onnistuu parhaiten aivan erilaisessa ympäristössä. Keniassa minut sijoitettiin kouluun Migorin maaseutualueelle, jossa sain opettaa liikuntaa ja englantia oma koulutukseni huomioiden.

Vapaaehtoistyöpäiväni olivat täynnä… uuden oppimista, itseni haastamista sekä monenlaisia tunteita. Puoleen vuoteen mahtui paljon onnistumisen kokemuksia ja iloa. Kulttuuri ja ympäristö olivat kuitenkin niin erilaiset mihin olin tottunut, että myös vähän vaikeampia päiviä ja haasteita mahtui mukaan. Olen erittäin iloinen kaikista kokemuksista ja tunteista vapaaehtoisjaksoni aikana, sillä ne tekivät kokemuksestani entistäkin rikkaamman.

Kieli, jolla kommunikoin ihmisten kanssa oli… ensisijaisesti englanti, jota osaan sujuvasti. Englanti on Kenian toinen virallinen kieli, joten pystyin lähtemään sen suhteen luottavaisin mielin matkaan. Orientaatioviikolla Keniassa opettelimme Kenian toista virallista kieltä, swahilia, ja jatkoin swahilin opettelemista lähes koko vapaaehtoistyöjaksoni ajan. Olikin mukavaa, kun koulussa ymmärsin joitain oppilaiden swahilinkielisiä kysymyksiä ja pystyin vastaamaan niihin swahiliksi.

Mielestäni inspiroiva yhteistyö rakentuu… avoimuudesta, kokeilunhalusta ja innosta. Jaoimme vapaaehtoistyöpaikassani päivittäin kokemuksia puolin ja toisin ja olimme halukkaita oppimaan toisiltamme ja toisistamme. Oli todella mukava huomata, kuinka kiinnostuneita opettajat olivat siitä, miten teemme asioita Suomessa ja Euroopassa.

Vapaaehtoistyöhön ulkomaille lähtemisestä kiinnostuneille haluan sanoa, että… lähteminen kannattaa! Jos vapaaehtoistyö kiinnostaa yhtään, niin suosittelen sataprosenttisesti lähtemään. Kannattaa miettiä tarkasti, millaista vapaaehtoistyötä haluaisi tehdä. Koen, että sain itse omasta vapaaehtoistyöjaksostani paljon enemmän irti ja pystyin antamaan itsestäni enemmän, kun työskentelin vapaaehtoisena alalla, jolle olen kouluttautunut.

>> Lue vapaaehtoistyöntekijä Manali Vasanthin haastattelu (englanniksi).

Lue myös

Harjoittele kieliä Maailmanvaihdon kielikahvilassa

  Haluaisitko harjoitella puhumista espanjaksi, suomeksi tai englanniksi rennossa ilmapiirissä?...

Tammikuussa Islantiin vapaaehtoistyöhön Euroopan solidaarisuusjoukkoihin – hae viim. 11.12.!

Ensi vuonna vapaaehtoistyöhön Islantiin! ABC Children's Aid etsii vapaaehtoista avuksi...

Alavus: Isäntäperheeksi Kirkkomännikön koulun nuorelle vapaaehtoiselle Japanista

Tammikuussa Kirkkomännikön kouluun Alavudelle saapuu vapaaehtoistyöhön Japanista nuori nimeltä Chikahisa,...

Ensi vuonna Euroopan solidaarisuusjoukkoihin Puolaan – hae viim. 2.12.

Ensi vuonna vapaaehtoistyöhön Puolaan! Yhteistyöjärjestömme etsii vapaaehtoisia kolmeen organisaatioon: 1)...