Euroopan solidaarisuusjoukot: vapaaehtoistyöhön Eurooppaan

Kiinnostaako vapaaehtoistyö Euroopassa? Oletko 18–30-vuotias? Hae vapaaehtoistyöhön Euroopan solidaarisuusjoukkoihin 6–12 kuukaudeksi!

 

Vapaaehtoistyöhön Euroopan solidaarisuusjoukkoihin
Minne ja milloin?
Kuka voi lähteä?
Mitä EU-tuki vapaaehtoisjaksolle kattaa?
Milloin ja miten hakea?
Lisätietoja

Vapaaehtoistyöhön Euroopan solidaarisuusjoukkoihin

Lapsia ja aikuisia kävelemässä ja juoksemassa poispäin kamerasta polulla niityn keskellä, taustalla metsää ja vuoristoista maisemaa.

Euroopan solidaarisuusjoukot on Euroopan unionin ohjelma, jonka kautta voit tehdä EU-tuetusti vapaaehtoistyötä ulkomailla, lähinnä Euroopassa. Euroopan solidaarisuusjoukoissa nuoret rakentavat osallistavampaa yhteiskuntaa ja tukevat heikommassa asemassa olevia.

Vapaaehtoistehtäviä on tarjolla monilla aloilla, esimerkiksi nuoriso-, vammais-, kulttuuri- ja ympäristötyön parissa. Vapaaehtoistyö Euroopan solidaarisuusjoukoissa tarjoaa sinulle tilaisuuden tutustua uuteen ympäristöön kulttuureineen sekä kehittää taitojasi monipuolisesti! Kaikille osallistujille järjestetään majoitus, vapaaehtoistyöpaikasta riippuen esim. asuntolassa tai paikallisessa isäntäperheessä.

Voit lähteä Maailmanvaihdon kautta vapaaehtoistyöhön Euroopan solidaarisuusjoukkoihin 6–12 kuukaudeksi. Lähetämme nuoria EU-tuettuun vapaaehtoistyöhön vuosikymmenten kokemuksella. Vapaaehtoisiamme on työskennellyt mm. turvapaikanhakijoiden ja pakolaisten vastaanottokeskuksessa Belgiassa, nuorisovaihtojärjestössä Itävallassa ja nuorisokeskuksessa Virosssa. Lähettävänä tukijärjestönäsi valmennamme sinua vapaaehtoisjaksoosi ja olemme tukenasi viestin tai soiton päässä läpi kokekemuksen.

”Kun ympärillä kaikki oli uutta ja monin tavoin erilaista, oppi tuntemaan itseäänkin paremmin. Uusiin ihmisiin ja uuteen kulttuuriympäristöön tutustuminen oli antoisa kokemus, joka jää varmasti vaikuttamaan loppuelämäksi. Matkalta mukaan tarttui ystäviä sekä paikka, joka tuntuu toiselta kodilta.” – Venla Ristolainen, vapaaehtoistyössä päiväkodissa Puolassa

Minne ja milloin?

Katu, joka on maalattu sateenkaaren värein, kadun molemmilla puolilla kävelee muutamia henkilöitä ja kadun molemmilla puolilla on muutamia rakennuksia.

Voit lähteä Maailmanvaihdon kautta vapaaehtoistyöhön Euroopan solidaarisuusjoukkojen ohjelmamaihin: Alankomaat, Belgia, Bulgaria, Espanja, Irlanti, Islanti, Italia, Itävalta, Kreikka, Kroatia, Kypros, Latvia, Liechtenstein, Liettua, Luxemburg, Malta, Pohjois-Makedonia, Portugali, Puola, Ranska, Romania, Ruotsi, Saksa, Slovakia, Slovenia, (Suomi), Tanska, Tšekki, Turkki, Unkari ja Viro.

Euroopan solidaarisuusjoukkojen vapaaehtoistyötä koordinoivat International Cultural Youth Exchange (ICYE) -federaatiossa, johon Maailmanvaihto kuuluu jäsenenä, ICYE-järjestöt Espanjassa, Islannissa, Italiassa, Itävallassa, Puolassa, Saksassa, Tanskassa ja Turkissa. Ilmoitamme ICYE-yhteistyökumppaniemme avoimista paikoista kotisivuillamme.

Vapaaehtoistyöjaksoja alkaa ohjelmassa ympäri vuoden. Aloitusajankohta vaihtelee vapaaehtoistyöpaikasta toiseen.

”Vajaaseen vuoteen vapaaehtoistyössä Saksassa mahtui lukemattomia mahtavia ja jännittäviä muistoja, joita muistelen yhä jatkuvasti.” – Vilma-Riikka Tiittanen, vapaaehtoistyössä kansanopistossa Saksassa

Kuka voi lähteä?

Kolme hymyilevää henkilöä seisoo vierekkäin ja katsoo kameraan, yksi pitelee käsissään keltaista paperilennokkia, taustalla vuoristoinen kaupunkimaisema.

Sinulla ei tarvitse olla koulutus- tai työtaustaa osallistuksesi eikä sinun tarvitse osata kohdemaan kieltä etukäteen. Vapaaehtoisjakso tarjoaa upean tilaisuuden tutustua vapaaehtoistyöpaikkasi alaan ja oppia paikallista kieltä!

Voit lähteä vapaaehtoistyöhön Euroopan solidaarisuusjoukkoihin 18–30-vuotiaana. Mukaan Euroopan solidaarisuusjoukkoihin voit rekisteröityä jo 17-vuotiaana. Etusijalla ohjelmaan ovat nuoret, joilla on esimerkiksi työttömyyden takia toisia nuoria heikommat mahdollisuudet saada kansainvälistä kokemusta.

Liikunta- ja aistivammaisille sekä pitkäaikaissairaille vapaaehtoisille voidaan järjestää tukea, kuten avustaja. Koska jokaisen vapaaehtoisen tuen tarve on ainulaatuinen, ota meihin rohkeasti yhteyttä, niin tarkastellaan yhdessä, löytyisikö ohjelmasta sinulle sopivia mahdollisuuksia. Kauttamme on aiemmin lähtenyt maailmalle näkövammainen nuori sekä liikuntavammainen nuori. Lisää tietoa ja inspiraatiota saat videoista Beyond Borders – vammaiset nuoret vapaaehtoistyössä ulkomailla.

Esimerkkinä esteettömämmistä vapaaehtoistyöpaikoista, itävaltalainen nuorisovaihtojärjestö Grenzelos (joka on Itävallan ICYE-järjestö) etsii vuosittain vammaista nuorta vapaaehtoistyöhön Grenzenlos without Barrriers -hankkeseensa. >> Tutustu Grenzenlos without Barriers -hankkeeseen

Mitä EU-tuki vapaaehtoisjaksolle kattaa?

Kaksi henkilöä seisoo kyltin edessä kasvomaski kasvoillaan, kyltissä on Grenzenlosin logo.

Euroopan solidaarisuusjoukkojen vapaaehtoistyön rahoituksesta vastaa Euroopan unioni. Vapaaehtoistyöjaksoon sisältyy:

Milloin ja miten hakea?

Koira istuu maiseman edessä selin kameraan, maisemassa vettä, rakennuksia rannikolla sekä vuoristoista metsää.

Voit hakea vapaaehtoistyöhön Euroopan solidaarisuusjoukkoihin ympäri vuoden. Suosittelemme hakemaan vähintään puolta vuotta ennen suunnittelemaasi aloitusajankohtaa.

Voit hakea Maailmanvaihdon yhteistyötahojen avoimiin paikkoihin tai avoimiin paikkoihin Euroopan nuorisoportaalissa.

Haastattelemme kaikki Euroopan solidaarisuusjoukkoihin hakevat nuoret. Useimmiten haastattelu tehdään, kun hakija on saanut vapaaehtoistyöpaikalta tiedon, että vapaaehtoistyöpaikka haluaisi vastaanottaa hänet vapaaehtoijaksolle.

Vapaaehtoisjakson toteutuminen varmistuu, kun Euroopan unioni on tehnyt myönteisen rahoituspäätöksen.

 

“Vapaaehtoistyöntekijänä nuorisovaihtojärjestö ICJAssa Saksassa paransin huimasti kielitaitoani, kartutin kokemusta kansainvälisen järjestötyön arjesta ja olin mukana toteuttamassa globaalikasvatuksellisia valmennuksia. Opin paljon uutta kansainvälisestä vapaaehtoistyöstä, myös globaalien valtarakenteiden näkökulmasta.” – Anna Mäkinen

Lisätietoja

Liitupiirroksia ja liituja asfaltilla.

 

”Parasta antia vapaaehtoisjaksossani Slovakiassa oli avustaa englanninopettajia kahdessa koulussa ja vetää yhdessä toisen vapaaehtoisen kanssa englannin tunteja nuorisovaihtojärjestö KERICin toimistolla. Kun valmistelin kouluun ja kielikursseille pelejä, leikkejä, tietovisoja ja kilpailuja, pääsin käyttämään luovuuttani ja oma kielitaitoni kehittyi huimasti.” – Salla Hallankorpi

 

Logo, jossa Euroopan unionin lippu ja teksti "Euroopan unionin osarahoittama".

Euroopan komissio ei vastaa sivuston sisällöstä.