EVS-vapaaehtoistyössä lasten parissa Saksassa

EVS on ainutlaatuinen mahdollisuus, älä jätä sitä käyttämättä!

Vuonna 2012–2013 olin kymmenen kuukautta Luoteis-Saksassa Nordrhein-Westfalenin osavaltiossa EVS-vapaaehtoistyössä. Olin juuri valmistunut ylioppilaaksi ja halusin pitää taukoa koulunkäynnistä ennen jatko-opiskeluja. En kuitenkaan halunnut montaa välivuotta, joten hain Suomessa unelmakouluuni opiskelemaan jo ennen Saksaan lähtöäni. Pääsin sisään ja sain lykättyä aloitusta. Näin sainkin viettää yhden vuoden täysin stressaamatta tulevaisuudesta, suosittelen! Suomeen palattuani aloitin sitten todella innoissani ja rentoutuneena jatko-opiskelun.

Työskentelin vapaaehtoisena eräässä pikkukaupungissa lasten iltapäiväkerhossa kuutisen tuntia päivässä. EVS-paikkani vaikutti ilmoituksen perusteella juuri sellaiselta, jossa voisin saada hienoa kokemusta tulevaisuuden ammattiani varten. En olisi voinut valita paremmin.

Projektini järjesti paikallinen kansalaisopisto, joten heillä oli resursseja tarjota meille paljon kursseja ilmaiseksi. Alussa kävimme päivittäin jopa kolme tuntia kielikurssilla. Lisäksi meille tarjottiin viralliset kielitestit, pääsimme Saksan kansalaisuuteen valmistavalle integraatiokurssille ja saimme käydä myös esim. liikuntakursseilla.

Kymmenessä kuukaudessa opin sujuvan saksan taidon, vaikken kieltä ollut koskaan ennen opiskellut. Tämä kuitenkin vaati paljon motivaatiota. Keskeistä oli jaksaa alkukankeuden läpi, välttää englannin kielen käyttöä ja yrittää puhua saksaa koko ajan enemmän, vaikeuksista huolimatta. Isäntäperheessä asuminen, lasten kanssa työskenteleminen ja paikalliset ystävät auttoivat myös suuresti oppimisessa.

”Kymmenessä kuukaudessa opin sujuvan saksan taidon, vaikken kieltä ollut koskaan ennen opiskellut.”

Kaupungissa oli neljä muuta vapaaehtoistyöntekijää samassa projektissa, joten en ollut yksinäinen. Lisäksi hankin paljon paikallisia tuttavia mm. harrastusten kautta. He tutustuttivat minut omiin tuttavapiireihinsä, ja kotiin lähtiessäni minulla olikin laaja ystäväpiiri.

Verkostoituminen onkin yksi EVS:n hienoja mahdollisuuksia. Kun nykyisten opintojeni harjoittelu kaukokohteessa peruuntui, sain lyhyellä varoitusajalla hankittua uuden harjoittelupaikan Saksasta, entisen kotikaupunkini luota. Nyt olenkin taas täällä ja asun EVS:n aikaisen tuttavaperheen luona. Harjoitteluni jälkeen olen lähdössä reissaamaan ympäri Eurooppaa, ja koska vanhoja vapaaehtoistuttaviani asuu melkein jokaisessa Euroopan maassa, minulla on jo monta majapaikkaa tiedossa.

Eurooppalaiseen vapaaehtoispalveluun minua motivoi aikoinaan myös mahdollisuus matkustaa. Säästin kaikki saamani taskurahat ja käytin kaikki vapaapäiväni matkustamiseen. Reissasin yksin ja muiden vapaaehtoisten kanssa seitsemässä eri maassa Euroopassa, yli kolmessakymmenessä eri kaupungissa. Kuitenkin omaa rahaa minulla meni koko vuoden aikana vain pari tonnia.

”Harjoitteluni jälkeen olen lähdössä reissaamaan ympäri Eurooppaa, ja koska vanhoja vapaaehtoistuttaviani asuu melkein jokaisessa Euroopan maassa, minulla on jo monta majapaikkaa tiedossa.”

Vapaaehtoisille järjestetyt alku- ja välivalmennus olivat vuoden kohokohtia. Tällöin vietimme reilun viikon muiden vapaaehtoisten kanssa leirikeskuksessa, osallistuimme työpajoihin ja jaoimme kokemuksia. Vajaaseen vuoteen mahtui lukemattomia mahtavia ja jännittäviä muistoja, joita muistelen yhä jatkuvasti. EVS oli kokemus, joka antoi paljon, jossa oppi erittäin paljon itsestään ja rajoistaan, elämästä ja muista kulttuureista. Olen suositellut Eurooppalaista vapaaehtoispalvelua kaikille oman kokemukseni jälkeen. EVS on mahdollisuus, jonka voi käyttää vain kerran elämässä. Sitä ei tosiaankaan kannata jättää käyttämättä!

Vilma-Riikka Tiittanen

Vilma-Riikka osallistui Eurooppalaiseen vapaaehtoispalveluun, nykyiseen Euroopan solidaarisuusjoukkojen vapaaehtoispalveluun (European Solidarity Corps Volunteering). Jos olet 18–30-vuotias, lähde sinäkin Maailmanvaihdon kautta ESC-vapaaehtoistyöhön 6–12 kuukaudeksi! ESC-paikkoja on tarjolla pääasiassa Euroopassa. Tutustu ja hae mukaan!

Lue myös

Arjen auringonsäteet – kohtaamisia ja kumppanuutta vanhustyössä

Vierailuilla vanhusten kodeissa Ranskassa kasvoi myötätunto vanhuksia kohtaan ja halu...

Vapaaehtoiseksi nuorisotyöhön Viroon

1. Moikka Vili Siitonen! Miten löysit Euroopan solidaarisuusjoukot? Entä Maailmanvaihdon?...

Minusta tuli berliiniläinen

Erittäin tapahtumarikas ja ikimuistoinen vuosi Euroopan solidaarisuusjoukkojen vapaaehtoistyössä ICYE-federaation kansainvälisessä...