Honduras – Unelma, josta tuli totta

Olin aina haaveillut vuodesta Etelä‐Amerikassa, mutta korkeakouluopintojen vaihto‐oppilasunelmat lipuivat ohi valmistumisen myötä. Loppuvuonna 2015 unelma vuodesta vapaaehtoistyössä kuiskaili korvaan. Olin valmistunut yhteisöpedagogiksi vuotta aiemmin ja arkielämä ja työuran luominen kuulostivat vielä kammoksuttavilta ajatuksilta. Olin osa‐aika töissä ja työsuhteeni loppu häämötti, joten ajankohta toteuttaa unelma oli täydellinen.

Isäni on espanjalainen ja minulla on paljon sukua Espanjassa. Olin aina tahtonut oppia espanjan kielen ja siksi halusin suunnata espanjankieliseen maahan. Honduras kuulosti eksoottiselta ja vapaaehtoistyöpaikka, jossa tulisin työskentelemään, todella kiinnostavalta. Minulla ei ollut ennakkokäsityksiä Hondurasia kohtaan vaan lähdin matkaan avoimin mielin.

”Järjestössä työskennellessäni opin enemän kuin annoin. Ensimmäiset kuukaudet olivat turhauttavia, koska en puhunut kieltä. Pikkuhiljaa kuitenkin opin ja pystyin osallistumaan enemän. Osallistuin järjestön tekemään työhön ja joka päivä opin jotain uutta.”

Työskentelin vapaaehtoisena naisten oikeuksia ajavassa järjestössä. Järjestö siis ajaa kaikkein heikomassa asemassa olevien ja varsinkin naisten oikeuksia Hondurasissa. Siellä töskentelevät naiset ovat mahtavia! He antavat elämänsä taistellakseen ihmisoikeuksien puolesta. Järjestössä työskennellessäni opin enemän kuin annoin. Ensimmäiset kuukaudet olivat turhauttavia, koska en puhunut kieltä. Pikkuhiljaa kuitenkin opin ja pystyin osallistumaan enemän. Osallistuin järjestön tekemään työhön ja joka päivä opin jotain uutta. Viimeisen kolmen kuukauden aikana aloitin oman projektin, jossa opetimme lapsille englantia sekä ihmisoikeusasioista.

Vapaaehtoistyöntekijä Isabel ja näkymä Hondurasissa.

Asuin ensimmäiset neljä kuukautta keskiluokkaisessa perheessä, jonka koti sijaitsi alueella, josta oli hyvät bussiyhteydet vapaaehtoistyöpaikkaani. Perhe oli mukava. He ottivat minut avosylin osaksi perheyhteisöön, jota asui paljon samalla korttelialueella. Tämän jälkeen vietin seuraavat neljä kuukautta hyvätuloisessa perheessä, minkä myötä elinolosuhteeni muuttuivat kertaheitolla. Perhe oli ihana, ja koin olevani osa tätäkin perhettä. Vietimme paljon aikaa yhdessä ja jaamme kauniita muistoja tuolta ajalta.

”Se, mitä löysin itsestäni tuon kahdeksan kuukauden aikana, oli paljon enemän kuin osasin edes aavistaa. Työskentelin ihmisoikeusasioiden parissa, mikä opetti minulle todella paljon. ”

Antoisinta kokemuksessa oli itse kokemus. Se, mitä löysin itsestäni tuon kahdeksan kuukauden aikana, oli paljon enemän kuin osasin edes aavistaa. Työskentelin ihmisoikeusasioiden parissa, mikä opetti minulle todella paljon. Yksi tärkeimmistä opeista oli myös espanjan kieli, joka nykyään jotenkin luonnistuu. Kokemus kaikkinaisuudessaan on jotain, mitä en voi koskaan unohtaa. Sitä on vaikea pukea sanoiksi tai ajatuksiksi, se oli jotain todella kokemisen arvoista.

Isabel työskenteli vapaaehtoisena Hondurasissa naisten oikeuksia ajavassa järjestössä.

Sinä, joka suunnittelet suuntaavani vuodeksi vapaaehtoistyöhön… Jos olet kiinnostunut ihmisoikeusasioista ja pidät seikkailuista, valitse Honduras! Honduras kärsii huonosta turvallisuusimagostaan, mutta pinnan alla on paljon muuta, jos vain uskaltaa katsoa! Hyppää seikkailuun ja vietä elämäsi unohtumattomin vuosi Hondurasissa. ♡

Isabel Fernandez Garcia

Olisitko kiinnostunut lähtemään vapaaehtoistyöhön Hondurasiin? Hae 6 tai 12 kuukaudeksi International Cultural Youth Exchange -ohjelmaan (ICYE)! ICYE-vapaaehtoisena näet maailmaa ja pääset rakentamaan kulttuurien välistä ymmärrystä ruohojuuritasolla. Tutustu vapaaehtoistyöpaikkoihin Hondurasissa sekä  ICYE-ohjelmaan yleisesti.

Lue myös

Working with Victims of Torture in a Bolivian NGO

  In this series, we get to hear about volunteering...

Mi casa su casa

Kolmekymmentä vuotta sitten lukioikäisellä Mona Taipaleella siinsi mielessä välivuosi ulkomailla....

Askel tuntemattomaan ja elämäni parhaat seitsemän kuukautta

Lähtöni taustalla oli suuri kiinnostus muita kulttuureja sekä kansainvälistä vapaaehtoistyötä...