MaailmanVaihtoa 2/2018: 60 vuotta vaikuttavuutta

Maailmanvaihtolaisuus yhdistävänä voimana

Elokuun 25. päivä 115 innokasta ja odottavaa juhlijaa astui lautasta idylliseen Mustasaareen Helsingin edustalla. Niin entisen kuin nykyiset Maailmanvaihdon toimijat aina vapaaehtoisista aiempaan toimiston henkilökuntaan olivat kokoontuneet juhlistamaan järjestön kuusikymmenvuotista taivalta. Päivä täyttyi naurusta, vanhojen ystävien kohtaamisista ja uusien ystävyyksien solmimisesta.

Minulla oli kunnia olla järjestämässä kyseisiä juhlia. Valmisteluihin kiteytyi pienoiskoossa kaikki se, joka minua Maailmanvaihdon toiminnassa inspiroi. Olen ollut mukana Maailmanvaihdon toiminnassa vuodesta 2014 lähtien. Näinä vuosina olen saanut kasvaa ihmisenä moninkertaisesti odotettua enemmän. Maailmanvaihtoyhteisö on minulle täydellinen yhdistelmä tiimityöskentelyä ja muiden luottamusta juuri minun omiin, itsenäisiin päätöksiini. Juhlavalmisteluissa sain vapauden toteuttaa monia ideoitani aina numeroilmapalloista kuohuviinimerkkeihin. Toisaalta ohjelmakorttien liimaamisesta, juhlapuhujien rekrytoimisesta ja yleisen juhla-aamun paniikin selättämisestä ei olisi tullut mitään ilman upeita juhlatiimiläisiäni.

Korkeista odotuksista huolimatta juhla yllätti minut positiivisesti. Juhlakansasta huokunut lämminhenkisyys, ilo ja yhteenkuuluvuuden tunne muistuttivat minua ajasta, jolloin istuin valmennusleirillä parinkymmenen muun pian maailmalle lähtevän vapaaehtoisen kanssa. Näin muutamaa vuotta myöhemmin olen oppinut sanallistamaan tuon tunteen. Se on maailmanvaihtolaisuutta. Sama maailmanvaihtolaisuus yhdisti elokuun juhlissa toimijat, joiden aktiivivuosia erottivat vuosikymmenet, osaksi samaa yhteisöä. Sama maailmanvaihtolaisuus järjesti nuo vuosijuhlat. Ja sama maailmanvaihtolaisuus on jälleen luonut vapaaehtoisvoimin tämän lehden, jota pitelet käsissäsi.

Mikäli olet Maailmanvaihdon aktiivi, alumni tai vain satunnainen toimija, niin uskon, että tiedät mitä maailmanvaihtolaisuus on. Ja mikäli et vielä ole, niin maailmanvaihtolaisuudelle uskollisena toivotan sinut mitä lämpimimmin tervetulleeksi mukaan toimintaamme. Tämän lehden sivuilta voit saada pienen alkumaistiaisen siitä, mitä maailmanvaihtolaisuus on tänä juhlavuotena muun muassa ollut.

Anna Lemström

Anna Lemström
Hallituksen jäsen, vuosijuhlavastaava

MaailmanVaihtoa 2/2018

2 Pääkirjoitus / editorial
6 Kutsu syyskokoukseen
7 Ajankohtaiset uutiset
10 Tule mukaan toimintaan
11 Terveisiä Costa Ricasta: Ensifiiliksiä ja salsaa
12 Intercultural learning in after-school activities
14 Volunteering souvenirs
16 Terveisiä maailmalta! Greetings from abroad!
18 Kohdemaahan ja sen kulttuuriin kannattaa tutustua ennalta – viisaasti
20 Uusia taitoja taidekäsityön äärellä
35 Tapahtumakalenteri
60 VUOTTA VAIKUTTAVUUTTA -TEEMAJUTUT:
22 Vaihtokokemus kantaa vuosien päähän
— ICYE – enemmän kuin kirjainyhdistelmä
— Aina siellä missä sattuu ja tapahtuu
28 Vapaaehtoinen voi rikkoa stereotypioita omalla olemisellaan
32 Valmennuksista viisautta, vastuullisuutta ja verkostoja

Lue myös

Harjoittele kieliä Maailmanvaihdon kielikahvilassa to 25.5.

Haluaisitko harjoitella puhumista espanjaksi, suomeksi tai englanniksi rennossa ilmapiirissä? Oletko...

Pääkaupunkiseutu: Isäntäperheeksi Niceheartsin vapaaehtoiselle Turkista

Elokuussa Nicheartsiin Vantaalle saapuu vapaaehtoistyöhön Turkista nuori nimeltä Ecem, jolle...

Lokakuussa vapaaehtoistyöhön Puolaan – hae niin pian kuin mahdollista!

Puolassa The Polish Robert Schuman Foundation etsii 17 vapaaehtoista yhdeksään...

Syys-lokakuussa vapaaehtoistyöhön Itävaltaan – hae viim. 12.6.2023!

Itävaltaan! Pitkäaikainen yhteistyöjärjestömme Grenzelos etsii nuoria koordinoimiinsa Euroopan solidaarisuusjoukkojen vapaaehtoishankkeisiin....