Minusta tuli berliiniläinen

Erittäin tapahtumarikas ja ikimuistoinen vuosi Euroopan solidaarisuusjoukkojen vapaaehtoistyössä ICYE-federaation kansainvälisessä toimistossa Berliinissä on tullut päätökseensä. On yhä vaikea käsittää, miten nopeasti vuosi menee ohitse. Ennen Berliiniin muuttoa odotin kovasti mukavuusalueeltani poistumista, uusia kokemuksia sekä uusien taitojen ja intohimon kohteiden löytämistä, mikä auttaisi minua kasvamaan niin henkilökohtaisesti kuin ammatillisesti. Kun ajattelen kulunutta vuotta, voin todeta, että se ylitti odotukseni monella tapaa.

Olin jo useamman vuoden ajan ollut mukana Suomen ICYE-järjestön eli Maailmanvaihdon toiminnassa, mm. hallituksen jäsenenä, ja toiminut ICYE-vapaaehtoisena Ghanassa, joten olin innoissani tilaisuudesta sukeltaa vielä syvemmälle ICYE-verkoston ulottuvuuksiin eläväisessä ja inspiroivassa kaupungissa, joka tarjoaa niin uskomattoman paljon koettavaa ja nähtävää. ICYE-federaation kansainvälinen toimisto vastaa eri puolilla maailmaa sijaitsevien jäsenjärjestöjen vapaaehtoistyöohjelmien yleisestä koordinoinnista, kehittämisestä ja hallinnoinnista. Vastuullani olivat erilaiset toimistotehtävät, esim. vakuutusten myöntäminen, projektitietokannan ja kotisivujen päivittäminen sekä informaatiokyselyihin vastaaminen sähköisesti ja puhelimitse. Lisäksi tuotin sisältöä sosiaalisen median kanaviin, suunnittelin ja toteutin somekampanjoita sekä laadin uutiskirjettä. Avustin myös joka toinen vuosi järjestettävän ICYE:n yleiskokouksen valmistelussa ja järjestämisessä. Kokoukseen osallistui 60 kansainvälistä vierasta 35 jäsenjärjestöstä eri puolilta maailmaa.

”Kun ajattelen kulunutta vuotta, voin todeta, että se ylitti odotukseni monella tapaa.”

Pääsin tutustumaan uuteen työkulttuuriin, minkä myötä pystyin parantamaan saksan kielen taitoani, vahvistamaan kulttuurien välistä ymmärrystäni sekä oppimaan lisää kansainvälisen kansalaisjärjestön strategisesta ja operatiivisesta työstä. Oli erittäin mielenkiintoista päästä seuraaman läheltä EU:n rahoittamien hankkeiden koordinointia, toteutusta ja arviointia. Tietämykseni aiheista liittyen kulttuurienväliseen oppimiseen, kansainväliseen vapaaehtoistyöhön, globaaliin oikeudenmukaisuuteen, rasisminvastaisuuteen ja monimuotoisuuteen kasvoi rutkasti. Lisäksi pääsin kehittämään taitojani ja osaamistani esimerkiksi projektinhallinnassa, sisällön luomisessa, verkostoitumisessa sekä tapahtumien suunnittelussa ja toteutuksessa. Pidin työtehtävieni monipuolisuudesta ja siitä, että sain pitkälti itse päättää minkä tyyppisiin tehtäviin keskityn oman kiinnostukseni perusteella. Koen, että pystyin omalla toiminnallani ja työpanoksellani vaikuttamaan myönteisesti ICYE-verkoston kasvuun ja kehitykseen.

Yksi kohokohdista oli Berliinissä järjestetty yleiskokous, jonka aikana pääsin tapaamaan kasvotusten monia jäsenjärjestöjen edustajia ja luomaan heihin syvempiä yhteyksiä. Haluan kiittää lämpimästi kaikkia ihania työtovereitani heidän arvokkaasta tuestaan ja kannustuksestaan. Olen iloinen, että sain olla osa niin ihanaa ja inspiroivaa tiimiä.

Uuteen kaupunkiin muuttaminen, arkirutiinien luominen tyhjästä ja epämukavuuden sietäminen antavat mahdollisuuden päästä kosketuksiin sisäisen minän kanssa aivan eri tavalla. Uuteen ympäristöön asettumisessa on omat haasteensa etenkin alussa, mutta se kuuluu sopeutumisprosessiin, ja vastoinkäymisistä selviytyminen vahvistaa suuresti itseluottamusta – mikä vain voi olla mahdollista saavuttaa! Ulkomailla asuminen tarjoaa mielestäni loistavan tilaisuuden haastaa itseään, luoda uusia sosiaalisia suhteita ja kehittää kulttuurista sensitiivisyyttä, joka on mielestäni myös tärkeä voimavara globalisoituvassa maailmassa. Kokemus auttoi minua pohtimaan syvällisemmin omaa urapolkuani ja vahvisti kykyäni sopeutua erilaiseen kulttuuriympäristöön. Berliinissä viettämäni vuoden jälkeen osaan nyt tunnistaa, sanallistaa ja esittää vahvuuteni ja heikkouteni paremmin. Uskon vahvasti, että tämä kokemus tukee uratavoitteitani ja antaa minulle varmuutta toimia monikulttuurisessa työkontekstissa.

”Yksi kohokohdista oli Berliinissä järjestetty yleiskokous, jonka aikana pääsin tapaamaan kasvotusten monia jäsenjärjestöjen edustajia ja luomaan heihin syvempiä yhteyksiä.”

Berliinin jättäminen taakse herättää ristiriitaisia tunteita, mikä kertoo ennen kaikkea siitä, että todella nautin oleskelustani. Hyvästien sanominen paikalle, johon on kiintynyt ei ole koskaan helppoa, mutta olen äärimmäisen kiitollinen kaikista uusista ystävyyssuhteista ja kuluneen vuoden aikana saaduista ihanista muistoista. Tämä on ollut arvokas matka täynnä oppimista ja kasvamista. Innolla odotan tulevia seikkailuja.

Nähdään pian, rakas Berliini!

Fabienne Zogg

Kuvissa yllä rakennus, jossa ICYE-federaation kansainvälinen toimisto sijaitsee, sekä Fabienne tutustumassa Berliinin valtiopäivätaloon.

Lue myös

Arjen auringonsäteet – kohtaamisia ja kumppanuutta vanhustyössä

Vierailuilla vanhusten kodeissa Ranskassa kasvoi myötätunto vanhuksia kohtaan ja halu...

Vapaaehtoiseksi nuorisotyöhön Viroon

1. Moikka Vili Siitonen! Miten löysit Euroopan solidaarisuusjoukot? Entä Maailmanvaihdon?...

Välivuosi tšekkiläisessä nuorisojärjestössä

Kun valmistuin lukiosta keväällä 2019 ja opiskelupaikka ei heti napannut,...