Porto Alegre – Iloinen satama

Ajatuksissani oli aina vaellellut toive lähteä avartamaan maailmankuvaani jonnekin kauas. Eräänä tammikuun talvisena päivänä päätin kokeilla onneani ja katsoa, löytyisikö internetin syövereistä itselleni sopivaa tapaa lähteä ulkomaille.

Monia nettisivuja surffailtuani päädyin Maailmanvaihdon kotisivuille, ja järjestö tuntui olevan juuri sitä mitä hain. Sitten vain hakemusta menemään. Odotuksen jälkeen löysin itseni asustelemasta Etelä-Brasiliassa Porto Alegren kaupungissa ja voin sanoa, tuntui mahtavalta!

Ensimmäiset kuukaudet

Brasilia on aina kiehtonut maana ja kulttuurisesti, onhan se sentään tunnettu karnevaaleista, sambasta, hiekkarannoista ja leppoisista ihmisistä. Ensimmäisen kuukauden kärvistelin kulttuurishokin kourissa, sillä kaikki oli täysin uutta ja erilaista tällaiselle Lapin lapsoselle.

Heti alkuun sain kunnon kielikylvyn, koska hyvä ja huolehtiva isäntäperheeni sekä työpaikan kollegani puhuivat lähinnä vain portugalia. Oli paljon asioita tehtävänä, ja pääsin heti totuttelemaan siihen, että Brasiliassa asiat rullaavat omaa tahtiaan – paljon hitaammin siis.

”Ensimmäisen kuukauden kärvistelin kulttuurishokin kourissa, sillä kaikki oli täysin uutta ja erilaista tällaiselle Lapin lapsoselle.”

Viikot kuitenkin vierivät hurjaa vauhtia eteenpäin, ja vähitellen aloin tottua esimerkiksi paikalliseen joukkoliikenteeseen ja ruokaan. Jalkapalloakin tuli katsottua huomattavasti enemmän. Kulttuurishokin hälvetessä elämä alkoi kulkemaan omalla painollaan ja portugalin kielitaito karttui tasaista vauhtia.

Cesmar

Päädyin vapaaehtoiseksi työpaikkaan nimeltä Cesmar. Cesmar on 5–19-vuotiaille suunnattu sosiaalikeskus, jossa voi harjoittaa monenlaista aktiviteettia kuten esimerkiksi capoeiraa, kamppailulajeja, musiikkia, perinteistä tassia sekä hiphoppia. Tarkoituksena on tarjota alueen nuorisolle onnellinen ja turvattu ympäristö. Cesmar on hyvin organisoitu ja toteutettu projekti todella köyhällä alueella.

Työni ehdottomasti paras puoli olivat lapset! Näin sanon minä, joka en ikinä osannut kuvitella työskenteleväni vintiöiden parissa. Sain itse vaikuttaa työhöni suunnittelemalla aktiviteetteja ja esimerkiksi opettamalla englantia. Työni palkan ja hyvän olon sain siitä, kun näin lapset iloisina, jolloin tunsin oman työni todella merkitsevän jotain.

”Vapaaehtoisvuoteni aikana tapaamani mahtavat ihmiset ja kokemukset opettivat ja antoivat perspektiiviä katsoa asioita eri kannoilta.”

Kaiken kaikkiaan olen todella tyytyväinen päätökseeni lähteä vapaaehtoistyöhön Brasiliaan. Kokemus antoi paljon, enkä kadu hetkeäkään! Vuosi meni nopeasti.

Kotiinpaluun yhteydessä maisemat muuttuivat miljoonakaupungin hälinästä tuhansien ihmisen taajamaan. Mukanani toin roppakaupalla itsevarmuutta ja itseironiaa. Vapaaehtoisvuoteni aikana tapaamani mahtavat ihmiset ja kokemukset opettivat ja antoivat perspektiiviä katsoa asioita eri kannoilta. Toin mukanani Suomeen myös hurjan määrä brasilialaisen keittiön herkkuja, tietenkin!

Sanna Ojaniemi
ICYE-vapaaehtoistyössä Brasiliassa kaudella 2014–15

International Cultural Youth Exchange -ohjelmassa (ICYE) työskennellään vapaaehtoisena 6 tai 12 kuukautta Aasiassa, Afrikassa, Latinalaisessa Amerikassa tai Oseaniassa. ICYE-vapaaehtoisena näet maailmaa ja pääset rakentamaan kulttuurien välistä ymmärrystä ruohojuuritasolla. Tutustu ja hae mukaan!

Lue avainsanalinkeistä myös muita vapaaehtoisten kokemuksia. ⬇️

Lue myös

Terveisiä maailmalta: Suomesta Filippiineille ja Georgiasta Suomeen

Mitä kuuluu Maailmanvaihdon vapaaehtoistyöntekijöille? Kaksi heistä jakaa terveisiään. Mariam Darbaidze...

Ympäristön tarkkailu kasvattaa, opettaa ja muuttaa ajattelutapoja

Luonto on lähellä suomalaista mielenmaisemaa. Siitä kielii muun muassa Sitran...

Mi casa su casa

Kolmekymmentä vuotta sitten lukioikäisellä Mona Taipaleella siinsi mielessä välivuosi ulkomailla....