Vapaaehtoiseksi nuorisotyöhön Viroon

1. Moikka Vili Siitonen! Miten löysit Euroopan solidaarisuusjoukot? Entä Maailmanvaihdon?

Virolainen ystäväni, joka oli silloin Lüllemäen nuorisotyöntekijä, vinkkasi minulle Euroopan solidaarisuusjoukkojen vapaaehtoisprojektista Valgassa Virossa. Tämän takia se nurinkurisuus, että hain ensin projektiin ja sitten vasta etsin lähettävän organisaation. Löysin Maailmanvaihdon Googlen kautta haettuani vapaaehtoistyöhön Euroopan solidaarisuusjoukkoihin. Maailmanvaihto vaikutti hyvältä järjestöltä tukemaan minua lyhyellä varoitusajalla.

2. Mikä motivoi sinua hakemaan ja jakamaan aikaasi ja osaamistasi vapaaehtoisena?

Pysähtynyt elämäntilanne ja tunne siitä, että eteneminen elämässä ei sillä hetkellä onnistu ilman perusteeellista muutosta.

3. Millä mielin odotit lähtöä? Miten valmistauduit?

Olin innoissani sekä tietenkin hieman hermostunut. Valmistautumiseen liittyi lääkärintarkastus sekä reseptien ulkomailla toimimisen varmistus. Lähdin kahden viikon varoitusajalla, joten suurin osa kahdesta viikosta oli ympäriinsä juoksemista ja ihmisille kertomista, etteivät he luule, että hävisin varoituksetta.

4. Millaisten asioiden hyväksi työskentelitte yhdessä vapaaehtoistyöpaikassasi?

Nuorison syrjäytymisen ehkäisemiseksi.

5. Millaisissa tehtävissä työskentelit ja niissä opit?

Nuorisotyö yleisesti ja sen piirissa erilaiset tapahtumat ja koulunjälkeiset aktiviteettiklubit. Oman osaamisen piti kasvaa nopeasti, jotta pystyin esimerkiksi opettamaan askartelua tai mitä tahansa muuta.

6. Millaisia haasteita kohtasit vapaaehtoisjaksollasi? Miten selätit ne?

Mielenterveyshaasteet ja oma osaamattomuus. Vertaistuki ja työpaikan tuki olivat tärkeitä näiden asioiden kanssa painiessa.

7. Miten vapaaehtoisjakso vaikutti maailmankuvaasi ja muuhun elämääsi?

Maailmankuva ei välttämättä muuttunut paljoa, mutta muutin vapaaehtoistyön jälkeen kokonaan elämään kohdemaahani Viroon.

8. Millaisia ovat terveisesi vapaaehtoistyöhön Euroopan solidaarisuusjoukkoihin hakemista harkitseville?

Suosittelen varauksetta kokemusta kaikille ja kehotan kokeilemaan rohkeasti. Vaikka voi olla vaikea asettaa itseään näin vieraaseen ja haavoittuvaiseenkin tilanteeseen, on tärkeä muistaa, että et ole yksin maailmaa vastaan. Jos pystyt itse ottamaan ensimmäisen askelen, saat tukea seuraaviin askeleihin.

Lue myös

Arjen auringonsäteet – kohtaamisia ja kumppanuutta vanhustyössä

Vierailuilla vanhusten kodeissa Ranskassa kasvoi myötätunto vanhuksia kohtaan ja halu...

Minusta tuli berliiniläinen

Erittäin tapahtumarikas ja ikimuistoinen vuosi Euroopan solidaarisuusjoukkojen vapaaehtoistyössä ICYE-federaation kansainvälisessä...

Välivuosi tšekkiläisessä nuorisojärjestössä

Kun valmistuin lukiosta keväällä 2019 ja opiskelupaikka ei heti napannut,...