Vapaaehtoiset muuttavat maailmaa ecuadorilaisessa kansalaisjärjestössä

 

Tässä sarjassa tutustumme ICYE-verkoston vapaaehtoistyömahdollisuuksiin eri puolilla maailmaa. Tällä kertaa vuorossa on järjestö nimeltä
VASE – ICYE Ecuador, joka koordinoi kansainvälistä vapaaehtoistyötä ja myös vastaanottaa ICYE-vapaaehtoisia omaan toimistoonsa.

Vapaaehtoisyhteistyöstä Ecuadorissa kertoo Ximena Yerovi, joka koordinoi VASEssa vapaaehtoistyöhön Ecuadoriin ulkomailta saapuvien osallistujien ohjelmia.

Haastattelu: Fabienne Zog

1. Vastaanotatte ICYE-vapaaehtoisia toimistoonne. Millaisiin tehtäviin? Entä minkälaisissa muissa työpaikoissa ICYE-vapaaehtoiset työskentelevät Ecuadorissa?

Toimistossamme vapaaehtoiset mm. avustavat hallinnollisissa tehtävissä, vierailevat vapaaehtoistyöpaikoissa ja isäntäperheissä sekä järjestävät kulttuuritapahtumia. Vapaaehtoisia vastaanottavat kauttamme monenlaiset työpaikat. Useat niistä toimivat kasvatuksen, opetuksen tai ihmisoikeustai ympäristökysymysten parissa. Vapaaehtoiset työskentelevät mm. kunnallisissa kouluissa, raskaana olevien teini-ikäisten turvakodeissa ja vammaisten musiikkitoiminnan parissa.

2. Mitä yhteistyö toimistovapaaehtoisten kanssa on antanut järjestöllenne?

On virkistävää saada toimistollemme nuori, eri kulttuuria edustava vapaaehtoinen, jolla on oma kansainvälinen näkemyksensä. Vapaaehtoiset ovat myös auttaneet minua ymmärtämään sellaisia kulttuurien välisiä konflikteja, joita en välttämättä itse ecuadorilaisena pysty näkemään yhtä helposti.

3. Mitä vapaaehtoiset ovat päässeet oppimaan työskennellessään toimistollanne?

Vapaaehtoiset ovat iloinneet mahdollisuudesta päästä tutustumaan kansalaisjärjestön toimintaan Ecuadorissa. Lisäksi he ovat päässeet kehittämään taitojaan toimistotyössä. Näistä opituista taidoista on varmasti hyötyä työnhaussa. Toimistovapaaehtoiset ovat myös saaneet tilaisuuden oppia lisää vapaaehtoistyöpaikoistamme.

4. Kuinka monta vapaaehtoista järjestönne vastaanottaa vuodessa ja mistä päin maailmaa he tulevat?

Suurin osa vapaaehtoisistamme tulee Euroopasta ja satunnaisesti myös Amerikasta. Meille saapuu vuosittain arviolta viisikymmentä vapaaehtoista 6–12 kuukaudeksi ja noin kaksikymmentä vapaaehtoista lyhyemmäksi aikaa.

5. Tämän lehden teemana on yhdenvertaisuus vapaaehtoistyössä. Miten VASE edistää yhdenvertaisuutta?

Rohkaisemme kaikkia kiinnostuneita osallistumaan yhteiskunnalliseen kehitykseen vapaaehtoistyön kautta. Vapaaehtoistyöpaikkamme edistävät sosiaalityönsä kautta yhdenvertaisuutta Ecuadorin yhteiskunnassa ja haastavat sosiaaliseen, poliittiseen ja taloudelliseen eriarvoisuuteen liittyviä käsityksiä. Tavoitteenamme on lisätä niin paikallisen yhteisön kuin vapaaehtoisten tietoisuutta yhdenvertaisuuden merkityksestä.

6. Mikä motivoi sinua työskentelemään nuorten vapaaehtoisten parissa? Mikä on työssäsi palkitsevinta ja haasteellisinta?

On hienoa nähdä, että nuorilla vapaaehtoisilla on motivaatiota muuttaa maailmaa,sillä osa aikuisista tuntuu menettäneen uskonsa muutokseen. Nuoret vapaaehtoiset voivat vaikuttaa. Palkitsevinta on, kun vapaaehtoisjaksojensa päättyessä vapaaehtoiset iloitsevat kokemuksestaan ja kiittävät saamastaan tuesta. On myös mukavaa kuulla, kuinka kiitollisia paikalliset työntekijät ovat vapaaehtoisten panoksesta. Haasteellisinta on turvallisuustilanne Ecuadorissa, kuten ryöstöjen yleisyys, sillä siihen emme pysty itse vaikuttamaan. Odottamattomia tilanteita toisinaan ilmenee riippumatta siitä, kuinka paljon näkee vaivaa varotoimenpiteiden suunnitteluun ja vapaaehtoisten neuvomiseen. Onneksi kuitenkaan viime aikoina puhelimen tai rahan katoamista ikävämpiä sattumuksia ei ole tullut vastaan.

7. Terveisesi niille, jotka ovat kiinnostuneita lähtemään vapaaehtoiseksi Ecuadoriin?

Tule Ecuadoriin! Täällä on monenlaisia mahdollisuuksia vapaaehtoistyöhön, ja oleskelusi aikana pääset ihailemaan Ecuadorin kauniita maisemia ja luonnonvaroja. Taatusti mahtavia kokemuksia!

Juttu on ilmestynyt MaailmanVaihtoa 1/2020 -lehdessä.

Lue myös

Voluntary Culture Shocks – podcast kansainvälisestä vapaaehtoistyöstä

Haluatko kuulla kokemuksia kansainvälisestä vapaaehtoistyöstä sekä nuoren vapaaehtoisen isäntäperheenä toimimisesta?...

Uudesta arkipäiväistä Ecuadorissa

Työskentelin vapaaehtoisena… … 12 kuukautta Ecuadorissa vuosina 2013–2014. Asuin tunnin...

Päiväni Ecuadorissa

6.30 Ylös ja aamupalalle host-äitini kanssa Auringonsäteet lämmittävät kasvojani. Kuulen...