Vuosi vapaaehtoistyössä Sloveniassa lasten parissa

Ammattilukiosta valmistuttuani pääsin heti oman alani töihin. Vuoden töitä tehtyäni aloin haaveilla ulkomaanmatkasta ja uusista elämänkokemuksista. Mitä pidempi reissu olisi, sen parempi.

Googlettamalla eri vaihtoehtoja au pairista vapaaehtoistöihin satuin löytämään Eurooppalaisen vapaaehtoispalvelun (EVS) ja mietin, voiko tilaisuus olla näin hyvä! Ja olihan se. Päädyin lähtemään vuodeksi Sloveniaan työskentelemään lasten ja nuorten parissa.

Asuin Sloveniassa pienessä, noin seitsemäntuhannen asukkaan kunnassa Ajdovscinassa, josta pääkaupunkiin Ljubljanaan oli vain 45 minuutin automatka. Majoituin lukiolaisten asuntolassa, jossa minulla oli oma huone. Matkaa työpaikalle oli kilometrin verran, joten matkat taittuivat helposti kävellen tai pyörällä.

”Ajdovscina oli mukavan rauhallinen paikka asua, ja löysin heti ensimmäisenä viikonloppuna mahtavan kaveriporukan, jonka kanssa vietin aikaa koko vuoden!”

Ajdovscina oli mukavan rauhallinen paikka asua, ja löysin heti ensimmäisenä viikonloppuna mahtavan kaveriporukan, jonka kanssa vietin aikaa koko vuoden! Vietin paljon aikaa myös muiden vapaaehtoisten kanssa. Kävimme vaeltamassa vuoristoissa, kiertelimme Sloveniaa junalla kulkien ja hengailimme viikonloppuisin Ljubljanassa. Sain ystäviä ympäri Eurooppaa, ja pidämme yhteyttä edelleen. Unkarilaisen Balazsin kanssa kirjoittelemme edelleen viikoittain.

Organisaationi nimi oli MDPM Ajdovscina. Ennen minua heillä on ollut EVS-vapaaehtoiset Turkista, Espanjasta ja Latviasta. EVS-projektimme oli nimeltään ”Free time of children and youth”. Kävin peruskouluissa kertomassa Suomesta ja järjestin askartelupajoja, liikuntakerhoja ja kesäleirejä lapsille ja nuorille yhdessä paikallisten vapaaehtoisten kanssa.

”Ulkomailla vietetty vuosi oli yksi parhaimpia kokemuksiani ikinä. Sain matkustaa, tutustua erilaiseen kulttuuriin paikallisten ihmisten avulla ja työskennellä lasten parissa.”

Ulkomailla vietetty vuosi oli yksi parhaimpia kokemuksiani ikinä. Sain matkustaa, tutustua erilaiseen kulttuuriin paikallisten ihmisten avulla ja työskennellä lasten parissa. Huomasin, kuinka avoimia lapset ovat uusille kokemuksille ja kulttuureille. Revontulivideoita näyttäessäni lapset näyttivät aidosti hämmästyneisyytensä. Mieleenpainuvimpia hetkiä oli, kun vierailin samoilla kouluilla toistamiseen ja lapset muistivat minut – he juoksivat riemulla minua vastaan, huusivat nimeäni ja tulivat halaamaan! Se ilahdutti aina.

Ja vaikka vuoden jokainen päivä ei ollutkaan ruusuilla tanssimista, pystyin kääntämään vaikeatkin tilanteet positiiviseksi. Haasteista oppi paljon ja itsenäistyin projektin aikana huimasti.

Kun lähtee vapaaehtoistyöhön ulkomaille, kannattaa valita sekä mieluisa projekti että kohdemaa. Minulla ei ollut varsinaisia toiveita kohdemaan suhteen. Saksaa ja Ruotsia mietin lähinnä kielitaidon vuoksi, mutta kun kuulin, että Sloveniassa oli jo valmis projekti vain vapaaehtoista vailla, kiinnostuin tästä uudesta maasta, sillä työnkuva vaikutti mielenkiintoiselta.

Takaisin Suomeen palattuani hain ammattikorkeakouluun Rovaniemelle ja sillä tiellä ollaan. Nyt takana on ensimmäinen vuosi opiskeluja metsätalousinsinööriksi. Slovenian-matka sytytti loputtoman matkakuumeen, jota lähden varmasti vielä taltuttamaan ulkomaanvaihdon merkeissä!

Heli Hongisto
EVS-vapaaehtoistyöntekijä Sloveniassa kaudella 2012–13

Heli osallistui Eurooppalaiseen vapaaehtoispalveluun, nykyiseen Euroopan solidaarisuusjoukkojen vapaaehtoispalveluun (European Solidarity Corps Volunteering). Jos olet 18–30-vuotias, lähde sinäkin Maailmanvaihdon kautta ESC-vapaaehtoistyöhön 6–12 kuukaudeksi! ESC-paikkoja on tarjolla pääasiassa Euroopassa. Tutustu ja hae mukaan!

Lue myös

Arjen auringonsäteet – kohtaamisia ja kumppanuutta vanhustyössä

Vierailuilla vanhusten kodeissa Ranskassa kasvoi myötätunto vanhuksia kohtaan ja halu...

Vapaaehtoiseksi nuorisotyöhön Viroon

1. Moikka Vili Siitonen! Miten löysit Euroopan solidaarisuusjoukot? Entä Maailmanvaihdon?...

Minusta tuli berliiniläinen

Erittäin tapahtumarikas ja ikimuistoinen vuosi Euroopan solidaarisuusjoukkojen vapaaehtoistyössä ICYE-federaation kansainvälisessä...