Kasvun paikka – vapaaehtoistyössä Mosambikissa

Olin haaveillut vapaaehtoistyöstä Afrikassa lähes kymmenen vuotta. Kesällä 2013 otin viimein asiakseni toteuttaa tämä pitkäaikainen haave ja aloin googlettaa erilaisia mahdollisuuksia lähteä ulkomaille. Aikani surffailtuani törmäsin Maailmanvaihtoon ja päätin lähteä kokeilemaan onneani.

1.8. kello 20 astuin pitkän odotuksen ja jännittämisen jälkeen lentokoneeseen kohti Maputoa, Mosambikin pääkaupunkia. Afrikassa oli useita vaihtoehtoja vapaaehtoisjakson viettämiseen. Mosambikissa vapaaehtoistyöpaikat kuulostivat kuitenkin mielenkiintoisimmilt,a ja päätin siksi suunnata Afrikan kaakkoisosaan. Tuntui jännältä ottaa riski ja lähteä maahan, josta en tiennyt mitään. Aluksi en edes tiennyt, mitä kieltä maassa puhutaan.

Lähtiessäni Suomesta hyvästelin perheen, kaverit ja poikaystävän. Lähdin työpaikastani ja irtisanoin vuokrasopimuksen. Luovuin suuresta osasta tavaroitani ja pakkasin kaiken tarvittavan yhteen matkalaukkuun.

Mosambikissa vastassa oli unohtumattomia hetkiä, hyvää huolta pitävä host-perhe, lukematon määrä uusia tuttavuuksia, täysin uusi kulttuuri ja elämänasenne sekä mahtava työpaikka. Pääsin työskentelemään katulapsille suunnatussa projektissa Ingrid Chawner -keskuksessa.

Ilman shokkia en toki selvinnyt. Ensimmäiset viikot kärvistelin koti-ikävän ja kulttuurishokin kourissa. Asiat eivät toimineetkaan niin kuin olin odottanut niiden toimivan. Järjestelyt oli mosambikilaiseen tapaan jätetty hieman viime tippaan enkä osannut kieltä, jolla voisin ottaa asioista selvää. Ympärillä ihmiset toistelivat ”take it easy!” Ota siinä sitten rauhassa suomalaisella ”kaiken on oltava tiptop” -asenteella.

Kulttuurishokki laantui pikkuhiljaa. Aloin saada uusia kavereita. (Tämä kävi hitaanlaisesti kaikkien puhuessa ympärillä joko portugalia tai – muiden vapaaehtoisten tapauksessa – saksaa.) Työpaikka osoittautui mahtavaksi. Löysin Maputosta suomalaisia. Opin liikkumaan chapoilla (pikkubusseilla). Opin hiljalleen kieltä (sekä portugalia että saksaa). Yhtäkkiä huomasin viihtyväni ja nauttivani maan sekamelskasta ja yllätyksellisyydestä.

”Toki pieniä vaikeuksia, kulttuurieroja ja vastoinkäymisiä tulee eteen jatkuvasti, mutta nyt osaan ottaa ne uudella tavalla vastaan. Opin niiden avulla valtavasti itsestäni ja maailmasta.”

Nyt olen ollut Mosambikissa reilut kolmisen kuukautta. Olen muun muassa loikoillut rannoilla, syönyt eksoottisia hedelmiä, juhlinut syntymäpäivääni mosambikilaisittain, käynyt tosi kummallisessa jumalanpalveluksessa, ihastellut paikallisten käsityötaitoja, viettänyt mahtavia hetkiä keskuksen muksujen kanssa, valmistanut maissijauhoja, seurannut Afrikan cupin jalkapallo-ottelua Mosambik vastaan Kap Verde (Mosambik voitti 2–0), saanut lukuisia kavereita ja alkanut pikkuhiljaa ymmärtää maan tapoja ja kulttuuria.

Toki pieniä vaikeuksia, kulttuurieroja ja vastoinkäymisiä tulee eteen jatkuvasti, mutta nyt osaan ottaa ne uudella tavalla vastaan. Opin niiden avulla valtavasti itsestäni ja maailmasta. Tämä on varsinainen kasvun paikka.

Centro de Recuperação Juvenil Ingrid Chawner on hanke, joka auttaa huono-osaisia, pääsääntöisesti kadulla asuneita poikia. Pojat haetaan kadulta ja he asuvat keskuksessa kolmesta neljään vuotta. Tänä aikana poikien kanssa työskennellään niin, että heidät olisi mahdollista sijoittaa asumaan takaisin perheidensä ja sukulaistensa luokse.

Keskuksessa lapset saavat turvallisen elinympäristön sekä mahdollisuuden työntekoon ja koulunkäyntiin. Vapaaehtoiset antavat lapsille tukiopetusta ja apua läksyjen teossa sekä huomiota ja aikaa, jota paljosta vaille jääneet lapset kipeästi kaipaavat.

Tällä hetkellä keskuksessa asuvien poikien ikähaarukka on 8–16 vuotta. Keskus tukee myös jo pois muuttaneita poikia tarjoamalla heille työtä ja avustamalla heitä taloudellisesti opiskelussa.

Emmi Hynninen

Ylimmässä kuvassa: Centro de Recuperação Juvenil Ingrid Chawner

International Cultural Youth Exchange -ohjelmassa (ICYE) työskennellään vapaaehtoisena 6 tai 12 kuukautta Aasiassa, Afrikassa, Latinalaisessa Amerikassa tai Oseaniassa. ICYE-vapaaehtoisena näet maailmaa ja pääset rakentamaan kulttuurien välistä ymmärrystä ruohojuuritasolla. Tutustu ja hae mukaan!

Lue myös

Yhteisölle antamista ja kulttuurien kohtaamista

Mitä kuuluu Maailmanvaihdon vapaaehtoistyöntekijöille? Kaksi heistä jakaa terveisiään. Elizabeth Njeri...

Terveisiä maailmalta: Ammattikoulussa avustamista ja futistreenien ohjaamista

Mitä kuuluu Maailmanvaihdon vapaaehtoistyöntekijöille? Kaksi heistä jakaa terveisiään. Joya Ferrinini...

Terveisiä maailmalta: Suomesta Keniaan ja Intiasta Suomeen

Mitä kuuluu Maailmanvaihdon vapaaehtoistyöntekijöille? Kaksi heistä jakaa terveisiään. Laura Korhonen...