Uudenlainen arki vapaaehtoistyössä ulkomailla kuulostaa kutkuttavalta ajatukselta, mutta mitä sitä ennen? Kaisa Rahko, Maailmanvaihdon haastattelija, joka on itsekin ollut vapaaehtoisena maailmalla, kokosi parhaat vinkit hakuvaiheeseen!
1. Vapaaehtoistyöhön hakeminen ei ole kuin työnhakua
Maailmalle mielivän ei kannata ajatella, että vapaaehtoistyöhön hakeminen olisi kuin työhakemuksen täyttämistä. Riittää, että kohtuullisen englannintaidon lisäksi on valmis oppimaan ja elämään keskellä erilaista arkea. Realistisuus on tärkeää, sillä hakuprosessi on ennen kaikkea hakijaa itseään varten.
2. Hakukaavakkeen täyttämistä ja haastattelua ei kannata ajatella vain välttämättömänä pahana
Yksi vapaaehtoistyöjakson tärkeimmistä asioista on itsestä oppiminen, ja se toden totta alkaa jo hakuvaiheessa. Esimerkiksi omien stressireaktioiden tunnistaminen ja niihin liittyvien hallintakeinojen tunteminen on erittäin tärkeää vieraassa maassa kaukana kotoa, ja kukapa voisi kieltää tämän olevan yleensäkin elämänhallintataidoista tärkeimpiä.
3. Ei oikeita tai vääriä vastauksia
Hakukaavakkeen kysymykset toimivat vain suuntaa antavina viittoina haastattelutilanteessa käytävälle keskustelulle. Haastattelijoiden esittämiin kysymyksiin ei ole olemassa oikeaa tai väärää vastausta, eikä takeltelusta sakoteta miinuspisteitä. Monesti ajatukset alkavat jäsentyä vasta keskustelun edetessä ja lopullinen ajatus johonkin asiaan saattaa kirkastua vasta loppua kohden. On ihan luonnollista, että tilanne saattaa jännittää, ja niin se voi jännittää haastattelijaakin.
4. Toiveiden kanssa kannattaa olla rehellinen
Jos esimerkiksi tuntuu, ettei halua asua perheessä, se kannattaa tuoda esille. Ulkomaille lähteminen on kuitenkin itsessäänkin jo enemmän tai vähemmän askel oman mukavuusalueen ulkopuolelle, joten ennakkoluulottomuus ei tietenkään ole pahasta. Hakijoiden toiveet pyritään täyttämään mahdollisuuksien mukaan, mutta ei haittaa, jos ei vielä tietäisikään, missä tai minkä parissa työskennellen haluaisi ulkomaanjaksonsa viettää.
5. Kysyä saa – ja pitää!
Mikäli haastattelutilanteessa tulee minkäänlaisia kysymyksiä mieleen, ne kannattaa rohkeasti kysyä. Haastattelijat ovat itsekin olleet vapaaehtoistyössä, joten he osaavat vastata monenlaisiin kysymyksiin. Jos vastausta ei juuri sillä hetkellä löytyisikään, Maailmanvaihdon toimiston väki voi ottaa myöhemmin yhteyttä asian selvitettyään. Aina voi myös itse palata myöhemmin asiaan puhelimitse, sähköpostilla tai paikan päällä käymällä – järjestö on tukena juuri sitä varten.
Teksti: Kaisa Rahko, kuvitus: Roosa Kontiokari
Juttu on ilmestynyt MaailmanVaihtoa 1/2016 -lehdessä. MaailmanVaihtoa – Volunteers’ Voices on Maailmanvaihto ry:n kahdesti vuodessa ilmestyvä lehti, jossa julkaistaan järjestön toimintaan osallistuvien kirjoituksia. Artikkelit edustavat kirjoittajiensa kantaa.