Pääkirjoitus: 60 vuotta kokemuksia
6. päivä elokuuta vuonna 1958 oli erityinen ainakin kahdelle suomalaisnuorelle. Tuolloin nimittäin kaksi lukiolaista, Kaija-Liisa Käyhty ja Markku Pohjola, nousivat Helsingissä Atlantin ylitse suuntaavaan laivaan. Valtameren takana odotti vaihto-oppilasvuosi Yhdysvalloissa. Kaija-Liisa ja Markku olivat myös ensimmäiset nuoret, jotka silloin nimellä Kansainvälinen Kristillinen Nuorisovaihto toiminut Maailmanvaihto koskaan lähetti maailmalle.
Kotiin palatessa kaksikolla riitti varmasti kerrottavaa. Olihan 50-luvun lopulla tiedonsaanti muista maista haastavaa: Yleisradion säännölliset televisiolähetykset olivat vasta alkaneet, eikä internetistä puhuttu kuin korkeintaan Yhdysvaltain puolustusministeriön suljettujen ovien takana. Etelänlomat Kanarialla tai Espanjassa olivat vielä harvinaista herkkua. Kaiken lisäksi myös kylmän sodan muurit olivat nousseet varjostamaan maailmansotien ryydittämää maailmaa, joiden hämärässä oli vaikea nähdä, miltä elämä jossain toisaalla mahtoikaan oikeasti näyttää.
Pikakelataanpa kuusi vuosikymmentä eteenpäin, tarkkaan ottaen vuoteen 2014. Elokuun kuudes on jälleen erityinen ainakin yhdelle suomalaisnuorelle: minulle. Tällä kertaa edessä ei tosin ollut laivamatka tai edes kouluvuosi Atlantin takana, vaan aamulento Aasiaan kohti vapaaehtoistyöjaksoa Nepalissa. Toisin kuin Kaija-Liisan ja Markun tapauksessa, minulla oli reissuun valmistautuessa apunani tietolähteitä enemmän kuin tarpeeksi. Seurasin paikallismedioita Twitterissä, TripAdvisor neuvoi parhaat turistinähtävyydet, WikiTravel ohjeisti etikettisäännöistä ja kourallinen online-artikkeleita kertoi minulle uskonnon ja poliittisen ilmapiirin keskeisimmät kiemurat. Tutustuin tulevaan isäntäperheeseeni Facebookissa ja tirkistelin vapaaehtoistyöprojektini ympäristöä Google Mapsin satelliittikameroiden kautta. Helposti olisi voinut luulla, että tiesin kaiken jo ennen matkaani. Silti palasin Suomeen vuonna 2015 sata kertaa viisaampana.
Ei ole aidon kokemuksen voittanutta.
Maailmanvaihto täyttää tänä vuonna pyöreät 60 vuotta. Tämä lehti on oodi näille kuudelle vaikuttavuuden vuosikymmenelle. Antoisia lukukokemuksia lehden parissa!
Roosa Kontiokari
Maailmanvaihdon hallituksen puheenjohtaja
Lehdessä
3 Editoria: 60 years of experiences – Roosa Kontiokari
6 Kutsu kevätkokoukseen – Kokous pidetään 22. maaliskuuta.
7 Ajankohtaiset uutiset – Kesällä valmennusleirille ohjaajaksi tai keittiötyöntekijäksi!
TEEMA: 60 vuotta vaikuttavuutta
THEME: 60 years of making a difference
— 12 Maailmanvaihdon historiaa – Pikakelaus 40-luvun lopulta tähän päivään.
— 14 40 vuotta Maailmanvaihdon matkassa – Outi Pesola kertoo vuosistaan ICYE:n mukana.
— 16 Mitä jäi käteen? – Maailmanvaihdon toimintaan viime vuosikymmenillä osallistuneet kertovat.
19 Tackling racism requires common acts – Ana López Carlassare
22 Vapaaehtoistyö ja rasisminvastaisuuden edistäminen? – Alma Smolander
24 Reittejä maailmalle – Kaksi vapaaehtoista kertoo arjen vaihtamisesta.
26 Feeling young in a youth organization – Haastattelussa ICYE Ugandan Semakula Stuart George.
28 Tule mukaan toimintaan – Tutustu mahdollisuuksiin Suomessa ja ulkomailla!
29 Arkea ja juhlaa tukiperheenä – Tukiperhe tukee auringonpaisteessa ja tuulisilla säillä.
34 Näkökulma: Kisälli ja Euroopan kokoinen ystäväpiiri – Mauri Pajunen
35 Tapahtumakalenteri – 60-vuotiasta Maailmavaihtoa juhlitaan elokuussa.
ISSN 2342-2629 (Painettu)
ISSN 2342-2637 (Verkkojulkaisu)