Isäntäperheeksi

Kutsu maailma kotiisi! Ryhdy isäntäperheeksi nuorelle ulkomaalaiselle vapaaehtoistyöntekijälle.

>> Katso ajankohtaiset isäntäperhehaut

Maailmanvaihdon kautta saapuu Suomeen vuosittain vapaaehtoistyöhön kolmisenkymmentä nuorta ulkomaalaista tavoitteenaan tutustua paikalliseen elämään ja rakentaa uusia siltoja ihmisten välille. Isäntäperheenä pääset tutustumaan yhteen heistä.

Isäntäperheenä toimiminen on koko perheen mahdollisuus vahvistaa kielitaitoa ja kykyä kommunikoida eri taustaisten ihmisen kanssa. Samalla tarjoutuu tilaisuus nähdä oma ympäristö uudesta näkökulmasta.

”Jos isäntäperheeksi ryhtyminen kiinnostaa, kokeilemaan vain! Aluksi voi tehdä sopimuksen vaikkapa puolesta vuodesta ja katsoa sitten matkan varrella, millaisia fiiliksiä itse kullakin on. Tässä asiassa, kuten elämässä ylipäätäänkin, pätee simppeli sääntö: jos jotain aiot tehdä tai kokea, sitten se vaan pitää tehdä. Harvoinpa sitä jälkikäteen katuu mitään tämän kaltaisia juttuja. Aina on kiva oppia uutta – maailmasta tai omasta itsestään.” – Mari Harju

Isäntäperheeksi sopii perhe tai henkilö, joka on kiinnostunut tutustumaan uuteen ihmiseen ja tämän kulttuuritaustaan sekä jakamaan arkensa uuden perheenjäsenen kanssa. Mukaan toimintaan ovat tervetulleita niin yksineläjät, pariskunnat kuin lapsiperheet.

Kulttuurien välistä ymmärrystä

Vapaaehtoiset viipyvät Suomessa 6–12 kuukautta, ja etsimme ensisijaisesti perheitä, jotka voisivat majoittaa vapaaehtoista koko jakson ajan. Myös lyhemmät, esim. 4 kuukauden jaksot, ovat kuitenkin mahdollisia.

Suurin osa ulkomaalaisista vapaaehtoisistamme työskentelee kasvatus- tai sosiaalialalla, esimerkiksi koulussa tai kehitysvammaisten työpajassa. Jaksojen tavoitteena on rakentaa kulttuurien välistä ymmärrystä. Vapaaehtoistyöntekijät ovat täysi-ikäisiä (ja useimmiten 18–30-vuotiaita) ja heitä saapuu Suomeen niin Euroopasta kuin etäämmältä.

Saarisen perhe Tuusulassa ryhtyi isäntäperheeksi ugandalaiselle Irenelle

Vuosittain noin kolmannes vapaaehtoisista tarvitsee isäntäperheen. Isäntäperheet ovat siis tärkeässä osassa vapaaehtoisjaksojen toteutumisessa. Vapaaehtoisille aika isäntäperheessä tarjoaa myös ainutlaatuisen tilaisuuden tutustua elämään paikallisessa kodissa.

Vapaaehtoistyöntekijät saavat valmennusta vapaaehtoistyöhön ja isäntäperhe-elämään lähettävältä järjestöltä kotimaassaan ja Suomessa Maailmanvaihdolta. Isäntäperhettä perehdyttää ja tukee Maailmanvaihto.

Vapaaehtoinen osa perhettä

Isäntäperhe tarjoaa vapaaehtoiselle majoituksen ja ruoan. Oma huone ei ole vaatimus, mutta nuorelle tulee olla kodissa jokin oma paikka. Vapaaehtoinen ei ole hotellivieras muttei myöskään kotiapulainen tai alivuokralainen. Perhe ottaa vapaaehtoisen perheenjäseneksi oikeuksineen ja velvollisuuksineen.

On tärkeää luoda vapaaehtoiselle kotoista tunnelmaa ottamalla hänet mukaan perheen arkeen ja harrastuksiin. Lisäksi on hyvä keskustella hänen kanssaan eroista ja yhtäläisyyksistä tavoissa ja tottumuksissa.

Isäntäperheeksi – milloin ja miten haetaan?

Suurin osa vapaaehtoisista saapuu elo–syyskuussa. Syksyn saapujien isäntäperheeksi kannattaa hakea edeltävänä keväänä.

Vastaanotamme vuosittain muutamia vapaaehtoisia muulloinkin, joten isäntäperheeksi voi hakea ympäri vuoden. Parhaillaan etsimme isäntäperhettä pääkaupunkiseudulta intialaiselle Kirandeepille ja Tammisaaresta kenialaiselle Catherinelle.

Ensiaskel on täyttää isäntäperhelomake.

Lisätietoja isäntäperheeksi ryhtymisestä

Tutustu isäntäperheiden kokemuksiin ja katso usein kysytyt kysymykset.