Kutsu maailma kotiisi! Ryhdy isäntäperheeksi nuorelle ulkomaalaiselle vapaaehtoistyöntekijälle.
>> Katso ajankohtaiset isäntäperhehaut
>> Miten korona-aika vaikuttaa isäntäperhetoimintaan?
Maailmanvaihdon kautta saapuu Suomeen vuosittain vapaaehtoistyöhön kolmisenkymmentä nuorta ulkomailta tavoitteenaan tutustua paikalliseen elämään ja rakentaa siltoja ihmisten välille. Isäntäperheenä pääset tutustumaan yhteen heistä.
Isäntäperheenä toimiminen tarjoaa koko perheelle mahdollisuuden vahvistaa kielitaitoa ja kykyä kommunikoida eritaustaisten ihmisen kanssa. Samalla avautuu tilaisuus nähdä oma ympäristö uudesta näkökulmasta.
”Jos isäntäperheeksi ryhtyminen kiinnostaa, kokeilemaan vain! Aluksi voi tehdä sopimuksen vaikkapa puolesta vuodesta ja katsoa sitten matkan varrella, millaisia fiiliksiä itse kullakin on.” – Mari Harju
Etsimme isäntäperheiksi perheitä ja henkilöitä, jotka ovat kiinnostuneita tutustumaan uuteen ihmiseen ja tämän kulttuuritaustaan sekä jakamaan arkensa uuden perheenjäsenen kanssa. Mukaan toimintaan ovat tervetulleita niin yksineläjät, pariskunnat kuin lapsiperheet.
Vapaaehtoiset viipyvät Suomessa 6–12 kuukautta. Etsimme ensisijaisesti perheitä, jotka voisivat majoittaa vapaaehtoista koko jakson ajan, mutta myös lyhemmät, esim. neljän kuukauden jaksot, ovat mahdollisia.
Suurin osa ulkomaalaisista vapaaehtoisistamme työskentelee kasvatus- tai sosiaalialalla, esimerkiksi koulussa tai kehitysvammaisten aikuisten työpajassa. Jaksojen tavoitteena on rakentaa kulttuurien välistä ymmärrystä. Vapaaehtoistyöntekijät ovat täysi-ikäisiä (ja useimmiten 18–30-vuotiaita) ja heitä saapuu Suomeen niin Euroopasta kuin etäämmältä.
Vuosittain noin kolmannes vapaaehtoisista tarvitsee isäntäperheen. Isäntäperheet ovat siis tärkeässä osassa vapaaehtoisjaksojen toteutumisessa. Vapaaehtoisille aika isäntäperheessä tarjoaa myös ainutlaatuisen tilaisuuden tutustua elämään paikallisessa kodissa.
Vapaaehtoistyöntekijät saavat valmennusta vapaaehtoistyöhön ja isäntäperhe-elämään lähettävältä järjestöltä kotimaassaan ja Suomessa Maailmanvaihdolta. Isäntäperhettä perehdyttää ja tukee Maailmanvaihto.
Isäntäperhe tarjoaa vapaaehtoiselle majoituksen ja ruoan. Oma huone ei ole vaatimus, mutta nuorelle tulee olla kodissa jokin oma paikka. Perhe ottaa vapaaehtoisen perheenjäseneksi oikeuksineen ja velvollisuuksineen. Vapaaehtoinen ei siis ole hotellivieras muttei myöskään kotiapulainen tai alivuokralainen.
”Vaparimme oli kerrassaan upea uusi ystävä, josta tuli nopeasti tärkeä koko perheelle. Oli etuoikeus saada olla osa tämän nuoren elämää ja tukea häntä aikuistuminen kynnyksellä, antaa rohkeutta uusiin seikkailuihin!” – Salla Finlow-Bates
On tärkeää luoda vapaaehtoiselle kotoista tunnelmaa ottamalla hänet mukaan perheen arkeen ja harrastuksiin. Lisäksi on hyvä keskustella hänen kanssaan eroista ja yhtäläisyyksistä tavoissa ja tottumuksissa.
Katso ajankohtaiset isäntäperhehaut. Suurin osa vapaaehtoisista saapuu Suomeen vuosittain elokuussa. Näille vapaaehtoisille etsimme perheitä keväällä.
Ensiaskel isäntäperheeksi hakemisessa on täyttää isäntäperhelomake. Lomakkeen lähettäminen ei vielä sido mihinkään – yhteistyöstä päätetään tapaamisen jälkeen.
Tutustu isäntäperheiden kokemuksiin ja katso usein kysytyt kysymykset.
Kysyttävää? Ota yhteyttä! Kerromme mielellämme lisää. Lisätietoja antaa Järjestösihteeri Mari Takalo: hosting@maailmanvaihto.fi, +358 44 318 0888
”Suosittelen kovasti isäntäperheeksi ryhtymistä. Siihen ei tarvita erikoistaitoja tai komeaa asuntoa. Tavallinen arki oli antoisinta, juhlahetken sai vaikka suklaapipareista.” – Tiina Arasola
Vapaaehtoisten ja isäntäperheiden turvallisuus on meille ensisijaisen tärkeää. Vapaaehtoistyöntekijämme käyvät Suomeen saapuessaan koronatestissä ja noudattavat tarvittavia karanteenijärjestelyjä. Tarvittaessa vapaaehtoinen voi viettää karanteeniaikansa muualla kuin isäntäperheensä luona.
Tiedotamme vapaaehtoisille korona-ajan suosituksista ja rajoituksista Suomessa ennen heidän saapumistaan Suomeen sekä vapaaehtoisjakson kuluessa. Kannustamme isäntäperheitä ja vapaaehtoisia sopimaan heti yhteiselon alussa käytännöistä koronatilanteeseen liittyen. Lisäksi ohjeistamme vapaaehtoisia ja heidän vapaaehtoistyöpaikkojaan keskustelemaan työpaikan käytännöistä. Vapaaehtoistyöntekijämme noudattavat vapaaehtoistyöpaikkojensa mahdollisia etätyösuosituksia. Vapaaehtoisilla on sairausvakuutus, joka kattaa sairastumisen koronaan.
Niin isäntäperheet kuin vapaaehtoiset voivat kääntyä kaikissa koronaan liittyvissä mahdollisissa huolissaan Maailmanvaihdon puoleen. Aikoina, joina koronatilanne rajoittaa tapaamisia kodin ulkopuolella, vapaaehtoisen ja isäntäperheen saattaa tulla vietettyä aikaa enemmän yhdessä, vaikkapa kokkailtua yhdessä maailman makuja tai käytyä kävelyillä.