Tässä lehdessä
4 Pääkirjoitus / Editorial
6 Kutsu syyskokoukseen / Invitation to the Autumn Meeting
7 Kuulumisten vaihtoa / Greetings from Maailmanvaihto
10 Tule mukaan toimintaan
11 Fostering new ideas on the board of Maailmanvaihto
Join our activities
14 Terveisiä maailmalta / Greetings from Abroad
17 Volunteering around the world: Making an impact in Nigeria
Teemajutut
21 Vapaaehtoistyöpaikkana toimiminen tuo kansainväliset kokemukset osaksi arkea
23 30 vuotta vaikuttavan vapaaehtoistyön parissa
25 Vapaaehtoistyön voima: kasvun mahdollisuuksia ja uusia suuntia elämään
27 Kolme kysymystä alumnille: Vapaaehtoistyö aloitti matkan globaalin oikeudenmukaisuuden puolustajaksi
29 Näkökulmia puheenjohtajalta – Vapaaehtoistyöjärjestöt tarjoavat paljon sekä yksittäisille nuorille että yhteiskunnalle 29
31 Tulevat tapahtumat / Upcoming Events
Pääkirjoitus: Vapaaehtoistyön vaikuttavuus
Tulin mukaan kansainvälisen vapaaehtoistyön maailmaan 17-vuotiaana. Halusin haas-taa itseäni tavalla, joka yhdistäisi minut eri kulttuureista tulevien ihmisten kanssa. Olen kotoisin pieneltä alueelta Costa Rican pääkaupungista San Josesta, ja tämä oli ensimmäinen kerta, kun matkustin lentokoneella ja lähdin toiseen maahan asumaan omillani. Se oli myös ensikosketukseni työelämään, kun tein vapaaehtoistyötä paikallisessa päiväkodissa Suomessa. Tämä kokemus on vaikuttanut moniin myöhempiin elämäni päätöksiin.
Kansainvälisen vapaaehtoistyön opit näkyvät monilla elämänalueilla. Ohjelmat, kuten ICYE ja Euroopan solidaarisuusjoukot, avaavat ovia niille, jotka uskaltavat kokea jotain uutta. Uskon, että kansainvälinen vapaaehtoistyö voi olla hyödyllistä tulevaisuuden johtajille.
Viime vuonna Maailmanvaihdon kansainvälisissä vapaaehtoisohjelmissa oli mukana 99 osallistujaa. Vaikka numerot antavat käsityksen ohjelmien laajuudesta, ne eivät kerro vaikutuksista. Esimerkiksi Kotkassa ulkomaalaisen vapaaehtoisen mukanaolo antaa sekä yhteisölle että vapaaehtoiselle mahdollisuuden oppia uutta kieltä ja kulttuuria. Samalla vapaaehtoinen oppii itsenäisyyttä, johtamistaitoja, ongelmanratkaisua ja yhteistyötä.
Melkein 13 vuotta sitten tekemäni vapaaehtoistyö avasi minulle uusia mahdollisuuksia kriittiseen ajatteluun ja haasteisiin, joiden pohjalta tein päätöksiä siitä, mitä halusin tehdä tulevaisuudessa. Tein vapaaehtoistyötä päiväkodissa, jossa käytettiin taidetta ja musiikkia osana päivittäistä opetusta, ja se innosti minua tutkimaan taidetta syvällisemmin. Vuosi vapaaehtoistyön jälkeen päätin muuttaa Suomeen opiskelemaan. Kun toimin luovassa ympäristössä, opin myös ymmärtämään paremmin alan käytäntöjä, tiimityöskentelyä ja pedagogiikkaa.
Vapaaehtoistyön jälkeen pidin yhteyttä Maailmanvaihdon yhteisöön osallistumalla kansainvälisille leireille ja muihin innostaviin tapahtumiin. Tapasin leiriohjaajia, tiiminvetäjiä ja keittiötyön johtajia – joukon ihmisiä, joilla oli erilaisia taitoja ja jotka näkivät vapaaehtoistyön oppimisen ja kokeilun väylänä sekä halusivat viedä kokemukset takaisin omiin yhteisöihinsä.
Miten voimme mitata ulkomailla vietetyn vapaaehtoisvuoden vaikutusta? Itse tarkastelen niitä ihmisiä, joita tapasin Suomessa – heidän elämäänsä, ja kuinka osa meistä on edelleen yhteydessä ja puhuu kokemuksistaan yli kymmenen vuotta myöhemmin. Muistan myös Maailmanvaihdon 60-vuotisjuhlan vuonna 2018, jossa 1980-luvun osallistujat kertoivat, kuinka vapaaehtoiskokemus laajensi heidän näkökulmiaan tuolloin ja vaikutti niin merkittävästi, että he tekivät tulevaisuuden päätöksiä vapaaehtoistyössä opitun perusteella.
Mutta miten voimme nähdä vaikutuksen johtajuuden näkökulmasta? Näen sen ajattelutapana, jossa ihminen on aktiivinen omassa yhteisössään, järjestää tapahtumia, jotka yhdistävät ihmisiä, ja toimii johtajana, joka kannustaa muita näkemään oman kuplansa ulkopuolelle.
Isaura Hernandez
Maailmanvaihdon hallituksen jäsen