Maailmanvaihdon leirillä valmentauduttiin niin lähtöön ulkomaille kuin kotiinpaluuseen.
Maailmanvaihdon suomalaiset ja ulkomaalaiset ICYE-vapaaehtoistyöntekijät kokoontuivat valmennusleirille Antaverkan leiri- ja kurssikeskukseen Ylöjärvelle 7.–10.5.2015.
Leirin 19 suomalaista osallistujaa valmentautuivat lähtemään vapaaehtoistyöhön ulkomaille, kun taas suurimmalle osalle 15 ulkomaalaisesta osallistujasta tapaaminen oli jakson Suomessa päättävä arviointileiri.
Kunnon leirimeininki
Vapaaehtoiseksi Costa Ricaan lähtevä Lotta Haapaniemi odotti leiriltä paljon asiaa ja uusia ihmisiä. Brasiliaan suuntaava Elena Murto puolestaan toivoi tapaavansa samaan maahan lähtijöitä ja kuulevansa vinkkejä aiemmilta vapaaehtoisilta.
Odotukset täyttyivät: Lotta ja Elena tapasivat toisia lähtijöitä, aiempia vapaehtoisia ja ulkomaalaisia sekä saivat tietoa mm. terveys- ja turvallisuusasioista. Lisäksi he perehtyivät harjoitteiden kautta tulevaan rooliinsa vapaaehtoistyöntekijänä sekä elämään ulkomailla.
Lotalle, Elenalle ja muille lähtijöille vapaaehtoiskokemuksistaan ulkomailla kertoivat Roosa Kontiokari, Katri Kortelainen, Kaisu Kinnunen, Tiina Ryynänen ja Markus Savander. Leiriohjaaja Hanna Rajalan kanssa tulevat vapaaehtoiset – kuten myös ulkomaalaiset osallistujat – pohtivat ihmisoikeusteemoja vapaaehtoistyön kontekstissa.
Palautteissaan monet vapaaehtoiset nostivat esiin erityisen antoisina seikkoina Lotan ja Elenan odotusten kaltaisia asioita: vertaistuen sekä aiempien vapaaehtoisten ja ulkomaalaisten tapaamisen.
”Parasta oli yhteisöllisyys ja avoimuus vapaaehtoisten keskuudessa”, kommentoi Elena.
”Parasta oli yhteisöllisyys ja avoimuus vapaaehtoisten keskuudessa”, kommentoi Elena. ”Antaverkassa oli kunnon leirimeininki ja samanhenkistä porukkaa”, sanoo puolestaan Lotta. ”Innostus ja motivaatio lähteä vapaaehtoiseksi kasvoivat valmennuksen myötä eksponentiaalisesti”, hän jatkaa.
Tukea ja kannustusta tarvitaan
Kenialainen Jane Kawiria tuli leirille Torniosta, jossa hänellä on takanaan miltei vuosi vapaaehtoistyötä Peräpohjolan opistossa. Hän on myös avustanut tyttöjen talossa ja koulussa.
Leirillä Jane ja muut ulkomaalaiset arvioivat kokemuksiaan Suomessa ja valmentautuvat kotiinpaluuseen. Harjoituksia heille ohjasivat Mikko Lipsanen ja Anna Rajalin. Osallistujien mielipiteet leirin kiinnostavimmasta osiosta vaihtelivat maaryhmittäin työskentelystä vapaaehtoiskokemusten jakamiseen.
”On tärkeää, että leirillä kuunneltiin, mikä vapaaehtoisista on tuntunut motivoivalta ja mikä vaikealta.”
Janelle antoisin oli osio, jossa käsiteltiin vapaaehtoisten tunteita. ”On tärkeää, että leirillä kuunneltiin, mikä vapaaehtoisista on tuntunut motivoivalta ja mikä vaikealta.” Lisäksi hänestä oli palkitsevaa, että vapaaehtoiset saivat tukea ja kannustusta toisiltaan sekä ohjaajilta.
Antaverkassa Jane oppi etenkin tulemaan yhä paremmin toimeen erilaisten ihmisten kanssa ja sai lisää motivaatiota toimia vapaaehtoisena. Keniaan hän palaa kesän lopulla. ”Kaipaan perhettäni ja ystäviäni ja odotan paluuta positiivisin tuntein. Vapaaehtoistyöjaksoni on tehnyt minusta vahvemman.”
Teksti ja kuva: Minna Räisänen
Kuvassa: Leiriläiset Jane Kawiria (vas.), Elena Murto ja Lotta Haapaniemi sekä leiriohjaaja Hanna Rajala, joka käsitteli leiriläisten kanssa ihmisoikeusteemoja. Hanna osallistui aiemmin keväällä kansainvälisen ICYEn koulutukseen ihmisoikeuskasvatuksesta. ”Koulutuksessa pohdittiin, miten vapaaehtoistyötä voisi tarkastella systemaattisemmin ihmisoikeusnäkökulmista.”
Juttu on ilmestynyt MaailmanVaihtoa 2/2015-lehdessä.
International Cultural Youth Exchange -ohjelmassa (ICYE) työskennellään vapaaehtoisena 6 tai 12 kuukautta Aasiassa, Afrikassa, Latinalaisessa Amerikassa tai Oseaniassa. ICYE-vapaaehtoisena näet maailmaa ja pääset rakentamaan kulttuurien välistä ymmärrystä ruohojuuritasolla. Tutustu ja hae mukaan!