Tukihenkilöksi vapaaehtoistyöntekijälle

Ryhdy tukihenkilöksi ja kohtaa kulmillasi! Tukihenkilöt ja -perheet auttavat vapaaehtoistyöhön Suomeen saapuvia ulkomaalaisia nuoria tutustumaan ja sopeutumaan Suomessa elämiseen.

Katso ajankohtaiset tukihenkilöhaut

Suomi on harvalle tänne tulevalle vapaaehtoiselle ennestään tuttu paikka. Käytännön asiat hoidetaan usein toisin kuin tulijan kotimaassa, eikä vapaaehtoisella yleensä ole aluksi sosiaalisia verkostoja.

Tukihenkilöt ja -perheet helpottavat sopeutumista tapaamalla vapaaehtoista ja perehdyttämällä tätä paikallisiin tapoihin ja elämäntapaan. Jokainen Suomeen tuleva vapaaehtoinen saa oman tukihenkilön.

”Suosittelen tukihenkilöksi ryhtymistä ihan kaikille. Itselleni se on antanut mahdollisuuden parantaa kielitaitoani ja tutustua eri kulttuuritaustaisiin ihmisiin.” –  tukihenkilö Sirkku Nenonen-Mörsäri

Tukihenkilönä tai -perheenä pääset tutustumaan ulkomaalaisen vapaaehtoistyöntekijän kulttuuritaustaan ja kieleen, kuten espanjaan, swahiliin tai venäjään. Tukihenkilönä voi myös tulla tutustuttua omaan lähiseutuun uusin silmin.

Mitä tukihenkilöt ja -perheet tekevät?

Tukihenkilöt ja -perheet antavat aikaansa vapaaehtoiselle – esimerkiksi kutsuvat kylään ja auttavat harrastusten löytämisessä. He ovat paitsi oppaita uuteen ympäristöön myös vapaaehtoisten kavereita. He ovat ihmisiä, joihin on matala kynnys ottaa yhteyttä.

Tukihenkilöt ja -perheet ovat tärkeä osa sitä vapaaehtoisen tukiverkostoa, johon kuuluvat myös vapaaehtoistyöpaikka, mahdollinen isäntäperhe ja Maailmanvaihdon toimiston väki. Usein vapaaehtoista ja tukihenkilöä yhdistää ikä, kielitaito tai kiinnostuksen kohteet.

Tukihenkilötoiminta: vapaaehtoistyöntekijä ja tukihenkilö yhteiskuvassa

Niin tukihenkilöt kuin -perheet pitävät yhteyttä vapaaehtoiseen vähintään noin kerran kuussa ja myös tapaavat tätä säännöllisesti. Tukiperhe myös majoittaa vapaaehtoista viikonloppuisin ja loma-aikoina, tilanteesta riippuen joko säännöllisesti tai toisinaan.

Tukihenkilötoiminta – kenelle?

Etsimme tukihenkilöitä ja -perheitä vuosittain monilta eri paikkakunnilta (ks. Milloin ja kuinka mukaan?). Tukihenkilötoiminta ja tukiperhetoiminta soveltuvat kaikille uuteen ihmiseen tutustumisesta ja tämän tukemisesta kiinnostuneille. Etsimme tukihenkilöiksi täysi-ikäisiä henkilöitä.

Englantia tai vapaaehtoisen äidinkieltä on hyvä osata vähintään kohtalaisesti. Oma kokemus ulkomailla asumisesta on eduksi muttei välttämätöntä.

Tukihenkilöiltä ja -perheiltä edellytetään sitoutumista tehtävään koko vapaaehtoistyöjakson ajaksi eli 6–12 kuukaudeksi (yleensä vuosi elokuusta alkaen).

Perehdytys?

Tukihenkilöille ja tukiperheille (1 hlö / perhe) järjestetään koulutus 17.8.2021 klo 17–19 etäyhteyksin.  Koulutukseen osallistumista edellytetään ensimmäistä kertaa tukitoimintaan osallistuvilta. Lisäksi järjestämme tukihenkilöille ja -perheille vuoden mittaan tapaamisia tarvittaessa. Tukihenkilöt ja -perheet saavat tuekseen oppaan toimintaan.

Milloin ja kuinka mukaan?

Suurin osa Maailmanvaihdon vapaaehtoistyöntekijöistä saapuu vuosittain Suomeen elokuussa. Parhaillaan etsimme tukihenkilöitä ja -perheitä elokuussa 2021 vapaaehtoisjaksonsa aloittaville vapaaehtoisille, katso lista alla (päivitämme listaa kesän kuluessa). Valitsemme tukihenkilöt ja -perheet sitä mukaa kun sopivia hakijoita löytyy.

Katso ajankohtaiset tukihenkilöhaut täältä

Ensiaskel on täyttää hakemus tukihenkilöksi tai hakemus tukiperheeksi. Hakemuksesi vastaanotettuamme otamme yhteyttä sopiaksemme juttutuokiosta, jossa tarkoituksena on tutustua lisää puolin ja toisin ja sopia yhteistyöstä, jos kaikki vaikuttaa sopivalta.

Lisätiedot

Tutustu tukihenkilöiden ja -perheiden kokemuksiin. Jos haluat kysyä tukihenkilötoiminnasta, ota yhteyttä, kerromme mielellämme lisää:

Järjestösihteeri Mari Takalo
hosting(at)maailmanvaihto.fi
+358 (0) 44 318 0888

”Omat jo tutuksi tulleet kotikulmat avautuvat aivan uudella tavalla, kun niitä pääsee tutkimaan yhdessä vapaaehtoisen kanssa”, Jennica Söderholm ja Petri Miettinen