Seikkailuja nousevan auringon maassa

Aloitin seikkailuni nousevan auringon maassa helmikuun viimeisenä päivänä. Noin kahden viikon tutustumisjakson jälkeen jätin Tokion taakseni ja suuntasin Kusatsuun, lähelle Kiotoa, ensimmäiseen vapaaehtoistyöpaikkaani eli lastentarha Tenki-muraan.

Leikkejä sisällä ja ulkona

Tenki-murassa pääsin leikkimään lasten kanssa niin sisällä kuin ulkona, ja joka päivä matkustimme lastentarhan bussilla lähialueille lounastamaan. Samalla tutustuin uusiin ja kauniisiin paikkoihin, kuten puistoihin ja Japanin suurimpaan järveen, Biwaan.

Asuin aluksi yksin, mikä ei helpottanut jo valmiiksi yksinäistä oloani uudessa kaupungissa. Tarkoituksena oli alun perinkin, että työskentelisin Japanissa kahdessa eri vapaaehtoistyöpaikassa, mutta mm. yksin asumisen takia kysyin noin puolentoista kuukauden vierähdettyä Japanin ICYEltä, kävisikö vaihto toiseen työpaikkaan aluksi kaavailtua nopeammin ja kyllähän se kävi.

Niinpä vapaaehtoistyöpaikkani vaihtui ja muutin isäntäperheeseen Kasugaihin, Nagoyan kupeessa sijaitsevaan kaupunkiin. Oloni helpottui huomattavasti, sillä enää ei tarvinnut olla yksin. Isäntäperheeni oli suuri ja lämminhenkinen, vaikka kielimuurin takia kommunikointi ei yltänyt sille tasolle, jolle toivoin.

Uusia juhlapäiviä

Uusi vapaaehtoistyöpaikkani oli lastentarha nimeltä Taiyo youchien. Siellä työskentelyä helpotti se, että – toisin kuin aiemmassa työpaikassani – melkein kaikki henkilökunnasta osasivat englantia enemmän tai vähemmän. Lisäksi tarhassamme työskenteli kaksi amerikkalaista englanninopettajaa, joten asioista oli helppo keskustella englanniksi.

Taiyo youchienissa pääsin kokemaan muutamia erikoisia juhlapäiviä, joita vietetään vain Japanissa. Yksi näistä oli Golden Week eli kultainen viikko, jolloin juhlittiin mm. lasten päivää, vehreyden päivää sekä keisarin syntymäpäivää. Lisäksi aivan uutena juhlapäivänä minulle oli Tanabata-päivä, joka liittyy tähtiin ja kuukalenteriin. Tanabata-päivänä juhlitaan Vega ja Altair tähtien kohtaamista linnunradan samalla puolella. Tällöin bambupuita koristellaan avaruuteen liittyvillä koristeilla.

”Taiyo youchienissa pääsin kokemaan muutamia erikoisia juhlapäiviä, joita vietetään vain Japanissa.”

Loppujen lopuksi kuusi kuukauttani Japanissa olivat todella antoisia: sain uusia kokemuksia ja kielitaitoni kehittyi. Lisäksi tapasin monia uusia ihmisiä, joihin olen pitänyt yhteyttä Suomeen paluuni jälkeenkin. Onneksi nyt on tuttuja, joiden luona voin vierailla seuraavalla kerralla, kun Japaniin eksyn.

Juhani Kabanen
ICYE-vapaaehtoistyössä Japanissa 2014

International Cultural Youth Exchange -ohjelmassa (ICYE) työskennellään vapaaehtoisena 6 tai 12 kuukautta Aasiassa, Afrikassa, Latinalaisessa Amerikassa tai Oseaniassa. ICYE-vapaaehtoisena näet maailmaa ja pääset rakentamaan kulttuurien välistä ymmärrystä ruohojuuritasolla. Tutustu ja hae mukaan!

Lue myös

Yhteisölle antamista ja kulttuurien kohtaamista

Mitä kuuluu Maailmanvaihdon vapaaehtoistyöntekijöille? Kaksi heistä jakaa terveisiään. Elizabeth Njeri...

Terveisiä maailmalta: Ammattikoulussa avustamista ja futistreenien ohjaamista

Mitä kuuluu Maailmanvaihdon vapaaehtoistyöntekijöille? Kaksi heistä jakaa terveisiään. Joya Ferrinini...

Terveisiä maailmalta: Suomesta Keniaan ja Intiasta Suomeen

Mitä kuuluu Maailmanvaihdon vapaaehtoistyöntekijöille? Kaksi heistä jakaa terveisiään. Laura Korhonen...