Leirielämästä eväitä ammattiin ja päinvastoin

Yhteisöpedagogian opiskelija Janne Matilainen on päässyt Maailmanvaihdon leirillä toteuttamaan käytännössä opiskelemiaan asioita.

Kuka olet ja mitä teet Maailmanvaihdossa?
Nimeni on Janne, olen 25 vuotta ja majailen tällä hetkellä Jyväskylässä, jossa opiskelen Humanistisessa Ammattikorkeakoulussa yhteisöpedagogiaa. Olen ollut mukana neljän Maailmanvaihdon valmennusleirin tiimissä, viimeisimmäksi leirinjohtana.

Miten päädyit mukaan toimintaan?
Koulun kautta päädyin vajaa pari vuotta sitten Erasmus+ -vaihtoon Irlantiin, mistä sain buustia ja mahtavia kokemuksia kansainvälisyystoiminnasta. Kotiin palattuani halusin jollain tavalla jatkaa tätä kokemusta. Tässä vaiheessa Maailmanvaihto astui kuvioihin tarjoamalla loppukesästä leiriohjaajan pestiä. Kaupan päälle minulle avautui mahdollisuus suorittaa opintojani osallistumalla leirille, joten hommasta oli vaikea enää kieltäytyä.

Mitä taitoja olet päässyt hyödyntämään? Mitä olet oppinut?
Ainakin omaan tutkintooni peilatessa leiritoiminta ja ohjelmavastaavan pesti sopivat minulle kuin nenä päähän. Yhteisöpedagogiaan kuuluu paljolti muun muassa ryhmän ohjaamista, toiminnan organisointia, suunnittelua ja toteutusta. Juuri tätä toimintaa pääsee Maailmanvaihdon leiritoiminnassa opettelemaan ja toteuttamaan käytännössä. Leireillä olen myös päässyt hyödyntämään erityisesti elämys- ja seikkailupedagogisia taitoja ja luontotietämystä erilaisten ulkoiluaktiviteettien ja luontoseikkailujen muodossa.

Mitä pakkaat mukaan leirille tai reissuun?
Rinkallisen lämpimiä vaatteita, kaksi kassia huumoria, avointa mieltä ja ennakkoluulottomuutta. Leireille on myös erittäin hyödyllistä ottaa mukaan hyvä ruokahalu ja UNO-kortit.

Kuvassa: Janne (oik.) ulkomaalaisten vapaaehtoisten tulovalmennusleirillä.

Teksti: Kaisa Rahko, kuva: Minna Räisänen

Haastattelu on ilmestynyt MaailmanVaihtoa 2/2017 -lehdessä.

Lue myös

MaailmanVaihtoa 2/2023: kansainvälisen vapaaehtoistyön dekolonisaatio

 Lue lehden pdf-versio Tässä lehdessä 4 Pääkirjoitus / Editorial...

MaailmanVaihtoa 1/2023: kieli ja kommunikaatio

 Tässä lehdessä Lue lehden pdf-versio. 4 Pääkirjoitus / Editorial...

MaailmanVaihtoa 2/2022: Kestävä vapaaehtoistyö

 Tässä lehdessä Lue lehden pdf-versio. 4 Pääkirjoitus 6 Kutsu...