Pääkirjoitus: Kulttuurien välistä oppimista etsimässä
Maailmanvaihdon tavoitteena on edistää kulttuurien välistä oppimista ja ymmärrystä. Jotta tavoite saavutettaisiin, vapaaehtoiset Suomessa ja maailmalla työskentelevät yhdessä paikallisten kanssa ja asuvat perheissä tai kansainvälisissä yhteisöissä. Teoria taustalla on, että vuorovaikutus lisää kulttuurien välistä ymmärrystä.
Jos olet toiminut Maailmanvaihdossa vapaaehtoisena, isäntäperheenä tai tarjonnut ulkomaalaiselle vapaaehtoiselle työpaikan, yhteisymmärrys ei välttämättä ole ainoa muistosi. Mieleen hiipivät myös väärinkäsitys, kielimuuri, konflikti ja turhautuminen. Vuorovaikutuksesta tulikin väittelyä, välttelyä, mielipiteeseen vaikuttamista tai valtataistelua siitä, kenen säännöillä edetään.
Muutama vuosi takaperin keksin rakentavan vuorovaikutuksen salaisuuden, jonka joukko tutkijoita, yhteiskunnallisia vaikuttajia ja tavallisia ihmisiä, oli keksinyt jo kauan ennen minua. Salaisuuden nimi oli dialogi ja sen ytimessä oli ymmärryksen lisääntyminen.
Aiheesta kirjankin kirjoittaneen Kai Alhasen (2017) mukaan dialogissa on kyse uteliaasta merkityserojen selvittämisestä, syväkuuntelusta ja kokemuslähtöisestä puheesta. Ehtona ovat lisäksi riittävä aika ja keskustelijoiden
tasa-arvoinen asema.
Dialogiin perehtyessäni huomasin sen olevan hyvin helppoa, mutta oi niin vaikeaa. Kuuntele, kysy, kunnioita ja puhu kokemuksista lähtöisin – toki minä näihin pystyn! Käytännössä arjen kiireet ja rutiinit vievät kuitenkin useammin voiton. On vaivattomampaa seurata ensimmäistä mielen tuottamaa tulkintaa kuin tutkia aktiivisesti merkityseroja.
Ponnistelu kohti dialogia kuitenkin kannattaa. Jokainen meistä muistaa keskustelun, jonka jälkeen koki vahvasti löytäneensä uuden näkökulman, tulleensa kuulluksi tai tuntevansa toisen ihmisen paremmin. Tunne oli upea ja sitä sävytti uuden ymmärryksen kokemus! Sama dialogisten kohtaamisten taika voi avata oven myös kulttuurien väliseen oppimiseen.
Käsissäsi oleva MaailmanVaihtoa-lehti käsittelee vuorovaikutusta kansainvälisen vapaaehtoistyön kontekstissa – antoisia lukuhetkiä ja uusien näkökulmien riemua!
Suvi Niemelä
FM (Kulttuurien välinen viestintä)
Maailmanvaihdon hallituksen jäsen 2016–2018
Tässä lehdessä
Editorial: In Search of Intercultural Learning 5
Kutsu kevätkokoukseen 6
Ajankohtaista 7
Min dag i Ecuador 11
Tule mukaan toimintaan 14
Perheenjäsen toiselta puolelta maailmaa 15
Terveisiä maailmalta! Greetings from abroad! 16
Vapaaehtoistyöntekijä opettaa ymmärtämään ja arvostamaan erilaisuutta 18
Tapahtumakalenteri 31
TEEMAJUTUT:
Jokainen meistä voi olla sillanrakentaja 20
Yksilöitä, kohtaamaisia ja kansalliskuvia – mitä odottaa vapaaehtoisvuodelta ulkomailla? 22
Towards meaningful meetings in volunteering 25
Communication can clear the gap between generations 29