Tässä lehdessä
4 Pääkirjoitus / Editorial
6 Kutsu kevätkokoukseen / Invitation to Spring Meeting
7 Kuulumisten vaihtoa
10 Tule mukaan toimintaan
11 Kamu-toiminta: Ystävyyttä, apua ja läsnäoloa
13 Join our activities
14 Ammattikoulussa avustamista ja futistreenien ohjaamista – Assisting at vocational school and leading football training
17 Volunteering around the world: Unique experiences and connections in Costa Rica
27 Tulevat tapahtumat / Upcoming events
Teemajutut
19 Tools for decolonisation (englanninkielisellä sivustolla)
22 Yhdessä oppimisen äärellä
24 Arjen auringonsäteet – kohtaamisia ja kumppanuutta vanhustyössä
Pääkirjoitus: Kumppanuus kansainvälisen vapaaehtoistyön ytimessä
Nelisen vuotta sitten olin kovasti valmistelemassa lähtöäni vapaaehtoiseksi. Lähdin Euroopan solidaarisuusjoukkoihin, joissa työskentelin puoli vuotta nuorisovaihtojärjestö Grenzenlosin toimistolla Wienissä, Itävallassa. Ennen vapaaehtoistyön alkua olin täynnä jännitystä ja mielessä pyöri monia erilaisia kysymyksiä ja epävarmuuksia. Miten kaikki järjestyy uudessa maassa? Löydänkö oman paikkani vapaaehtoistyöpaikassa? Löytyykö mielekkäitä työtehtäviä, joista selviän? Miten sopeudun uuteen ympäristöön ja kulttuuriin? Miten sujuu arki ja itsenäinen elämä? Löytyykö verkostoja, kavereita ja kontakteja? Kun pääsin matkaan, asiat etenivät ajallaan ja kaikki meni sujuvasti ja hyvin. Jälkeenpäin analysoidessa voin todeta, että yksi tärkeä avain onnistuneeseen kokemukseen oli kumppanuus.
Kansainvälisessä vapaaehtoistyössä on paljon monenlaisia kumppanuuksia ja yhteistyösuhteita. Lähettävä ja koordinoiva järjestö sekä vapaaehtoistyöpaikka tarvitsevat luotettavaa ja vastuullista keskinäistä kumppanuutta, jonka avulla vapaaehtoisia tuetaan asianmukaisesti ja osaavasti. Vapaaehtoistyöpaikoilla kumppanuus on ehdoton edellytys toimivalle, reilulle ja hyvinvoivalle työyhteisölle, johon vapaaehtoisen on hyvä saapua tuomaan osaamistaan ja oppimaan. Valmennusten, leirien ja vapaaehtoisten tapaamisten tärkeä tehtävä on verkostoitua ja luoda kontakteja – siis synnyttää uusia kuppanuuksia, joiden kanssa kulkea läpi vapaaehtoiskokemuksen. Vapaaehtoisen ja mentorin kumppanuus ohjaa vapaaehtoistyöprojektin suuntaa ja tarjoaa tukea ja reflektointimahdollisuuksia. Lisäksi tehdessään työtään vapaaehtoinen on luomassa vapaaehtoistyöpaikan ja paikallisen yhteisön kumppanuutta – kumppanuutta, jossa keskiössä on yhteistyö, ymmärtäminen ja arvostaminen.
Minun vapaaehtoisprojektissani lähettävän järjestön Maailmanvaihdon ja vastaanottavan organisaation Grenzenlosin kumppanuus oli äärimmäisen onnistunutta, sujuvaa ja tärkeää. Järjestöjen välinen yhteistyö ja avoin kommunikaatio tarjosivat luotettavuutta: tiesin, että tukea on aina saatavilla, minua kuunnellaan ja ratkaisut löydetään yhdessä. Ulkomaille lähteminen on aina jännittävää, mutta toimiva verkosto toimii hyvänä tukena ja turvana. Tässä lehdessä päästään sukeltamaan syvemmälle kansainvälisen vapaaehtoistyön kumppanuuksiin. Tutustutaan muun muassa vanhustyössä syntyviin merkityksellisiin yhteyksiin, vapaaehtoistyöjärjestöjen väliseen dekolonisaation arviointiyhteistyöhön sekä Kamu-toiminnan tarjoamaan kumppanuuteen paikallisten ja vapaaehtoisten välillä.
Susanna Halme
Maailmanvaihdon hallituksen jäsen
MaailmanVaihtoa-lehden päätoimittaja