Yhdessä oppimisen äärellä

Turvallisia ympäristöjä oppia. Näitä rakentavat yhdessä vapaaehtoistyöpaikat ja Maailmanvaihto, pohtii Maailmanvaihdon järjestösihteeri Mari Takalo.

Ympäristönsuojelu, lasten ja nuorten hyvinvointi sekä ihmisoikeudet. Muun muassa näiden edistämiseksi Maailmanvaihdon vapaaehtoiset työskentelevät eri puolilla maailmaa.
Kohdennetaan katse Suomeen ja vapaaehtoisia vastaanottaviin organisaatioihin ja Maailmanvaihtoon. Millaista on kumppanuus näiden välillä?

“Ytimessä ovat yhteiset tavoitteet ja luottamus. Niiden ympärille rakennamme yhdessä antoisaa oppimiskokemusta vapaaehtoiselle sekä vapaaehtoistyöpaikan kohderyhmälle, kuten oppilaille, ja henkilökunnalle”, kertoo Maailmanvaihdon järjestösihteeri Mari Takalo.

Yhdessä käydään läpi vapaaehtoistyöohjelmien periaatteita sekä perehdytyksen ja työnohjauksen merkitystä. Hyvää yhteistyösuhdetta rakennetaan parhaiten tapaamalla kasvokkain, jos vain aikataulut ja välimatkat sen sallivat.

Nuorelle vapaaehtoiselle vapaaehtoistyöpaikkojen ja Maailmanvaihdon toimiva kumppanuus tuo tukea ja turvallisuutta. “On iso askel hypätä toiseen kulttuuriin ja työympäristöön”, Takalo pohtii. “Yhdessä tuemme vapaaehtoisen oppimista kysymällä kysymyksiä, kertomalla huomioita ja antamalla palautetta. Tämä on tärkeää oppimisprosessin kannalta”, Takalo pohtii.

Kumppanuutta Lehtimäen opiston kanssa yli 40 vuotta

Yleensä organisaatiot vastaanottavat vapaaehtoisia Maailmanvaihdon kautta vuosia. Nykyisistä vapaaehtoistyöpaikoista Suomessa vapaaehtoisia on toivottanut tervetulleiksi pisimpään Lehtimäen erityiskansanopisto, jonne ensimmäiset vapaaehtoiset saapuivat yli neljäkymmentä vuotta sitten.

“Iso kiitos tästä pitkästä ja antoisasta yhteistyöstä menee Lehtimäen motivoituneille ihmisille, kuten jo eläköityneelle rehtori Sisko Haloselle ja vapaaehtoisia vuosikymmeniä tukeneelle Aire Honkolalle, jotka ovat nähneet kansainvälisen vapaaehtoistyön arvon vammaisille opiskelijoille. Yhteistyö tuo Lehtimäelle kotikansainvälistymistä”, sanoo Takalo.

Honkola jakoi Maailmanvaihdon 60-vuotisjuhlassa Lehtimäen opiskelijoiden ajatuksia siitä, miksi on mukavaa, että opistolla on vapaaehtoisia. Niihin lukeutui ilo siitä, että saa puhua englantia ja opettaa suomea sekä siitä, että saa uusia ystäviä. “Menevät sydämeen!”, lainasi Honkola erästä opiskelijaa.

Lehtimäen ja Maailmanvaihdon kumppanuutta raamittaa Euroopan solidaarisuusjoukkojen laatumerkki. Laatumerkki varmistaa, että organisaatiot pystyvät takaamaan tarvittavat puitteet nuorille vapaaehtoisille. Maailmanvaihto tukee merkin hakemisessa niitä työyhteisöjä, jotka kaavailevat kumppanuutta Maailmanvaihdon kanssa.

”Laatumerkkihakemuksen äärellä suunnittelemme yhdessä oppimisprosessia ja määrittelemme vastuita. International Cultural Youth Exchange -ohjelmassa yhteistyötä määrittää vapaaehtoistyöpaikan ja vapaaehtoisen kanssa laadittava vapaaehtoistyösopimus.”

Lisää arviointia ja kuulumisten vaihtoa

Miten Takalo toivoo Maailmanvaihdon kehittyvän vapaaehtoistyöpaikkojen kumppanina? ”Tarvitsemme lisää kumppanuuden arviointia, johon pohjata kehittämistyötä. Viime syksynä ryhdyimme keräämään systemaattisemmin palautetta vapaaehtoistyöpaikoilta. Tänä vuonna pohdimme palautteiden pohjalta kehitystarpeita”, hän sanoo.

Suunnataan vielä katse Maailmanvaihdon muihin kumppanuuksiin kansainvälisen vapaaehtoistyön kentällä, kuten yhteistyöhön lähettävien järjestöjen kanssa. Myös niissä Takalo näkee keskeisiksi luottamuksen ja avoimen kommunikaation.

”Toisinaan viestintä lähettävien järjestöjen kanssa on melko niukkaa ja käytännönläheistä. Toivoisinkin lisää kuulumisten vaihtoa. ICYE-federaation koulutukset ja yleiskokoukset tarjoavat paikkoja keskustella ja kehittää toimintaa kumppanien kanssa.”

Takalon mielestä organisaatioiden on tärkeää nähdä vapaaehtoisyhteistyössä sekä keskinäisessä kumppanuudessaan myös haasteet ja konfliktit mahdollisuuksina etsiä yhdessä ratkaisuja ja oppia, etenkin itsestään. ”Dialogi ja arvostava kommunikaatio erimielisyyksistä riippumatta rakentaa rauhaa ruohonjuuritasolla.”

Yksi uusimmista kumppanuuksista: oppimista ja empatiaa Nicehearts ry:ssä

Ystäväryhmä, kielikahvila, ensiaputaitojen harjoitusilta, lastenvaatteiden kierrätyspiste. Siinä vain muutama poiminta toiminnasta, jota Yhteisötalo Espoo järjestää.

Nicehearts ry:n ylläpitämässä Yhteisötalossa työskentelee vapaaehtoisena Ecem Alp (kuvassa oik.) Hän on Niceheartsin toinen Euroopan solidaarisuusjoukkojen vapaaehtoinen.

“Tehtäväni täällä on järjestää koulutusta ja ryhmätoimintaa. Esimerkiksi autan lapsia tekemään läksyjä sekä toimin ohjaajana junnuklubissa”, Ecem kertoo.

Vuonna 2001 perustettu Nicehearts järjestää yhteisöpohjaista toimintaa tytöille, naisille ja perheille eri taustoista. Nicehearts tekee työtä, jotta tytöt, naiset ja perheet löytävät tasa-arvoisen ja ainutlaatuisen paikkansa yhteiskunnassa. Yhdistyksessä toimitaan sukupuoli- ja kulttuurisensitiivisyyttä korostaen.

”Iloitsemme siitä, että olemme saaneet Ecemin osaksi tiimiämme. Euroopan solidaarisuusjoukkojen yhteistyössä meitä inspiroi mahdollisuus antaa nuorille mahdollisuuksia oppia tasa-arvokysymyksistä. Yhteistyö mahdollistaa kahdensuuntaista oppimista, myös me täällä Niceheartsissa opimme eri kulttuureista nuorten kautta”, sanoo Yhteisötalo Espoon yhteisöjohtaja Jannica Wiik (kuvassa vas.).

Ecem kertoo hakeutuneensa vapaaehtoistyöhön Niceheartsiin, koska kulttuurisensitiivisyys ja sukupuolten tasa-arvo ovat hänelle tärkeitä. ”Vapaaehtoistyö Niceheartsissa vastaa toiveeseeni edistää kulttuurien välistä ymmärrystä, empatiaa ja keskinäistä kunnioitusta.”

Teksti: Minna Räisänen
Kuva: Laura Rudzevičiūtė

Juttu on ilmestynyt MaailmanVaihtoa 1/2024 -lehdessä. Numeron teemana on kumppanuus kansainvälisessä vapaaehtoistyössä.

Lue myös

Harjoittele kieliä Maailmanvaihdon kielikahvilassa

  Haluaisitko harjoitella puhumista espanjaksi tai suomeksi rennossa ilmapiirissä? Oletko...

Alavus: isäntäperheeksi Kirkkomännikön koulun nuorelle vapaaehtoiselle Japanista

Haluaisitko avartaa maailmankuvaasi ja harjoittaa kielitaitoasi tukea vapaaehtoisyhteistyötä kulttuurien välisen...

Elokuussa vapaaehtoistyöhön Puolaan – hae mahdollisimman pian!

Puolaan! Nuoria etsii Euroopan solidaarisuusjoukkojen vapaaehtoistyöhön Gdynia Social School –...

Kumppanuus kukoistaa Kotkassa: palvelutalo Koskenrinteen ICYE-yhteistyölle tunnustusta

Kotka. Täällä palvelutaloyhdistys Koskenrinne ry (https://koskenrinne.fi) ryhtyi kuusi vuotta sitten...