MaailmanVaihtoa 2/2023: kansainvälisen vapaaehtoistyön dekolonisaatio

Lue lehden pdf-versio

Tässä lehdessä

4 Pääkirjoitus / Editorial
6 Kutsu syyskokoukseen / Invitation to Autumn Meeting
7 Kuulumisten vaihtoa
10 Tule mukaan toimintaan
11 Järjestötoiminnasta elämänpituisia muistoja ja ainutlaatuisia kokemuksia
13 Join our activities
14 Terveisiä maailmalta: Suomesta Keniaan ja Intiasta Suomeen
17 Volunteering around the world: Interview with Vietnam Friendship Village (englanninkielisellä sivustolla)

Teemajutut

19 Viisi kysymystä Maailmanvaihdon yhdenvertaisuustyöstä
22 Dialogeja dekolonisaatiosta
24 Näkökulma: Hyviä kysymyksiä
26 Kolme lukuvinkkiä
27 Tulevat tapahtumat / Upcoming events

Pääkirjoitus: Mukana kansainvälisen vapaaehtoistyön dekolonisaatiossa

Siitä on vuosi, kun lähdin mukaan dekolonisaatiohankkeeseen Decolonise volunteering! Hanketta osarahoittaa Euroopan Unionin Erasmus+ -ohjelma. Sitä tukevat myös Euroopan neuvoston The European Youth Foundation ja UNESCOn Participation Programme. Parin vuoden pituinen hanke on suunnilleen puolivälissä, ja hankkeen toteutusta järjestössämme luotsaa puolen tusinaa maailmanvaihtolaista. Hankkeen taustalla on halu katsoa kansainvälistä vapaaehtoistyötä kriittisemmin, sen motiiveja, tuloksia ja koko järjestelmää. Mitä dekolonisaatio sitten on? Sen voisi selittää vuosisatojen kolonialismin muodostamien valtarakenteiden ja riistojärjestelmän purkamiseksi, alkaen ilmiön tunnistamisesta ja tunnustamisesta ja edeten konkreettisiin toimiin oikeudenmukaisemman maailman puolesta.

Online-keskusteluissa heinä-syyskuussa 2022 keskustelu oli vilkasta ja tuli tunne, että hyvinhän tässä dekolonisoidutaan. Kuten usein, tieto lisää tuskaa. Mitä syvemmälle ja pidemmälle hankkeessa etenimme, sitä epävarmemmaksi aloin tulla. Onko meillä mitään toivoa? Jos kerran kolonialismi on niin syvällä yhteiskunnan rakenteissa ja kulttuurissamme, miten voimme alkaa niitä avaamaan ja muuttamaan? Kuka edes haluaa – meistä, joille etuoikeutettu asema globaalissa järjestyksessä on syntymälahjana annettu? Se että maailma on epäoikeudenmukainen joillekin toisille, turvaa oman poliittisen, taloudellisen ja kulttuurillisen valta-asemamme. Mutta onko sen väistämättä oltava näin? On edes lohdukseen uskottava, että toivoa on. Se alkaa kolonialismin jatkumisen havaitsemisesta, jokaisen osallisuuden ymmärtämisestä ja halusta muuttaa asetelma.

Aloitimme globaalisti Zoomin äärellä ja vähitellen siirryimme toiminnan tasolle, kukin järjestö tahollaan, alkaen testata ideoitamme Wienissä syksyllä 2022 yhteisesti luotujen käsitteiden kautta. Tuotiin aihe leireille, hallituksen kokouksiin ja Maailma kylässä -festivaaleille. Vastaanotto on ollut innostunutta, mutta samaan aikaan täynnä avuttomuutta. Miten oikein dekolonisoidutaan? Uskon sen olevan mahdollista vain dialogissa eri näkökulmien kesken uskaltautuen näkemään, kuulemaan, kyseenalaistamaan ja muuttumaan. Tässä MaailmanVaihtoa-numerossa pääteemana on siis dekolonisaatio. Toivottavasti lehdestä välittyy se into, jolla kuluneen vuoden aikana aiheeseen on paneuduttu. Kun hanke ensi vuonna päättyy, on dekolonisaatiopolkumme vasta avautunut.

Hanna Sainio
Maailmanvaihdon hallituksen jäsen

Lue myös

MaailmanVaihtoa 1/2023: kieli ja kommunikaatio

 Tässä lehdessä Lue lehden pdf-versio. 4 Pääkirjoitus / Editorial...

MaailmanVaihtoa 2/2022: Kestävä vapaaehtoistyö

 Tässä lehdessä Lue lehden pdf-versio. 4 Pääkirjoitus 6 Kutsu...

Vapaaehtoinen tuo arkeen yllätyksiä

Mari Järvinen perheineen on majoittanut kotiinsa vapaaehtoistyöntekijöitä useampaan otteeseen. Nyt...