Englannin tunteja ja kerhotoimintaa peruskoulussa

Huhtikuussa Max Schodry odotti innolla viimeistä kuukauttaan vapaaehtoistyössä suomalaisessa peruskoulussa sekä Suomen kesää, jonka hän aikoi viettää isäntäperheensä ja ystäviensä kanssa.

 1. Hei Max! Millaisia tehtäviä huhtikuuhusi on kuulunut?

Työskentelen vapaaehtoisena peruskoulussa. Huhtikuussa, kuten muinakin kuukausina, pääasiallisena tehtävänäni oli avustaa mentoriani hänen englannin kielen tunneillaan, useimmiten auttaa oppilaita harjoitusten kanssa. Erityisesti yritän tukea niitä oppilaita, joilla on haasteita kielen kanssa. Lisäksi avustan mentoriani tuntien suunnittelussa.

Muutamana tuntina viikossa vedän englannin kielen tukiryhmää 2–5 oppilaalle. Suunnittelen tukitunnit itse. Suurimman osan ajasta kertaamme tunneilla jo käytyä kielioppia ja sanastoa. Koulussamme on myös paljon erilaista kerhotoimintaa, itse vedän muun muassa urheilu- sekä Minecraft-kerhoa. Kerhojen vetäminen on työtehtävistäni hauskin, sillä saan itse päättää niiden toiminnasta. Voin tietysti myös aina tarvittaessa pyytää apua ohjaajaltani ja muilta opettajilta.

2. Mitä odotat vapaaehtoisvuotesi loppuosalta ja vuodeltasi ylipäätään?

Koulujen lukuvuosi päättyy täällä toukokuun lopussa. Odotan, että viimeinen kuukauteni koulussa tulee olemaan yhtä hyvä kuin aikaisemmat. Lisäksi haluan viettää aikaa isäntäperheeni ja ystävieni kanssa. Erityisesti isäntäperheeni on tehnyt vuodestani ikimuistoisen. Haluan myös matkustella lisää ja tutustua uusiin ihmisiin. Vapaaehtoisvuoteni päätyttyä palaan takaisin Saksaan, jossa aloitan ammatilliset opinnot.

3. Maailmanvaihto toimii kulttuurien välisen ymmärryksen edistämiseksi. Millaisena näet vapaaehtoistyöntekijöiden roolin tässä?

Mielestäni se on melko yksinkertaista; koska asun Suomessa, opin koko ajan suomalaisesta kulttuurista esimerkiksi isäntäperheeni ja ystävieni kautta. Samalla myös he oppivat minulta saksalaisesta kulttuurista. Olen viettänyt täällä miltei koko vuoden, joten minulla on ollut paremmat mahdollisuudet tutustua Suomeen kuin vain muutaman kuukauden visiitillä.

4. Miten toivoisit Maailmanvaihdon toiminnan jatkossa kehittyvän?

Kaikki valmennusleirit ja tapahtumat, joihin vapaaehtoisjaksoni kuluessa osallistuin, olivat hauskoja ja hyvin järjestettyjä. En osaa sanoa, miten toimintaa voisi parantaa, mutta itselläni oli vaikeuksia päästä osallistumaan moniin tapahtumiin pitkän välimatkan vuoksi. Asun noin viiden tunnin ajomatkan päässä Helsingistä, jossa suurin osa tapahtumista järjestettiin, joten niihin osallistuminen olisi ollut hankalaa ja kallista. Toivottavasti tulevaisuudessa tapahtumia voidaan järjestää myös muissa Suomen isommissa kaupungeissa.

5. Kerro esimerkki omasta kulttuurien välisestä oppimisestanne Maailmanvaihdon toiminnassa.

Tähän kysymykseen on helppo keksiä useampikin esimerkki, sillä Maailmanvaihdon tapahtumissa ja leireillä osallistuja on tekemisissä mitä kansainvälisimmän vapaaehtoisporukan kanssa. Uusiin ihmisiin on mukava tutustua jutustelun, pelailun ja saunomisen lomassa. Tätä kautta olen oppinut todella paljon muista maista – esimerkiksi niiden ruokakulttuurista, musiikista ja elinolosuhteista ylipäätään.

6. Kolme syytä tulla mukaan Maailmanvaihdon toimintaan?

Ensinnäkin, tulet tutustumaan ihmisiin ympäri maailmaa ja ystävystymään heidän kanssaan. Toiseksi, uusien ystäviesi kautta saat uusia näkökulmia erilaisiin ilmiöihin ja asioihin ja opit, etteivät stereotypiat välttämättä pidä paikkaansa. Kenties tärkein syy osallistua Maailmanvaihdon toimintaan on se, että järjestön toiminta on yksinkertaisesti aivan mielettömän hauskaa. En usko, että Suomessa on kovin montaa paikkaa, josta voit löytää intialaisia, meksikolaisia, suomalaisia ja saksalaisia yhteisen korttipelin äärestä.

Lopuksi, terveisesi 60-vuotiaan Maailmanvaihdolle?

Teette todella hyvää työtä. Jatkakaa samaan malliin!

Kuvassa Max isäntäperheineen. Vasemmalta oikealle: Tanja, Markku, Max, Terhi, Tiina, Tuija ja Kirsti

Juttusarja Minun juhlavuoteni esittelee Maailmanvaihdon 60-juhlavuoden ajan kerran kuussa järjestömme toiminnassa mukana olleiden ihmisten kokemuksia. Juhlavuosi on täynnä mitä erilaisempia tapahtumia, ihmisiä ja kokemuksia!

Lue myös

Onnea arjesta Etelä-Koreassa

Jussi Poikkeus lähti viime elokuussa vuodeksi vapaaehtoistyöhön Etelä-Koreaan. Vapaaehtoisjaksonsa puolivälin...

Arkista menoa isäntäperheessä

Salla Jarkkola ja Tuukka Kosola lapsineen ryhtyivät viime elokuussa vuodeksi...

Pestiin perehtymistä ja ensimmäinen kokous

Miten alkoi Maailmanvaihdon 60-vuotisjuhlavuosi? Tammikuustaan kertoo Roosa Kontiokari, järjestön hallituksen...