MaailmanVaihtoa 1/2017: kulttuuri-identiteetti

Pääkirjoitus: Olen suomalainen – höystettynä ripauksella Perua

Edessäsi olevan lehden teemana on kulttuuri-identiteetti. Perussa ollessani koin aivan uusia ulottuvuuksia rakkaudestani kotimaahani Suomeen. Useamman kerran katsoin saman dokumenttielokuvan saunovista miehistä räkä poskella liikutuksesta ulvoen. Toisaalta hihkuin myös riemusta, kun näin perulaisen vuoristokaupungin lentokentän televisiosta suomalaiskokoonpanon musiikkivideon. Sama tapahtui, kun löysin paikallisesta supermarketista joulun alla suklaahahmon, jolla oli foliokääreessään päässä neljäntuulenhattu, enkä joulukuun kuudentena päivänä suinkaan unohtanut kertoa jokaiselle vastaantulijalle, että kotimaani täyttää vuosia. Vieraassa maassa kotimaasta ja omasta taustasta muistuttavat asiat olivat vaihtelevasti niin turvasatama kuin myös ärsytyksen aihe. Kun ruokapöydässä minulle sanottiin, että olen varsin hiljainen, hämmennyin – minulla ei vain yksinkertaisesti ollut mitään asiaa!

”Kun Suomessa lentokentällä vastaanottajat eivät tulleetkaan suoraan tarjoamaan poskipusuja tervehdykseksi vaan huikkasivat kainot tervehdykset auton etupenkiltä, tunsin saman tien, että jotain jäi puuttumaan. Vielä kahden vuoden jälkeenkin on sellaisia asioita, jotka muistuttavat minua Perusta ja perulaisuudesta tavalla, joka ei kanssaihmisille välttämättä valkene.”

Toisaalta jo puolen vuoden aikana pala vaihtomaan kulttuuria saattaa myös saada sijaa vapaaehtoistyöntekijässä itsessään. Kun Suomessa lentokentällä vastaanottajat eivät tulleetkaan suoraan tarjoamaan poskipusuja tervehdykseksi vaan huikkasivat kainot tervehdykset auton etupenkiltä, tunsin saman tien, että jotain jäi puuttumaan. Vielä kahden vuoden jälkeenkin on sellaisia asioita, jotka muistuttavat minua Perusta ja perulaisuudesta tavalla, joka ei kanssaihmisille välttämättä valkene. Syvällinen tutustuminen vieraaseen kulttuuriin on rikastuttanut elämää tavattoman paljon, mutta samalla opettanut itselleni, miten paljon arvostan omia juuriani ja lähtökohtiani.

Myös kotikansainvälistyminen vahvistaa eri kulttuurien tuntemusta aivan uudella tavalla. Esimerkiksi tukihenkilötoiminta saattaa hyvinkin avata uuden oven ja innostuksen johonkin kaukomaan kulttuuriin. Mitäpä jos päästäisitkin palan maailmaa arkesi keskelle, vaikka jo tänä keväänä?

Aurinkoisia kevätpäiviä!

Kaisa Rahko
Kirjoittaja työskenteli vapaaehtoisena perulaisessa päiväkodissa 2014–2015 ja on juuri aloittanut lehden toisena päätoimittajana.

Lehdessä

5 Kutsu kevätkokoukseen
6 Ajankohtaista
9 Against Discrimination
10 Lagos – Moderni afrikkalainen metropoli
12 koulutuskuulumisia Itävallasta
Teema: Kulttuuri-identiteetti | Theme: Cultural Identity
— 14 Juurista se kulttuuri-identiteettikin kasvaa
— 20 Muukalaislegioonassa
22 Friends of Various Ages
24 Cultural Learning and Spicy Cookery
26 Vaikuttavaa yhteistyötä
28 Welcoming Volunteers to a School in Kumasi
30 Vapaaehtoistyötä Kaukomailla
32 Tule mukaan toimintaan!
33 Lehden parissa
34 Toiminnan lähtökohtia
35 Tapahtumakalenteri

ISSN 2342-2629 (Painettu)
ISSN 2342-2637 (Verkkojulkaisu)

Lue myös

MaailmanVaihtoa 2/2023: kansainvälisen vapaaehtoistyön dekolonisaatio

Lue lehden pdf-versio Tässä lehdessä 4 Pääkirjoitus / Editorial 6...

MaailmanVaihtoa 1/2023: kieli ja kommunikaatio

 Tässä lehdessä Lue lehden pdf-versio. 4 Pääkirjoitus / Editorial...

MaailmanVaihtoa 2/2022: Kestävä vapaaehtoistyö

 Tässä lehdessä Lue lehden pdf-versio. 4 Pääkirjoitus 6 Kutsu...