Kansanopistoelämää Joutsenossa

Työskentelin vapaaehtoisena…

…vuoden kansanopistossa Suomessa kaudella 2018–19. Opisto sijaitsi Joutsenossa Lappeenrannan kaupungissa. Opistossa eri ikäiset opiskelijat voivat opiskella esimerkiksi taidetta, suomea, japania ja koreaa. Opiskelijoita oli kuutisenkymmentä ja opettajia laskelmieni mukaan kymmenen tai enemmän. Samoin muuta henkilökuntaa oli noin kymmenen henkilö. Olin paikan ainut vapaaehtoinen. Työskentelin opistossa vapaaehtoisena, minkä ohella myös asuin oppilaitoksen opiskelijoiden asuntolassa. Opisto sijaitsee kauniilla paikalla maaseudulla.

Arkiaskareisiini vapaaehtoistyöntekijänä kuului…

…etenkin opettaa kiinaa. Pidin tästä työtehtävästäni eniten. Lisäksi minun oli mahdollista esitellä opiskelijoille taiwanilaista kulttuuria, tein myös toimistotöitä ja tuin henkilökuntaa muutoinkin aina, kun he tarvitsivat apua. Lisäksi osallistuin muille tunneille opiskelijana. Tämä tarkoitti, että sain kotitehtäviä aivan kuten muutkin opiskelijat!

Henkilö kirjoittaa liitutaululle.
”Halusin todella paljon jakaa kiinan kieltä opiskelijoille Joutsenossa. Toivottavasti he voivat jatkaa kieliopintojaan.”

Tavallisesti työpäiväni alkoi yhdeksältä toimistohommilla tai suomen kielen tunnilla. Tämän jälkeen avustin henkilökuntaa, jos joku kaipasi apua tunneillaan, tai menin takaisin toimistopuuhiin. Työpäiväni päättyi neljältä iltapäivällä. Tiistait olivat siinä mielessä erilaisia, että tuolloin pidin kiinan kielen tuntini illalla.

Vuosi tuntui…

…etukäteen jännittävältä. Odotin sitä, sillä vapaaehtoisvuosi ulkomailla tuntui suurelta haasteelta ja uudelta elämältä. Mietin, miten vuosi tulee menemään! Olin myös hermostunut ja peloissanikin, koska olin ensimmäistä kertaa lähtemässä yksin ulkomaille. Tulisin myös ensimmäistä kertaa asumaan yksin. Jälkikäteen minusta tuntuu, että vuosi antoi minulle rohkeutta.

Millaisista uusista asioista tuli sinulle jokapäiväisiä?

Esimerkiksi Suomen säästä. Muistan, että kun pidin maaliskuussa mekkoa, eräs opiskelija sanoi minulle, että vaikuttaa siltä, että olen tottunut säähän – en ole enää kylmissäni. Opin myös esimerkiksi sytyttämään nuotion metsässä. Oli mukavaa mennä metsään ystävän kanssa ja viettää yhdessä aikaa nuotion ääressä.

Henkilö nuotion ääressä muutoin tummassa maisemassa.
”Nuotio metsässä on lämmin ja upea! Ulkona voi olla kylmä, mutta sydän on lämmin.”

Kun tutustuu uusiin asioihin ja yrittää oppia ymmärtämään niitä, on tärkeää tutustua paikallisiin ihmisiin ja yrittää ystävystyä heidän kanssaan. Lisäksi tulee itse kokeilla paikallisia asioita niin paljon kuin mahdollista. Mitä tulee elämästä Suomessa oppimiseen, ehdin oppia suomea vain muutamia virkkeitä.

Miten perehtyminen elämään ulkomailla vapaaehtoistyöntekijänä edistää ymmärrystä ja rauhaa ihmisten välillä?

On tärkeää kunnioittaa toinen toisiaan ja erilaisia asioita. Kaikilla on omat ajattelutapansa ja taustansa, ja meidän tulisi yrittää ymmärtää toisiamme ja olla helliä toisiamme kohtaan. Tällä tavoin myös maailmalta tulee hellä. Usein ei ole oikeaa tai väärää vastausta.

Mielestäni kulttuurien välinen oppiminen kansainvälisen vapaaehtoistyön kautta edellyttää rohkeutta, uteliaisuutta sekä oman kulttuuritaustan tuntemista: Rohkeutta tarvitaan uusien asisoiden kokeilemisessa, kuten paikallisille ihmisille puhumisessa. Täytyy myös olla utelias oppimaan erilaisista asioista sekä tietää omasta kulttuurisesta taustastaan, jotta voi jakaa sitä toisten kanssa.

Henkilö juoksee metsäpolkua kohti kameraa.
”En unohda energiaa, jota sain Joutsenon metsässä juoksemisesta.”

Jos opettelee paikallista kieltä, on helpompaa rakentaa siltaa paikallisiin ihmisiin. Sillan kautta oppii helpommin paikallisten kulttuurista ja elämäntavasta. Minusta kuitenkin tuntui haasteelliselta oppia suomea.

Ennen kuin tulin Suomeen, monet ihmiset ympärilläni sanoivat, että suomalaiset ovat kylmiä ja pitävät välimatkaa. Asuttuani Suomessa vuoden tiedän, ettei tämä ole totta. Vapaaehtoisvuoden kuluessa tapasin monia lämminsydämistä ihmisiä, jotka halusivat ystävystyä kanssani. Jotkut heistä olivat ujoja tai eivät osanneet englantia hyvin, mutta kuitenkin he halusivat tutustua minuun. Vältä yleistämistä ja yritä haastaa omia stereotypioitasi ihmisistä.

Vapaaehtoisjakson jäljet elämässäsi?

Palasin juuri Suomesta Taiwaniin. Tunnen, että olen vapaaehtoisvuoteni jälkeen lempeämpi muita ihmisiä ja kulttuureja kohtaan. Uskon myös, että minulla on kokemusteni ansiosta jatkossa enemmän rohkeutta tehdä mitä haluan.

Chih Wen  Lai

Ylimmässä kuvassa: ”Aina kun kohtaat ongelman, hyppää ja ylitä se!” Chich Wen sanoo.

Taiwanilainen Chich Wen työskenteli Suomessa ICYE-vapaaehtoisena. Suomessa ICYE-vapaaehtoisia vastaanottavat erilaiset yleishyödylliset työyhteisöt eri puolilla maata. Tutustu vapaaehtoistyöpaikkoihin ICYE-federaation hakukoneessa.

Suomesta käsin ICYE-vapaaehtoistyöhön voi hakea 6 tai 12 kuukaudeksi Aasiaan, Afrikkaan, Latinalaiseen Amerikkaan ja Oseaniaan. Osallistujana näet maailmaa ja pääset rakentamaan kulttuurien välistä ymmärrystä ruohonjuuritasolla. Tutustu ja hae mukaan!

Lue myös

Vapaaehtoistyöntekijä opettaa ymmärtämään ja arvostamaan erilaisuutta

Joutsenon Opiston rehtori Ulla Huhtilainen kertoo, miten vapaaehtoiset ulkomailta ovat...