Kumppanuus kukoistaa Kotkassa: palvelutalo Koskenrinteen ICYE-yhteistyölle tunnustusta

Kotka. Täällä palvelutaloyhdistys Koskenrinne ry (https://koskenrinne.fi) ryhtyi kuusi vuotta sitten vastaanottamaan International Cultural Youth Exchange -ohjelman vapaaehtoistyöntekijöitä eri puolita maailmaa mukaan vanhusten asumispalvelujen arkeen ja juhlaan.

“Kotka satamakaupunkina ja historialtaan ‘savolaisten Amerikkana’. Monikulttuurisuus näkyy ja kuuluu Koskenrinteellä sekä asiakas- että työntekijäkunnassamme. Tähän värikkääseen joukkoon on ollut mielekästä rakentaa yhteistyötä myös Maailmanvaihdon vapaaehtoisten kanssa”, kertoo Koskenrinteen toiminnanjohtaja Sirpa Kotola.

“Yhteistyö on oppimisen paikka vapareille sekä meille koskenrinteeläisille. Erilaiset tavat tehdä asioita kohtaavat, ja sovimme yhdessä pelisäännöistä. Kulttuurivaihto rikastuttaa jokaista. Vapaaehtoisjaksoilla tutustutaan uusiin ihmisiin ja parannetaan kielitaitoa puolin ja toisin.”

Viime vuonna Koskenrinne osallistui Vanhus- ja lähimmäispalvelun liitto VALLI ry:n kisaan hyvistä käytännöistä ICYE-vapaaehtoisyhteistyöllään ja monikulttuurisella työyhteisöillään. Koskenrinne vei voiton sarjan “Kehittyvä organisaatio ja hyvinvoiva henkilöstö” finaalin yleisöäänestyksessä. Äänestys järjestettiin VALLI:n 70-vuotisjuhlavuoden juhlafoorumissa.

“Toimme finaalissa esiin työntekijöidemme näkemyksiä Koskenrinteestä työpaikkana, minkä lisäksi ICYE-vapaaehtoisemme Yu Ting Lin tai tuttavallisemmin Emily kertoi, miksi on tullut Suomeen vapariksi ja mitä se on hänelle antanut. Emilyn kanssa esittämämme taiwanilainen ‘dementianehkäisytanssi’ – kulttuurivaihtoa sekin – varmisti voittomme”, kertoo Kotola.

“Olemme äärimmäisen ylpeitä saamastamme tunnustuksesta. Ensimmäinen strategiaamme kirjatuista arvoista on ihmisarvo, joka meillä tarkoittaa, että jokainen asiakas, jokainen työntekijä, vapaaehtoinen ja opiskelija on arvokas omana itsenään.”

Mikä yhteistyö Koskenrinteen väen kanssa merkitsee Yu Ting Linille, joka matkasi vapaaehtoistyöhön Suomeen Taiwanista? “Se merkitsee minulle luomista. Olen sosiaalityöntekijä ja tulin Suomeen oppimaan sosiaalihuollosta sekä vaihtamaan kokemuksia. Kun palaan Taiwaniin, tuon mukanani kokemukseni, jota aion hyödyntää uuden luomisessa.”

Teksti: Minna Räisänen
Kuva: Yu Ting Lin

Juttu on ilmestynyt MaailmanVaihtoa – Volunteers’ Voices 1/2024 -lehdessä, jossa teemana on kumppanuus kansainvälisessä vapaaehtoistyössä.

Lue myös

Harjoittele kieliä Maailmanvaihdon kielikahvilassa

  Haluaisitko harjoitella puhumista espanjaksi tai suomeksi rennossa ilmapiirissä? Oletko...

Elokuussa vapaaehtoistyöhön Puolaan – hae mahdollisimman pian!

Puolaan! Nuoria etsii Euroopan solidaarisuusjoukkojen vapaaehtoistyöhön Gdynia Social School –...

Kamu-toiminta: Ystävyyttä, apua ja läsnäoloa

Oman vapaaehtoistyöjaksonsa jälkeen Marco Koivumäki on toiminut Maailmanvaihdon Kamuna. Kamuna...

Syyskuussa Sunnahofiin Itävaltaan – hae viim. 28.4.2024!

Kiinnostaako puutarhanhoito, maanviljely tai puutyö? Haluaisitko työskennellä näissä tehtävissä yhdessä...