Lähdin Euroopan solidaarisuusjoukkojen kautta puoleksi vuodeksi Espanjaan lokakuussa 2018. Olin ollut Maailmanvaihdon kautta vuoden ICYE-vapaaehtoisena Costa Ricassa 2014–2015, jonka jälkeen kipinä kansainvälistä vapaaehtoistyötä kohtaan jäi kytemään. Koska Maailmanvaihto oli itselleni jo valmiiksi tuttu järjestö, päätös lähteä juuri Maailmanvaihdon kautta oli helppo tehdä! Tiesin, että Maailmanvaihdon kautta vapaaehtoinen saa taakseen ammattitaidolla ja suurella sydämellä johdetun järjestön tuen koko vapaaehtoisjakson ajan.
Sopivaa hanketta kartoittaessani itselleni oli tärkeintä, että vapaaehtoisprojektini liittyisi ympäristön- tai eläintensuojeluun. Mielekkäimmäksi kohdemaaksi olin alustavasti ajatellut Espanjaa, koska näin vapaaehtoiskauden myös mahdollisuutena vahvistaa omaa kielitaitoa. Lopulta eräänä kesäisenä päivänä EU:n nuorisoportaalia selatessani sopiva aika, paikka ja projekti kohtasivat! Planeettojen osuessa kohdalleen löysin Centre Universitari de Calviàn (CUC) hankkeen, jossa etsittiin neljää vapaaehtoista Calviàn kuntaan Mallorcalle, joista yksi työskentelisi Calviàn ympäristöviraston alaisuudessa. Jes! Lokakuussa 2018 pakkasin laukkuni ja suuntasin puoleksi vuodeksi La Isla Bonitalle.
Vapaaehtoisjaksoni aikana työskentelin pääasiallisesti Calviàn kunnallisella koiratarhalla, joka toimi yhteistyössä SOS Animal Mallorca –yhdistyksen kanssa. Aikani koiratarhalla – eli perreralla – kului koirien ja kissojen kanssa tehtävän työn parissa. Avustin eläinlääkäriä, kiersin eläinsuojeluviranomaisten kanssa loukuttamassa villiintyneitä kissoja, haimme löytöeläimiä perreralle, veimme koiria ja kissoja tarvittaessa eläinsairaalaan, sekä käytin lukemattomia tunteja koirien ulkoiluttamiseen, ruokkimiseen ja kissojen hiekkalaatikoiden puhdistamiseen. Olin kunnallisen koiratarhan ensimmäinen vapaaehtoinen, eikä tarhan koirilla juuri ollut muita ulkoilumahdollisuuksia kuin päivittäiset kävelylenkit kanssani. Vapaaehtoiskauden aikana oli hienoa huomata, että stressaantuneet tarhakoirat vähitellen rentoutuivat ja löysivät yksi kerrallaan uuden kodin. Monia vapaaehtoiskauden aikana tutuksi tulleita tassukavereita jäi ikävä, mutta tiesin heidän päässeen tarhalta parhaaseen mahdolliseen paikkaan – kotiin.
Vapaaehtoisen rooliin palaaminen oli itselleni sekä helppo että vaikea tehtävä. Costa Rican ICYE-kauden jälkeen tiesin, millaisia tunteita, ajatuksia ja myllerryksiä vapaaehtoiskausi voi aiheuttaa, ja että arki on arkea vaikka toisella puolella maailmaa. Haastavissa tilanteissa auttoivat muiden vapaaehtoisten, huonekaverin sekä erityisesti Maailmanvaihdon tuki. Erityisesti vapaaehtoisten yhteisillä leireillä sai vertaistukea ja tilaisuuden purkaa toisten vapaaehtoisten kanssa kokemuksen ilot ja surut.
Vapaaehtoiskauden jälkeen arkeni palautui nopeasti takaisin entiselleen, monta kokemusta, seikkailua ja ystävää rikkaampana. Olen iloinen, että kaikista mahdollisista paikoista päädyin vapaaehtoiseksi juuri Mallorcalle, sillä saari oli mainettaan monipuolisempi ja mielenkiintoisempi paikka asua. Konkreettisten kokemusten lisäksi sain elämääni tärkeitä ihmisiä, joiden kanssa pidämme edelleen tiiviisti yhteyttä etäisyydestä huolimatta.
Vapaaehtoisjaksoa pohtiville itselläni on oikeastaan vain yksi vinkki: LÄHDE! Hakeminen on helppoa, ohjelma kattaa arkiset kustannukset ja vapaaehtoisille tarjotaan koulutusta ja tukea vapaaehtoisjakson aikana, myös kielen oppimiseen. Lähtöpäätös voi jännittää, mutta sekä vapaaehtoisjaksosta vastuussa olevilta järjestöiltä että muilta vapaaehtoisilta saa korvaamatonta tukea haastavissakin tilanteissa. Lopputuloksena on mahdollisuus tutustua toisenlaiseen arkeen, uusiin ihmisiin, vahvistaa kielitaitoaan ja päästä mukaan kokemukseen, jota voi muistella vielä vuosia jälkeenpäin.
Reppu selkään ja seikkailuun!
Anna Ylitalo