Euroopan solidaarisuusjoukot: kaikille nuorille polkuja vapaaehtoistyöhön ulkomaille

Euroopan solidaarisuusjoukoissa 18–30-vuotiaat nuoret osallistuvat kansainväliseen vapaaehtoistyöhön EU-tuetusti. Tuetaan yhdessä kaikkien nuorten kansainvälistymistä!

Euroopan solidaarisuusjoukoissa nuoret antavat panoksensa paikallisen yhteisön hyväksi. Samalla maailmakuva avartuu ja osaamista karttuu.

Inspiroivia paikkoja löytyy eri puolilta Eurooppaa. Vapaaehtoistyötä voi tehdä esim. ympäristönsuojelun tai nuorisotyön parissa.

EU-tuella nuorelle kustannetaan mm. matkat kohdemaahan, majoitus, päivittäiset ateriat, valmennusta ja tukea paikalliskielen opiskeluun.

”Kansainvälinen vapaaehtoistyö on tarkoitettu ihan jokaiselle. Projekteja löytyy laidasta laitaan joka puolelta maailmaa, ja ennen kuin huomaatkaan, teet jo unelmistasi totta. Mukavuusalueelta pois lähteminen saa sinut oppimaan itsestäsi ja näkemään maailman ympärilläsi uudella tavalla. Uudet ihmiset ja kokemukset todella ovat tuntemattomaan hyppäämisen arvoista. Olet rohkeampi kuin voisit ikinä itse kuvitella.” – Euroopan solidaarisuusjoukkojen vapaaehtoistyöntekijä Fia Dahlström

Vapaaehtoistyöhankkeisiin voivat hakea tukea voittoa tavoittelemattoman toiminnan julkiset ja yksityiset organisaatiot, joiden toiminta sopii ohjelman tavoitteisiin ja periaatteisiin sekä on voittoa tavoittelematonta.

Hakeakseen rahoitusta ja osallistuakseen Euroopan solidaarisuusjoukkojen organisaatiot tarvitsevat laatumerkin. Lisää tietoa vapaaehtoistyöstä Euroopan solidaarisuusjoukoissa löytyy Opetushallituksen sivustolta.

Maailmanvaihdon kautta nuoret kaikkialta Suomesta voivat lähteä Euroopan solidaarisuusjoukkojen vapaaehtoistyöhön 6–12 kuukaudeksi. Lisäksi nuoret voivat tulla maailmalta kauttamme vapaaehtoistyöhön Suomeen:

Miten voimme yhdessä edistää kaikkien nuorten mahdollisuuksia osallistua? Alla muutamia ajatuksia ja kuulumisia meiltä Maailmanvaihdosta.

Kuusi ajatusta kaikkien nuorten kansainvälistymisen tukemiseksi

1) Kerrotaan ymmärrettävästi ja innostavasti mahdollisuuksista osallistua

Graafinen kuva, jossa lukee "Kerrotaan ymmärrettävästi ja innostavasti mahdollisuuksista osallistua Euroopan solidaarisuusjoukkoihin".

Kuunnellaan nuoria: Mikä heitä kansainvälisessä vapaaehtoistyössä innostaa? Mitä he epäröivät?

Kerrotaan yhdessä nuorille mahdollisimman ymmärrettävästi vapaaehtoistyöstä Euroopan solidaarisuusjoukoissa. Tuodaan yleisten tietojen rinnalle nuorten kokemuksia.

Maailmanvaihdon kautta nuoret voivat lähteä niin Maailmanvaihdon yhteistyötahojemme paikkoihin kuin muihin avoimiin paikkoihin.

Askelia Maailmanvaihdossa:

2) Viestitään saavutettavammin kaikille nuorille

Graafinen kuva, jossa lukee "Viestitään saavutettavammin kaikille nuorille, mukaan lukien esim. näkö- ja kuulovammaiset nuoret".

Kuinka viestiä saavutettavammin somessa? Miten rakentaa saavutettavampi diaesitys?

Vinkkejä saavuttavampaan viestintään löydät oppaasta ”Information guide on increasing inclusion in ESC volunteering”  (Google Docs, ks. Checklist: Inclusive media & information). Oppaan on koonnut Maailmanvaihdossa nuori nimeltä Roos, osana Euroopan solidaarisuusjoukkojen harjoittelujaksoon. Oppaan lopusta löydät linkkkejä lisätietoihin.

Askelia Maailmanvaihdossa:

  • Olemme esim. ryhtyneet lisäämään kaikkiin somekuviimme selitykset näkövammaisia nuoria varten ja lisäämään kutsuihimme etätapahtumiim linkin kokousalustan saavutettavuustietoihin.
  • Kerromme kutsuissamme etätapahtumiin, että kuulemme mielellämme osallistujien kysymyksistä ja toiveista saavuettavuuteen liittyen, niitä voi lähettää meilitse osoitteeseen tiedottaja@maailmanvaihto.fi.

 

3) Tuodaan esiin, ettei työ- tai koulutustaustaa tarvita

Graafinen kuva, jossa lukee "Tuodaan esiin, ettei koulutus- tai työtaustaa tarvita. Vapaaehtoistyö tarjoaa tilaisuuden oppia uutta!"

Vapaaehtoisjaksot tarjoavat nuorille tilaisuuden tutustua vapaaehtoistyöpaikan alaan ja oppia monipuolisesti

Koulutus- tai työtaustaa he eivät tarvitse osallistuakseen. Myöskään paikallista kieltä ei tarvitse osata lähtiessä.

 

4) Etsitään esteettömämpiä vapaaehtoistyöpaikkoja ja nostetaan esiin esteettömyystietoja

Graafinen kuva, jossa lukeea "Etsitään esteettömämpiä vapaaehtoistyöpaikkoja ja nostetaan esiin esteettömyystietoja".

On tärkeää, että vapaaehtoisjaksoihin osallistuvat tahot tietävät, kuinka esteettömiä heidän ympäristönsä ovat, ja millaista tukea he pystyvät nuorille tarjoamaan. Leskeistä on myös kysyä ja keskustella avoimesti nuorten kanssa tuen tarpeista.

Miten vammaiset nuoret voivat päästä alkuun heille sopivien mahdollisuuksien löytämisessä?

Euroopan nuorisoportaalin avointen paikkojen hakukoneesta nuoret eivät voi rajata hakuja esteettömyyatietojen perusteella tai etsiä vapaaehtoistyöpaikkoja, jotka pystyvät tarjomaaan vapaaehtoistyötä lisätukea tarvitseville nuorille.

Euroopan nuorisoportaalin organisaatiotietokannssa sen sijaan on mahdollista etsiä esimerkiksi sellaisia mukaan ohjelmaan rekisteröityneitä organisaatioita, joiden fyysinen ympäristö sopii nuorelle, jolla on jokin vamma. Kiinnostavan organisaation löydettyään nuori voi tiedustella, olisiko heillä tarjota hänelle sopivia vapaaehtoismahdollisuuksia.

Askelia Maailmanvaihdossa

  • Kerromme yhteistyötahojemme avoimien paikkojen osalta paikkojen esteettömyystietoja tai ainakin sähköpostiosoiteen, josta voi kysyä lisätietoja.
  • Kauttamme on lähtenyt aiemmin maailmalle näkövammainen nuori sekä liikuntavammainen nuori. He molemmat työskentelivät vapaaehtoisena nuorisovaihtojärjestö Grenzenlosissa Itävallassa.
  • Jos tunnet nuoria, jotka saattavat tarvita lisätukea, rohkaise heitä ottamaan yhtettä Maailmanvaihtoon: tiedottaja@maailmanvaihto.fi. Pohdimme mielellämme yhdessä heidän kanssaan parhaita vaihtoehtoja.

 

5) Huomiodaan kansainväliset mahdollisuudet asuinmaassa

Graafinen kuva, jossa lukee "Huomioidaan kansainväliset mahdollisuudet asuinmaassa – vapaaehtoistyötä Suomessakin"

Euroopan solidaarisuusjoukkojen kautta nuoret voivat osallistua kansainväliseen vapaaehtoistyöhön myös asuinmaassaan. Esimerkiksi pakolaistaustaille nuorelle nuorelle tämä saattaa tarjota merkityksellisen, kotoutumista tukevan oppimiskokemuksen.

Askelia Maailmanvaihdossa:

  • Suomessa asuvien nuorten on mahdollista osallistua Suomessa Euroopan solidaarisuusjoukkoihin Maailmanvaihdon kautta. Kun meillä on uusia avoinna paikkoja vapaaehtoistyöhön Suomeen, ilmoitamme niistä tällä sivulla.

 

6) Hyödynnetään Euroopan solidaarisuusjoukkojen lisätukea erityisen tuen järjestämisesssä

Graafinen kuva, jossa lukee "Hyödynnetään Euroopan solidaarisuusjoukkojen lisätukea erityisen tuen järjestämisessä".

Euroopan solidaarisuusjoukkojen tuella on mahdollista järjestää erityistä tukea sitä tarvitseville nuorille.

Euroopan solidaarisuusjoukkojen inkluusiotuki on tarkoitettu enemmän tukea tarvitseville nuorille.

Lisäksi poikkeuksellisina kustannuksina voidaan kattaa muita heikommassa asemassa olevien nuorten osallistumisesta syntyviä lisäkustannuksia, jos inkluusiotuki kattaisi enintään 80 % todellisista kustannuksista.

Valmisteleva vierailu on tarvittaessa mahdollinen.

Lue tarkemmin tuista Opetushallituksen sivustolta.

Askelia Maailmanvaihdossa:

  • Tutustu vapaaehtoistyöntekijä Susannan kokemuksiin valmistelevasta vierailusta. Susanna työskenteli vapaaehtoisena nuorisovaihtojärjestö Grenzenlosissa Itävallassa. Löydät kokemukset MaailmanVaihtoa 1/2020 -lehdestä (ks. s. 22).

 

Lisää ajatuksia inkluusion edistämiseen sekä linkkejä lisätietoihin löydät Euroopan solidaarisuusjoukkojen harjoittelijamme Roosin kokoamasta oppaasta ”Information guide on increasing inclusion in European Solidarity Corps volunteering” (Google Docs).

Haluatko jakaa hyviä käytäntöjä, kysyä meiltä tai ehdottaa yhteistyötä? Ota yhteyttä! maailmanvaihto@maailmanvaihto.fi, 050 346 0965.

Lue myös

Harjoittele kieliä Maailmanvaihdon kielikahvilassa syksyllä

  Haluaisitko harjoitella puhumista espanjaksi tai suomeksi rennossa ilmapiirissä? Oletko...

Marraskuussa vapaaehtoistyöhön nuorisokeskukseen Gdyniaan Puolaan – hae viimeistään 13.10.2024!

Iloiten esittelemme uuden mahdollisuuden Euroopan solidaarisuusjoukkojen vapaaehtoistyöhön nuorisokeskuksessa nimeltä Wymiennikownia...

Elo–syyskuussa 2025 vapaaehtoistyöhön International Cultural Youth Exchange -ohjelmaan – hae viim. 31.10.2024!

  Haku elo–syyskuussa 2025 alkaviin vapaaehtoistyöjaksoihin International Cultural Youth Exchange...

Kamut, vapaaehtoiset ja muut Maailmanvaihdon ystävät, tervetuloa ulkoilemaan Lahdessa ja Seinäjoella 21.9.

Tervetuloa kaikki Maailmanvaihdon ystävät ulkoilemaan lauantaina 21.9.! 🍂 Ulkoilemme lauantaina...